Reklama

Reklama

Apartmá v hotelu Plaza

  • USA Plaza Suite
Trailer

Ach, ta láska a ti hrozní muži... Velkou příležitost předvést své herecké umění dokonce v trojroli poskytuje známému Walteru Matthauovi (Šaráda, Hello, Dolly!, Vstupte, Dej si pohov, kámoši 1 a 2) film, složený ze tří povídek. Jeho Roy Hubley je hrdinou laskavě hořké první epizody o záletném manželovi. Toho manželka pozve v den výročí jejich svatby do hotelového apartmá, kde v mládí prožili své líbánky, aby tak oživila skomírající manželský vztah. V druhém příběhu pak věčný svůdník a hollywoodský producent Jesse Kiplinger láká do postele dávnou známou, aby nějak vyplnil svůj volný čas. A v závěrečné části se stárnoucí otec Sam Nash pokouší přemluvit dceru, která propadla panice a uzavřela se před svatbou do koupelny, aby si vše rozmyslela. Všechny povídky mají společné jedno místo, apartmá číslo 719 v hotelu Plaza na Páté avenue v New Yorku. Film podle úspěšné divadelní hry Neila Simona natočil hollywoodský režisér Arthur Hiller (Love Story, Nemocnice, Muž jménem La Mancha). (Česká televize)

(více)

Recenze (107)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Herecký koncert Waltera Matthaua v různých povídkách o různých typech mužů, kteří mají společného vlastně jen jedno: Apartmá v hotelu Plaza. To můžu!!! ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Docela uřvaná dialogovka, ze které je ta divadelní naivita cítit na sto vzdálených honů. Film se dělí na tři části, tři rozdílné příběhy, kde ve všech převládá fantastický civilní výkon Waltera Matthaua. Ten si tu totiž střihnul tři různé postavy, kde všechny tři role se snaží rozřešit ne úplně pohodlnou situaci. Nezáviděníhodná byla třeba v první příběhu, zábavná pro změnu v příběhu druhém. Třetí příběh je pak vysloveně rodinný a trošku panický. Rodinné trampoty nicméně řeší všechny tři příběhy a tak je třeba se na ně řádně připravit. Druhý příběh byl ale asi nejlepší a nejzajímavější. Zbytek spíš ukazoval to divadelní herectví přítomných herců. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Na první pohled viditelně divadelně laděný příběh, který by na prknech, která znamenají svět oslnil o dost více. Arthur Hiller krom dobrého scénáře, s výbornými dialogy (které jsou však v každé ze tří povídek kvalitou velmi rozdílné, ale stále reálné) získal také skvělé herce. Možná by stačilo říct jednoho vynikajícího herce a pár dobrých. Walter Matthau je prostě skvělý, i když to například v druhé povídce nestačí (ta je celkově nejslabší). Jeho umění "zahrát" kohokoliv je opravdu příjemné sledovat a k tomu stačí přičíst příjemný lehký humor. Ohledně kvality povídek, jak jsem zmínil, nejslabší je podle mě druhá a poté první (ta je tragikomicky laděná do stylu otázka->odpověď->nedůvěra:) a Walter v ní nemá prakticky žádný prostor, což si vynahradí v povídce poslední), ale vše vynahrazuje skvělá poslední část, kde ať šedý a naštvaný je Matthau opravdu k neudržení. Celkově lze Apartmá v hotelu Plaza hodnotit velmi kladně, protože je to příjemný a vtipný film, ale rozdílná kvalita povídek trochu sráží celkový pohled a tak končím na velmi slušných 3* a třeba druhé shlédnutí celkový dojem zlepší. ()

woody 

všechny recenze uživatele

Třetí povídka samozřejmě stojí nade všemi předchozími, to nepřicházím s žádnou novinkou. Epizodka o zlobivé nevěstě a jejím nerudném otci je ukázkou Simonova pisatelského umění a geniality ve vypoitonvání situace. Přesto ani ty první dvě povídky nejsou k zahození, byť jsou někde jinde než situační komedie se svatbou. Nejlepší na tom, že Matthau dokázal každou postavu tak perfektně odlišit. Od fyzických přeměn (paruk) až po neodolatelné posunky ve tváři. Velmi podnětné, vidět mistra při práci. ()

