Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V loděnicích v Gdaňsku je rušno – na vodu se spouští obrovská loď, nová chlouba polské mořeplavby. Lodní inženýr Andrzej (Ryszard Filipski) je v plném nápřahu, neví, který den je, obklopen všetečnými reportéry, putuje během nekončících oslav od své ženy Marty (Teresa Szmigielówna) ke krásné, o generaci mladší Sylwii (Ewa Pokas), stejně tak jako jeho žena Marta zkouší svou zralou krásu na Sylwiině chlapci Markovi (Andrzej Piszczatowski). Z oslavy zdárného spuštění lodi na vodu pokračují hrdinové přímo na závody aut, opět obklopeni reportéry, a posléze, skoro jako zlatá mládež v západních filmech, do odlehlého srubu na břehu Baltu, kde má celá oslava vyvrcholit. Molo je podobenství o tom, která ztroskotání jsou ta opravdová… (garmon)

(více)

Recenze (2)

garmon 

všechny recenze uživatele

Spíš než symboly tu vidím antonioniovsky střiženou dramaturgii. Střídají se situace, důležitější než jejich realita jsou ale spíš podtexty a estetický dojem, které vyvolávají. Mizí příběh. Co zbývá? Dva muži, dvě ženy, komparz, moře. Trochu v tom přes Balt vidím i bergmanovské ořezání. Nejsou tu ale hutné dialogy. Kalina Jędrusik je tu mladinká jezinka. Přesto je skryta pod pořádným filmem make-upu. Teresa Szmigielówna je skvělá! Je Anouk východu. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Symboly příliš zatížený film, který mě nechtěl pustit dovnitř. Překážky, které mi stavěl nebyly nepřekonatelné, ale právě odvaha je překonávat mi tu scházela. A přitom: na filmy tohoto typu - z konce šedesátých let - jsem zvyklý a většinou se mi dosud líbí... Loďař Andrzej Rudnicki spouští ze skluzu svou novou loď, je na vrcholu slávy a popularity. Přesto se v ní objevují trhliny jako v jeho lodi, kterou v závěru považuje za lepší a krásnější než je loď plující na obzoru. Možná však, ze jeho loď už leží jako vrak na dně mořském. ()

Reklama

Reklama