Drakobijce
Akční / Dobrodružný / Fantasy
USA, 1981, 108 min
Matthew RobbinsHudba:
Alex NorthObsah
Temný plášt mlhy zakrývající celé království se průdce rozevírá a do světa lidí vniká přes husté mračno šupinatý tvor. Zděšení lidé, kteří zahlédnou letící monstrum ze strachu utíkají do svých příbytků a toužebně čekají, že se najde někdo odvážný, kdo je ze strachu a bezmoci osvobodí. Samotný král země je zděšen v momentu, kdy se dozví, že se jedná o prastarého draka, chrlící oheň jenž má zálusk na dívky z celého království. Král ze strachu a starých proroctví splňuje drakovi nároky na nevinné a půvabné dívky, které žijí v chudobě a mají hlad. Jenže to nebudou ony krásky, které budou stát na konci potravinového řetězce, nybrž samotný věčně nenajezený starý tvor z temnot. Tohle vše se dozví v pravý čas moudrý kouzelník a rozhodne se svým kouzelnickým učněm zakročit.
Takhle by se dal stručně popsat fantasy film Matthewa Robbinse, který nás zavádí do časů krásných princezen a nebojácných bojovníků, kteří mají chuť se porvat s každým zlem. (Kinolístek)
Houdini
Oscar 2 nominace: Vizuální efekty, Hudba . . . . . a ostrov Skye(15.4.2004)
║Rozpočet $18miliónov║Tržby USA $14,110,013║Tržby Celosvetovo $14,914,786║ Triky a masky drakov na veľmi dobrej úrovni, nuž z príbehom to je už ťažšie ten je neskutočne plochý, bez postavy čo by sme si mali šancu obľúbiť a potom to je u takýchto fantasy filmov s pútavosťou fakt ťažké. Dopozerať to bolo skôr utrpenie než slasť. /40%/(5.3.2009)
DaViD´82
Škoda typicky osmdesátkového přepáleného závěru, kde se plácá efekty jen pro efekty a nic z toho. Především v první polovině jde ovšem o výtečnou fantasy pohádku, která oproti mnoha tehdejším (a že jich bylo) žánrovým bratříčkům sympaticky vsadila spíše na temnou stránku. Být to podstatně kratší a umírněnější, tak Drakobijce nemusel zůstat ve stínu právě těch svých dodnes nezapomenut(eln)ých bratříčků.(22.5.2012)
flanker.27
Já to vážně ještě nehodnotil? Základní nedostatek a skoro svatokrádež. Zapomeňte na Eragony a Dračí srdce. Zdejší drak levou zadní poráží veškerý svý digitální potomky (snad až na kolegu z Beowulfa). Celkově skvělá napůl pohádka napůl docela temná fantasy a jeden z jejích základních filmových kamenů stejně jako Excalibur, Barbar Conan nebo Souboj titánů (pochopitelně původní).(3.1.2012)
FateKEEPER
Kdysi v dětství praotec mojí lásky k drakům a podobné mytologické verbeži. Hrdinův štít versus dračí oheň, obětování dívky, poněkud morbidní gore koncovka. Prostě žůžo pohádka.(25.12.2006)
JohnnyD
Chcel by som to vidieť v podaní lepšieho režiséra, lebo film ostáva na pomedzí medzi áčkom a béčkom a neboduje ani v jednom ani druhom. Je tu niekoľko veľmi zaujímavých a inšpirujúcich motívov, ktoré sa v iných fantasy zväčša nenachádzajú (korupcia, túžba dievčat po spravodlivosti aj za cenu vlastného života, využívanie katastrofy na mocenský prospech), no skôr pôsobia dojmom nechceného a náhodného výsledku. Taktiež film nie je ani plnokrvne béčkový, herci hrajú dosť umiernene, efekty sú konzervatívne a réžia málo pompézna. Kapitolou samou o sebe je chabý dej. Dobré k lúpaniu pšenice, no inak nie príliš záživné.(14.7.2011)
Vitason
Je to pohádka, nebo dospělejší fantasy? Tak to nevím, ale vím, že je to hlavně obrovská nuda. Jasně, masky a efekty jsou parádní. Hudba také není zlá, ale to je tak vše, protože Drakobijce má neskutečně utahaný příběh, který pořád přešlapuje na místě. "Zabil jsem draka, huráá. On není mrtvý, tak ho jdeme zabít znova," tahle sekvence se opakuje asi třikrát, při čemž je to ohrané již napodruhé. Navíc MacNicol, ač hraje dobře, není zrovna vhodný herec na pohádkového hrdinu a to i přesto, že jeho postava má být trochu trumpeta. Možná kdybych to viděl v dětství, ale takhle mě to vůbec nezaujalo. Tři hvězdy za technickou stránku věci.(23.11.2011)
Tayen