TheMaker 

všechny recenze uživatele

::::::::::::::::::::::: Skvělá "dialogová" komedie, která se jen tak nevidí. Výtečný Walter Matthau. Nejvíc, asi jako každému, se mi líbila poslední povídka, ale jinak všechny byly výborné. Mám prostě rád takové filmy, kde jde hlavně o dialogy a tenhle film mi prostě sedl. ::::::::::::::::::::::::: ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Velká příležitost Waltera Matthau zazářit v trojroli? Je to relativní. 1. povídka, ZÁLETNÝ MANŽEL (Walter s knírkem) je napsaná jako exhibice pro herečku. Roztržitá paní (nedokáže s jistotou určit ani svůj věk) se během půlhodiny projede emocionální horskou dráhou a její zplihlý manžel, který za to všechno může, jí víceméně pasivně nahrává na smeče. 2. povídka o HOLLYWOODSKÉM PRODUCENTOVI (Walter v šílené blond paruce), který láká do postele dávnou známou, je milá, vtipná, ale nadměrně dlouhá na to, že je to pouhá anekdota. Oba tyto příběhy bych ocenil na lepší tři hvězdičky. Pak ale přijde 3. povídka, OTEC NEVĚSTY (bělovlasý Walter s naježeným obočím) a to je klenot situační komedie! Mnohokrát vytěženou zápletku o nevěstě, panikařící pět minut před dvanáctou, sledujeme z nezvyklého úhlu - nevěstu téměř nepoznáme. Zavřela se v koupelně a její vyšilující rodiče se ji snaží všemi po ruce jsoucími prostředky vylákat ven. Vlídně i hrubě, s prosbami i výhružkami se obracejí k zarputile mlčícím dveřím a kupodivu je to zábavnější než obě předešlé historky dohromady. Takže pokud máte komedie Neila Simona v oblibě, bez obav se v tomto apartmá ubytujte. 80% ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Skvělá herecká exhibice v trojroli Waltera Mathaua v povídkovém triptychu Apartmá v hotelu Plaza na základě divadelní hry Neila Simona. V prvním příběhu z oslavy 23.výročí svatby rozpadajícího se manželství exceluje více než samotný Mathau jeho filmová manželka Maureen Stapleton, která za roli byla odměněna nominací na Zlatý Globus. U příběhu číslo dvě jsem se zase jako chlap poučil, co pomůže ženám rozevřít do široka nejenom srdce. A třetí příběh je scénáristická třešnička na svatebním dortu s geniální pointou - nevěsta před svatbou zamknutá v hotelové koupelně a zoufající snažící se rodiče. U prvního a třetího příběhu jsem se skvěle bavil, přímo jsem je prosmál nahlas. Snímek vřele doporučuji milovníků konverzačních komedií. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=mR2VNpSOU_s ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Občas není zcela od věci si trošku zašmírovat. Nedávno jsem se zrovna schovával za závěsem v apartmá č. 719 v hotelu Plaza a to byste nevěřili co se tam dělo. Nejdřív se tam ubytoval starý smutný smilník s hysterickou manželkou, pak je vystřídal bohatý nadrženec se starou známou a po nich přijel cholerický otec se sobeckou manželkou a zmatenou dceruškou. Jelikož jsem celkem bystrý, tak bych si dovolil tvrdit, že všichni tři chlapi byli jenom jeden a ten byl hodně podobný Walterovi Matthauovi. Pokaždé sice vypadal jinak, pokaždé se choval jinak, ale já jsem mu pokaždé rozuměl. Všechny příběhy byly samy o sobě dostatečně zajímavé, ale mne nejvíc oslovily přechody mezi povídkami, kdy končící postavy odjížděly a nové v témže záběru přijížděly. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Mr. HEREC trojjediný - v mile ležérní povídkové - docela i hořké - konverzační komedii... Sedmička je sice šťastné číslo, leč nezdá se, že hotelové apartná číslo 719 v sedmém patře stárnoucího luxusního hotelu na Manhatannu by bylo tím pravým místem, sloužícím coby zdroj šťastných chvilek jeho krátkodobých návštěvníků... :o) . . . Sam & Karen, Jesse & Muriel, Roy & Norma (& Mimsey ;-) - tři páry se svými >životními< peripetiemi, gradujícími právě v neutrálním a přes všechen půvabný luxus svým způsobem neosobním prostředí, dávajícím vyniknout situační komice jednotlivých příběhů... A A. H. se podařilo natočit film, který přes svoji divadelní formu a uplkanost až zas tak moc nezestárnul, protože ty tři malé příběhy jsou vlastně v principu jako modely lidského chování a vztahů velké a věčné... - - - - - (Poprvé viděno dávno pradávno v kině či televizi ještě Československé, repete pak 18.3.2009 na ČT2, komentář zde jako jedenáctý - 18.3.2009) ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Typický produkt studiového systému 70. let - konverzační komedie na téma partnerských vztahů s uznávanou hvězdou v hlavní roli, která měla zaručit komerční úspěch. Walter Matthau je opravdu výtečný a už jen kvůli jeho herectví stojí za to film vidět. Dalším kladem je kvalita dialogů a jemný ironický humor. Celkový dojem: 80 %. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

