Vstupte

Komedie

USA, 1975, 111 min

Herbert Ross

• Houdini

Oscar 1 : Herec VR - George Burns + 3 nominace: Herec HR - Walter Matthau, Výprava, Scénář - A(9.3.2004)

„Japonci prohráli válku a teď nám posílají samý šmejdy!“ Zmatený, žlučovitý dědek, který vás v autobuse pohledem „vím, co jdi dělal v pátek večer“ vyštípe ze sedadla, aby vám při vystupování mohl zanadávat, že překážíte ve dveřích. Takový je protagonista nekompromisně konverzační komedie Herberta Rosse a takoví vy rozhodně nebudete, když se čas od času zúčastníte obdobně vydatných hláškových orgií. Jeden chod briskně následuje další a nemít po ruce sklenici vody, hrozí mi zalknutí. Nechcete-li ovšem ty dva postarší pány urazit, dopřejte si v jejich zábavně nevraživé společnosti raději nějaký long drink. 85% Zajímavý komentář: Oskar(23.7.2009)

"Otec je ve výborné kondici, je jen trochu pomalejší. Telefon nechá zazvonit desetkrát a dopis otevírá dvě hodiny." Dva staří kabaretiéři, porostlí mechem a lišejníky, spolu mají dvanáct let po ukončení spolupráce znovu vystoupit v televizi, jenže se mají rádi asi jako Britové a Francouzi. Jeden z nich je žlučovitý dědek s náturou vyskakovacího nože a druhý senilní šťoural a slinomet ("Buď přestane prskat, nebo to budu hrát s deštníkem!") Zdá se vám to na dobrou komedii málo? Pak neznáte Neila Simona. Vstupte! patří k jeho nejlegračnějším a současně nejdojemnějším hrám. George Burns už byl skutečně starý, ale stojí za pozornost, jak bravurně zahrál zatrpklého dědka tehdy pětapadesátiletý Walter Matthau. Ta zarputilost, shrbennost, klátivá chůze... skoro ho podezírám, že když o dvacet let později exceloval ve filmech á la Dej si pohov, kámoši!, taky to jen hrál. ;-) 100 %(4.7.2005)

Pekná spomienka na časy, kedy film stál na niekoľkých dobrých hercoch a vtipných, nenásilných dialógoch. Tu sa to podarilo spojiť dokonale. Walter Matthau si už zahral mrzutého starčeka napríklad v komédii Postrach Denis. Lenže tu je ako Willy Clark 100- krát namrzenejší a 100- krát nepríjemnejší. A keď sa k nemu pridá trochu senilný Al Lewis, ktorého oscarovo zahral George Burns je isté, že príde hádka, v ktorej bude padať jedna hláška za druhou. Práve George Burns vyfúkol Oscara Bradovi Dourifovi, ktorý stvárnil blázna Billyho v Prelete nad kukučím hniezdom. Za hlavnú úlohu v Sunshine Boys bol nominovaný aj Walter Matthau, ktorý tu hral dobre, ale treba uznať, že proti Jackovi Nicholsonovi nemal šancu.(11.1.2012)

• danecek24

33. Zlatý Glóbus za rok 1975 - cena (3) - *Nejlepší film (komedie / muzikál), *Nejlepší herec (komedie / muzikál) - Walter Matthau, *Nejlepší herec ve vedlejší roli - Richard Benjamin + nominace (2) - Nejlepší herec (komedie / muzikál) - George Burns, Nejlepší scénář - Neil Simon(1.1.2009)

Geniální. Myslím, že v tomhle filmu se vytvořil charakter, který pak Mathau ztvárňoval až do smrti. Dva vysloužilí komici, kdysi tvořící známé duo, kteří se nesnáší, ale musí vzájemné antipatie překonat, aby naposledy vystoupili ve vzpomínkové estrádě, která má být poctou jejich kariérám. Mezi oběma hlavními postavami to jiskří a jejich dialogy jsou obrovsky vtipné, zvláště pak ta spoustou slovních gagů nabytá scénka, kdy nacvičují začátek vystoupení a je třeba zaklepat na dveře. Prostě nejlepší film Waltera Mathaua.(24.5.2003)

Scénárista Neil Simon prostě umí psát geniální a hlavně skvěle vtipné dialogy, a oba nadurdění staříčci Walter Matthau a George Burns prostě legraci nezkazí.(12.8.2008)

Můj nejoblíbenější film s Walterem. Toto je skvost mezi inteligentními komediemi, velká škoda, že je tak málo známá. Není potřeba víc psát, vše napsal Oskar (s tou tvou poslední větou souhlasím).(6.5.2011)

Výborná komedie.. Dva starý dědci co se nemájí v lásce, ale musejí spolu naposled vystupovat - Walter Matthau jede jednu hlášku za druhou jako protivnej dědek na zabití.. "Pořád do mě šťouchá prstem, až jsem ztoho měl důlek , moje žena si celej život myslela že je to tetování. Jednou jsem si dal pod košily kus plechu, on do mě píchnul a prst měl měsíc v dlaze"(31.10.2011)