Pravá syrová pohádka o drakovi, který nemluví a je tak zlý a zvířecký, jak drak má být. Losování mezi dívkami, obětování, starý kouzelník, jeho mladý učeň, třesoucí se jeskyně, podivná princezna, která se sama obětuje a konečný souboj s drakem útočícího z nebe: co víc si od středověké pohádky při níž mrazí přát.(25.7.2005)
curunir
,,MÁM VEĽA DôVODOV ŤA ZABIŤ, ALE S TÝMTO NEMAJÚ NIČ SPOLOČNÉ." __ Videl som to raz, keď som bol ešte veľmi malý a bohvieako sa mi to nepáčilo, snáď preto že veková prístupnosť by mala byť zrejme od 12 rokov. Po rokoch som bol na film patrične naladený, čakal som opačnú odozvu, no znovu neprišla. Drakobíjca je nešťastne odvedený ako po réžijnej , tak aj scenáristickej stránke. Ako tak tomu mohol pomôcť aspoň pekný vizuál, no aj ten je chabý a okrem scén z dračej nory smrdí lacným televíznym odvarom. Každopádne efekty boli na Oscara nominované zaslúžene a spracovanie draka obstojí aj v dobe dnešných digitálnych trikov. Alex North tu zložil prapodivnú hudobnú kompozíciu. (127. hodnotenie, 16. komentár k filmu)(19.5.2010)
darkrobyk
Když jsem viděl film v první polovině 80.let, byl jsem trikovou podobou draka z Ohnivého jezera naprosto unešen. Pravá nefalšovaná pohádka, která je místy docela krutá. Ale to přece pohádky jsou ne? Stačí vzpomenout Grimmy a jejich lidožravé obry stejně jako Němcovou ( Lilie, Vlkodlak či Zlá matka jsou hotové horrory) či Erbena. A nádherná krajina, kterou se možná inspiroval Jackson, ale obráceně to naštěstí nebylo....(18.8.2010)
Kwaichi
Tento kúsok by som zaradil jednoznačne do siene klasiky. Mnohé scéne, ktoré tu boli znázornené sa objavujú v obdobnej podobe v dnešných trhákoch. Škoda, že v čase jeho vzniku bola orientácia publika zamerané trochu na odlišné žánre, keby film vyšiel dnes, bol by z neho nevýslovný hit.(16.3.2012)
Hanyou
Na konci je příjemně nečekané úmrtí a terorista na dálkové ovládání. :)(28.2.2011)
Vojcl
odpad!Ten odpad myslím naprosto vážně.. Takovou pitomost jsem už hodně dlouho neviděl...(17.1.2006)
Komprimus
Příjemné fantasy béčko, ve kterém hraje Darth Sidious.(1.6.2009)
tomeek
Jako prcek jsem to kdysi viděl a bál jsem se jak sviňa :D(14.8.2010)
okkac
Takové zapadnuté fantasy (neříkám pohádka, protože v určitých momentech to k ní má celkem daleko, protože záchrana na poslední chvíle zde není a ukousne se tu ruka), ale je toho škoda. Filmů o dracích je jen pár a tenhle patří k těm nejpovedenějším, nehledě na fakt, že na rok výroby to má velmi povedené triky hlavně u draka.(28.5.2010)
corpsy
Dosť nudné a preto odporúčam hlavne kvôli vynikajúcej práci ľudí z ILM. Ináč nostalgická spomienka na detstvo, v ktorom ma to ale bavilo viac.(10.10.2010)
Eldoth
Viděl jsem ho snad už před sto lety, ale i tak si některé scény pamatuju jako bych je viděl včera. Perfektní atmosféra temného středověku s příchutí fantasy a hodně slušné triky na tu dobu (škoda té neproměněné nominace) ...s trochou nadsázky za 4*.(1.4.2007)
willis
Jedna s prvních "klasických" fantazy s čarodějem, drakem a učedníkem který ke štěstí přišel. Syrovost některých scén a občas téměř "hororové" scény povyšujou tohle dílo nad obyčejnou pohádku. Drak je pěkně udělaný i animovaný a vypadá na rozdíl od jeho potomků, kteří vypadají jako přerostlý leguáni, impozantně. ***1/2(9.8.2008)
Seti
Značné zklamání. Nejenže děj je skutečně hodně primitivní, ale Robbins navíc nedokáže vytvořit ani žádnou atmosféru, což znemožnuje jakékoliv divákovo zainteresování. Drakobijce je pouze plochá a prázdná nuda, což rozhodně není zapříčiněno rokem vzniku (naopak efekty jsou sice dnes na první pohled hodně archaické, ale jsou asi to jediné, co ve filmu funguje). Klíčovým problémem je scénář, jelikož nenabízí, krom jednoduché ústřední linie "zabít draka", vůbec nic a občas mi přišlo, že "vymyslet" ho muselo dát někomu setsakramenskou fušku. Herci jak vystřižení z ochotnického kabaretu bohužel nic nezachraňují. Zkrátka tohle dobrodružství se těžce nepovedlo.(19.1.2012)