A půl. Pro mě jedna z nejlepších amerických komedií, jaké jsem kdy viděla. Film naprosto vyniká hereckými koncerty všech zúčastněných hlavních postav, rozehrávaných na malém prostoru hotelového apartmá. Geniální scénář a dialogy, které byly vneseny mezi hlavní protagonisty jednotlivých příběhů, dělá z tohoto filmu opravdový, inteligentně komediální skvost. A ještě bych neměla opomenout český dabing, zvláště Eduarda Cupáka, který zvládl nadabovat postavy Waltera Matthau opravdu mistrně. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Tri dejovo nezávislé príbehy, ktoré spája jedna hotelová izba v hoteli Plaza. 1.príbeh (manželský pár) - 85%. Obyčajný príbeh, krátky výsek zo života starnúceho manželského páru. Skvostné dialógy a dokonalí herci však z neho robia tragikomickosť najvyššieho stupňa. Radosť pozerať. 2.príbeh (hollywoodsky producent) - 60%. Dej je odfláknutý a povrchný, herci sa tiež nepretrhli. Stávka na pomerne jednoduchý humor nevyšla. 3.príbeh (tvrdohlavá nevesta) - 70%. Zo začiatku sa zdá, že najlepšie príde nakoniec. Skvelý humor je skrytý najmä v postave rozčúleného otca. Dej je v malom priestore izby najrozmanitejší, ku koncu však prichádza útlm a zbytočná trpká príchuť. Celkový dojem - 70%. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Komediální triptych na téma krize středního věku, aneb velká příležitost pro Waltera Matthaua. 1. povídka Výročí - s trochou bujné fantazie by se dalo říci, že se jedná o trochu odlehčenější verzi "Kdo se bojí Virginie Woolfové?". Walter Matthau zde má zcela rovnocenou partnerku v podobě Maureen Stapletonové. 80%. 2. povídka Setkání po letech - povídka nejslabší hlavně kvůli tomu, že na svoji náplň je přespříliš dlouhá. Jednoduchá blbinka tak na deset minut, při své půlhodinové stopáži tím pádem nudí. 60%. 3. povídka Svatba - povídka jednak nejlepší a jednak se v ní Walter Matthau nejvíce vyřádil. Brilantní one man show cholerického otce (role jako pro Louise De Funése), který se ani na chvilku nezastaví. 100%. Dodatek: "Apartmá v hotelu Plaza" je bezpochyby skvělá podívaná, která stojí na skvěle napsaných dialozích a vynikajících výkonech Waltera Matthaua. Jenom nečekejte žádnou velkou řachandu. Jedná se spíše o úsměvné a humorně odlehčené lidské etudy. 80%. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

