Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když všechno jde špatně, tak to nejhorší teprve přijde. Úspěšný obchodník Edmond Burke prožívá den plný smůly, smutku a deprese. Už cestou z práce jej rozhodí jakýsi pocit zbytečnosti a odcizení uprostřed anonymní ulice velkoměsta, který později doslova korunují slova kartářky: „Nejste tam, kam patříte.“ To jakoby pak ovlivnilo jeho další jednání. Po příchodu domů se Edmond pohádá s manželkou, řekne jí, že ji nikdy nemiloval, a opustí ji. Také brzy zjistí, že odstřihnout se ode všeho a konečně si užívat, se snadněji řekne, než udělá. A tak se pokouší ponořit do světa obskurních peep show a pánských klubů. Se stoupajícím počtem hodin se také zvyšuje jeho obrovský vztek na život… Působivé, místy až sžíravé filmové drama, vzniklo podle scénáře, napsaného Davidem Mametem na základě jeho divadelní hry. Pod vedením režiséra Stuarta Gordona exceluje v hlavní roli známý hollywoodský herec William H. Macy (Oleanna, Fargo, Vrtěti psem, Smolař). (Česká televize)

(více)

Recenze (81)

Lima 

všechny recenze uživatele

Jestli jsem se s nějakým filmem za poslední rok pro mě nečekaně naprosto minul, byl to tenhle. William Macy pod vedením hororové persony Stuarta Gordona a scenář z pera Davida Mameta, jednoho z nejrespektovanějších scenáristů současného Hollywoodu? Nezvyklé spojení...fajn, těšil jsem se moc! A byla to studená sprcha. Ješte zhruba tak první třetinu film držel nad vodou sympatický politicky nekorektní přístup k některým postavám a Macy, na kterého se dobře dívá, i kdyby vám na plátně celou dobu předčítal z telefonního seznamu. Počínaje neskutečnou (ve špatným slova smyslu) společnou scénou Edmonda s Glenn jsem přestal věřit všemu, co se v příběhu děje, slova NEPŘIROZENOST a NEUVĚŘITELNOST to dobře vystihují. Ať jde o vývoj hlavní postavy, jednotlivé scény, u kterých by si člověk krk ukroutil a hlavně - tak šroubované, nepřirozené dialogy jsem ve fimu už dlouho neslyšel, včetně filozofování dvou muklů v cele v samém závěru (vážně jsem nevěděl, jestli se mám smát, nebo plakat). 76-minutová filmová tortura, možná z mé strany nepochopená, ale v tomhle případě mě to snad ani nemrzí..... ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Po skončení tohoto filmu možná dostanete chuť zajít si někam za kurvama a pak jít do baru a přemejšlet tam nad nesmrtelností chrousta. Pro mě to byla taková nenáročná podívaná, na který mě občas překvapilo obsazení některejch vedlejších rolí (např. Mena Suvari a Denise Richards jako kurvičky). Nicméně se nemůžu zbavit dojmu, že film byl až neuvěřitelně odfláknutej. Problém je v tom, že film je hrozně krátkej a v těch cca 70 minutách neni moc prostoru na nějaký vysvětlování. Třeba proměna hlavní postavy je tak náhlá, že je až neuvěřitelná. Podle mě by film moh mít klidně 2 hodiny. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

William H. Macy je vynikající charakterní herec a je radost ho sledovat v každé roli, dokonce i v situaci, kdy mu scénář nedává moc prostoru nebo ho vede tam, kde by jiný herec zabloudil. Portrét šílenství je snímek, který stojí a padá s jeho výkonem, protože právě kvalita scénáře je ošemetná. Tvůrci se snažili o něco podobného, co filmoví diváci důvěrně znají z mnohem známějšího dramatu Volný pád, tedy popsat sestup do pekel muže, který si jednou v životě řekl, že už toho má dost. Jenže scénář ani režie toho o příčinách psychického kolapsu hlavního antihrdiny moc neprozrazují, jeho jednání je v podstatě nesmyslné a v některých momentech se přímo znásilňuje logika. Kladem může být ještě přítomnost několika známých hereček v hambatých rolích příslušnic nejstaršího řemesla, žádná z nich ale nedostává výraznější prostor, jsou ve filmu jen jako dekorace (což je v případě Denise Richards patrně jen dobře) a Julia Stiles figuruje navíc jako oběť. Celkový dojem: 45 %. V některých momentech u mě Portrét šílenství mimoděk fungoval jako komedie, a to tehdy, když obchodník Burke projevoval svou vyhraněnou lakotu a obchodnickou nedůvěřivost při své cestě za erotickými radovánkami. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ďalší skromný, no pôsobivý prírastok do rodinky drám so zmagorenou hlavnou postavou, ktorej 'prepne v bedni' a počas neuveriteľných zhôd náhod sa dopracuje k svojmu osobnostnému opaku. Je to akási slabšia atrapa Schumacherovho 'Falling Down', s hlavným predstaviteľom rovnako herecky silným, len s tou škodou, že Macyho postava nemala toľko priestoru a ani psychologického základu, ako by mala mať. 75%. ()

