Reklama

Reklama

Populární píseň Irvinga Berlina "Bílé Vánoce" zazněla v podání Binga Crosbyho poprvé ve filmovém muzikálu Holiday Inn (1942) a získala Oscara. Už od té doby se datují pokusy o vytvoření stejnojmenného muzikálu, jež byl ovšem realizován až o dvanáct let později. Jeho zápletka je velmi jednoduchá a byla částečně opsána právě z Holiday Inn. Dvojice úspěšných kabaretních umělců se rozhodne pomoci bývalému veliteli z válečných let a rozhodne se v jeho rekreační chatě ve Vermontu uspořádat benefiční koncert. Při té příležitosti se dvoří sesterské dvojici přitažlivých zpěvaček. Společnost Paramount nešetřila náklady a film vyrobila jako svou první produkci v novém širokoúhlém systému VistaVision. Její péče se vyplatila, neboť film se stal divácky nejúspěšnějším titulem roku a postupem let také neodmyslitelnou součástí vánočního televizního vysílání. Partnerem Binga Crosbyho měl původně být Fred Astaire. Ten ovšem v té době zvažoval ukončení kariéry, a tak byl místo něho obsazen Donald O’Connor (známý především ze Zpívání v dešti), jehož však neuvolnilo jeho domovské studio Universal. Roli nakonec dostal zpěvák a tanečník Danny Kaye (jenž zaujal např. v hudebním přepracování Gogolova Revizora). V rolích partnerek obou hrdinů se objevují známá zpěvačka Rosemary Clooneyová (teta herecké hvězdy George Clooneyho) a vynikající tanečnice Vera-Ellen, jež byla filmovou partnerkou obou hollywoodských legend Freda Astaira i Genea Kellyho. Film natočil režisérský veterán maďarského původu Michael Curtiz (Oscar za Casablancu). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (41)

Matty 

všechny recenze uživatele

Máme rádi sníh… barvy khaki. Únikovka, ve které není kousek reálného (i dekorace ochotnického divadla jsou přesvědčivější) a která ojedinělým způsobem propojuje svátky klidu a míru s adorací válečných hrdinů. Choreografie tanečních scén a práce s barvou je strhující, škoda jen, že obojí zabírá poměrně malou část dvouhodinového filmu, po jehož skončení jsem navzdory pravděpodobnému tvůrčímu záměru začal nenávidět Vánoce i armádu. 65% ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Takový ten typický rozjuchaný muzikál 50. a 60. let, který má skvělé až nádherné songy, kouzelnou výpravu, skvělé herce (což tady platí bezesporu) a nikterak složitý děj, který diváka nabije optimismem. Já se u toho příjemně usmíval snad celou dobu. Vánoce tam nejsou nijak podstatné, ten film by se mohl odehrávat opravdu kdykoliv a kdekoliv jindy, ale o tom to fakt není. Tady jde o hudební čísla, sympatické písničky a o vztahy ústředních postav. Díky písničkám to pak celé příjemně pádí vstříc konci a je naprosto pochopitelné, proč je tenhle film totální klasika. Mezi mé srdcovky se sice nezařadí, ale rád se na něj zase někdy podívám. Pohodovka. 70 %. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

K Muzikalom mam rozporuplny vztah, kde na jednej strane su genialne veci a na druhej strane su taketo romanticke podpriemerne zalezitosti, kde sa v priemernych kulisach riesia romanticke nedorozumenia - to je teda bieda, vystavat film na romantickych nedorozumeniach. To mi pripomina vsetky tie odporne presladene komedie s Rokom Hadsnom, alebo tie svinstva - zenske filmy od Minnelliho Cobweb tusim. taxa to volalo. No nic, plane reci- tanecky, ktore su dobre, zas plane dialogy, kulisy, zas tanecky, plane dialogy, nuda, zas tanecky : o tomto je cely film. Rovnaky level ako Vianoce na blate : 50 % ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Naivný sladučký príbeh popretkávaný rovnako naivnými piesňami prefláknutého charakteru zabalený do pozlátka brodwayského muzikálu. Produkcia je perfektná až dokonalá, vystúpenia vypilované do detailov, hereckí predstavitelia sympatickí, muži šarmantní, ženy zvodné, herecké výkony presvedčivé, ale to na viac ako 65% nestačí. ()

Kass 

všechny recenze uživatele

Název snímku poměrně významně klame "tělem" (i když své částečné opodstatnění ve filmu má), rozhodně se totiž nejedná o nějaký vánoční film v tradičním stylu, ale jde v první řadě o příběh dvojice mužů, jež potká dvojici žen, a postupně ... však to znáte :-). Z mého pohledu jsem největší problém filmu spatřoval v hl. mužských představitelých, kteří mi jednoduše nepřišli moc sympatičtí - ale jak píšu ... z mého pohledu ! :-) Muzikály mám velmi rád, je ovšem potřeba z mé strany podotknout, že jednu z jejich nejvýznamnější odnoží, tu, jež je postavena především na "pódiových" vystoupeních (reprezentují ji i "Bílé Vánoce"), za svůj nejoblíbenější "šálek kávy" v tomhle žánru nepovažuji. Rád bych se ještě okrajově zmínil o Vera Ellen, která byla pohybově mimořádně nadanou herečkou, a její taneční kreace zde představují jednoznačné vrcholy snímku. Hodnocení = 3 a 1/2* ()

Galerie (30)

Zajímavosti (17)

  • Všechny písně, které ve snímku zaznějí, napsal legendární Irving Berlin. (Olík)
  • Bing Crosby zpíval píseň Bílé Vánoce již ve svých dvou filmech ze čtyřicátých let, ačkoliv sám na ní podle svých slov neviděl nic výjimečného. (Olík)
  • Půlnoční scéna se snackem, kde Bob Wallace vysvětluje své teorie o jídle, byla dle Rosemary Clooney téměř celá improvizovaná. (StarsFan)

Reklama

Reklama