1 pokoj, 3 příběhy a Walter Matthau hrající jako o život. Takže pěkně popořadě: První příběh: Vše, co jste chtěli vědět o manželství po 23-24 letech, ale báli jste se zeptat. Je zde jasně vidět, jak manželka chce za každou cenu manželství zachránit, ale manžel nějak ztratil chuť. Hodně dobré dialogy a hlavně poslední minuty jsou hlavním těžištěm tohoto příběhu. 9/10. Druhý příběh: Stárnoucí producent, který má diář plný jmen žen, s kterými se vyspal, se opět pokusí jednu z nich opět svést. Po 15 dlouhých letech, kdy se neviděli. Navíc, žena má už děti a manžela a chce mu zůstat věrná. Co myslíte, povede se jí to? Na tomhle příběhu se mi líbil nejvíc projev Waltera jakožto producenta o tom, jak že se vlastně má. Inu, ani producenti z Hollywoodu to nemívají lehké. 8/10. Třetí příběh: Tentokrát se přesouváme na jednu svatbu. Tedy, chvíli před svatbou, kdy nevěsta zpanikaří a zamkne se v koupelně. Jenže svědomitý otec, který všechno zaplatil, chce samozřejmě vidět svou dceru před oltářem. Ale jak ji tam dovede, když nereaguje ani na něj, její matku, nebo židli, kterou otec otříská o dveře? :-) Věřte mi, ten konec je vážně vynikající. Ale nebudu vám kazit překvapení. Řeknu jen tolik, že tohle je z těch tří ta nejlepší povídka. 10/10. Jsem rád, že jsem si nenechal ujít tento film. Možná proto, že mi potvrdil to, co jsem si už dávno myslel a to, že Walter byl skvělý herec. Takže za mě mohu výrazně doporučit hlavně těm, kteří nevěří, že divadelní hra se dá převést na vynikající film. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Kdyby byly všechny epozidy tak povedené, jako ta poslední s dcerou-nevěstou zamčenou v koupelně, bylo by to za 5 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

První povídka byla průměrná, druhá byla ještě nudnější, vešla by se do pěti minut. Jedině poslední povídka byla opravdu vtipná. Nebýt Matthaua asi by se na to nedalo vůbec dívat. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Film složený ze tří různých povídek, které mají společné jedno: všechny se odehrávají v apartmá č. 719 v hotelu Plaza na Manhattanu a ve všech exceluje Walter Matthau. Ale ani jeho ženské herecké protějšky nezůstávají pozadu! Ba právě naopak! Zvláště v té první o stánoucím muži, který zahýbá své ženě se svou sekretářkou ho ženská herecká kolegyně zasťiňuje ( je to především proto, že zde dostala daleko více prostoru vyniknout). Je opravdu vynikající! V druhé povídce se W. Matthau představí jako neodolatelný svůdník, hollywooodský producent, leč již dost " vyčpělý " snažící se vyplnit svůj volný čas v hotelu avantýrkou se svou kamarádkou z mládí. Použije všech možných dostupných fint , aby dosáhl svého. Opravdu úsměvná povídka. V té třetí, vystupuje Walter jako otec, jehož dcera se zamkla na hotelové toaletě, zatímco dole na ni všichni ( včetně snoubence ) čekají. Toto je pro změnu koncert pro Waltera, který v roli otce, neurvalého, hysterického cholerika exceluje! Celý film je především o dialozích a ty jsou ( ve všech 3 příbězích ) napsány opravdu BRILANTNĚ! Co stojí ještě určitě za zmínku je vynikající dabing! Opravdu parádní zážitek. p.s. většina z vás zde zmiňuje nevyrovnanost povídek a především fakt, že třetí povídka o hodně vyčnívá nad předešlými dvěma. Jsem jiného názoru a pro mě osobně byla tou nejlepší hned ta první a to především díky koncertu hlavní ženské představitelky. ()

Reklama

Reklama