Hitman_47 

všechny recenze uživatele

Opravdu milé překvapení....co se během jednoho večera plného neuvěřitelné smůly může stát...navíc tento film dává nový význam výrazu "teplý konec". ()

castor 

všechny recenze uživatele

K tomuhle filmu se nejvíce hodí slovíčko "vcelku" - vcelku zajímavé, vcelku atmosférické, vcelku nepřirozené, vcelku neuvěřitelné.. a vcelku zbytečné.. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Denise Richards, Bai Ling a Mena Suvari v úlohách šľapiek sú očarujúce. V postate niečo ako Voľný pád len to Macyho tliachanie od polovice začína byť nezaujímavé. Na tohto béčkového hororového režiséra prekvapivo dobré i keď inteligentnejší scenár by bodol. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Cesta z vrcholu do propasti, která je sice úplně zbytečná, nepochopitelná a tak trochu upocená, ale zato naprosto odporná. Nesympatický škudlil, kterému je všechno drahé, postupně propadá sítem společenských konvencí až k lásce v cele, brr:-) ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 9/10 Děj 7/10 Hudba 7/10 Prostředí 6/10/// +výborný William H. Macy, dialogy, scénář, napětí -vyvrcholení děje přijde zhruba uprostřed, potom už následuje mírný propad a zvolnění/// Snad i díky krátké stopáží, ale spíš díky nepřehlédnutelnému herectví zúčastněných herců jsem byl připoután k obrazovce od začátku do konce. Nelítostný příběh, který se bohužel odráží ve všední realitě a mnohdy v bezradnosti našeho světa./// Celkem 72%/// ()

k212 

všechny recenze uživatele

Asi tak dvě třetiny stopáže jsem měla za to, že koukám na hodně černou komedii, která se pohybuje ve škálách (anti)morality a satiry. Prostě mě přišlo docela zábavné sledovat politováníhodného lůzra, kterak smlouvá v baru, peepshow a bordelu o laciný sex, aby si dodal tu správnou odvahu až koupí pořádně velkého nože. No a pak ten nůž dojde užitku a hlavní chudinka je zatčen a ono se to nějak mění v rozvláčné vězeňské drama, škoda. 60%. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Edmond Burke je.... Odchází od ženy a po rozhovoru s jiným bílým límečkem v baru, který mu zadarmo poskytne moudra, jenž by se dala shrnout slovy, už si ho nehoň sám, se vrhá do víru velkoměsta, aby konečně ulevil tomu hučení. Těžko se však zbavuje svých (zřejmě civilizačních) návyků a jeho finanční sadomasochismus (pro korunu vrtáme svá kolena) mu brání ten přetlak uvolnit. A tak se v tom plácá a plácá a volným pádem (nebo Volným pádem?) směřuje k nezvratnému osudu. Výstřiku toho pravého šílenství se pak kupodivu dočkáme až po výstřiku řekněme uvolňujícím a v této chvíli jsem Edmondovi přestal definitivně rozumět. A tak mě dnes trezorový závěr s černým ptákem v bílé kleci vlastně docela potěšil. Edmond Burke je totiž debil. Hodně užvaněný a taky hodně prázdný film, trochu tuším, že o té prázdnotě měl i být, ale i příběh debila se dá vyprávět s jistou nonšalancí. Snad tu autobiografii tedy někdy dopíšu, zbývají mi poslední dvě kapitoly. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Podat dostatečný a přesvědčivý obraz šílenství, to je kumšt. Ale co je to šílenství? Blb je jím méně ohrožený, než složitější a nadanější lidský jedinec. To je jasná zpráva. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Nejdříve jsem to bral jako levnou variaci na Volný pád, ale to bych tomuhle rozumně krátkému filmu křivdil. Edmond prochází jakousi osobní krizí, až mu z toho prostě hrábne. Sice se to odehrává v jakémsi alternativním vesmíru, kde štětky vypadají jako Denise Richards, Bai Ling či Mena Suvari a Julii Stiles sbalíte, když jí řeknete, že si s ní chcete za***at, ale William H. Macy působí naprosto věrohodně, scénář je propracovanější, než jsem čekal, a režisér věděl, co s tím dělat. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Kolega Goodlooker píše, že mu naprosto uniká smysl tohoto snímku, Lima prý zas už dlouho ve filmu neslyšel tak nepřirozené a šroubované dialogy. Tak to jsme na tom stejně :-). Hlavní hrdina je bezesporu magor a já jsem si tak při sledování jeho příhod pomalu začal připadat také. Jenže co naplat - "Portrét šílenství" se mi prostě líbil a vůbec mne nenudil - naopak bych uvítal podstatně delší stopáž. To máte jako s některými obrazy - co je pro jednoho mazanina, to je pro jiného hodno obdivu a ani pro to nemusí mít nějaký konkrétní důvod. Atmosféra filmu byla osobitá, Macyho herecký projev jako vždy zajímavý, Julia Stiles přitažlivá a i když nad některými scénami zůstává rozum stát, ani na chvíli jsem neuvažoval, že bych dal míň než 4 *. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Drsnější variace na téma "Volného pádu" aneb, když se normální spoluobčan rozhodne pro radikální změnu svého života, která může obsahovat i velké množství násilí a vražd. H. Macymu role docela sedla, ale příběh i styl vyprávění je až moc plytký a bez nápadu. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

"Zošaleli snáď v tomto meste všetci?" Perfektná otáka, ktorú si dáva hlavný hrdina tohto uleteného príbehu. Skrýva sa v ňom ale mnoho filozofickej pravdy. Ak máte smolu na blbcov, tým bláznom a kriminálnikom budete nakoniec vy, aj keď ste spočiatku mali dobré úmysly. Škoda len, že tento debilný popis filmu vyššie tu popisuje všetko od začiatku po koniec, takže najviac si užijete veľmi pekné prostitútky, ktoré na kástingu vybrali znamenite. A ešte jeden dialóg stojí za to: "Myslím si, že namiesto černochov by v base mali sedieť bieli. A viete prečo? Aby tam boli spolu s čiernymi." ()

Reklama

Reklama