Nesprávná truhla

Komedie

Velká Británie, 1966, 105 min

Bryan Forbes

John Barry

Občas absurdně vtipná, ale trochu překombinovaná komedie. Má to ale krásný dabing plný archaických slovních obratů. Jsou i lepší filmy na světě.(22.1.2012)

U nás málo známá černá komedie, která je ale ve Spojeném Království kultovní a ve zlatém fondu zaujímá postavení srovnatelné s naším Limonádovým Joem. Asi je to i hustou koncentrací slavných osob, které se na filmu podílely. Bryan Forbes byl tehdy nejúspěšnější britský režisér, scénář (podle předlohy R.L.Stevensona) napsal Larry Gelbart, byl to vůbec první film s populární televizní dvojicí Peter Cook/Dudley Moore a obsazení je vůbec hodně pestré. Zápletka je kouzelná: dvacet šlechticů po celý život přispívalo do tzv. tontiny, jakési loterie, jejíž jackpot získá poslední přeživší. V tuto chvíli zbývají jen dva - bratři Masterman a John Finsberryovi, kteří spolu už několik desetiletí nemluví, ačkoli bydlí ve stejné ulici. :-) No a když se do situace vloží ziskuchtiví synovci jednoho a zamilovaný synovec druhého, dochází k všelijakým záměnám a intrikám přesně v duchu anglických tradic. Nejvtipnější je ovšem Peter Sellers v malé roli zkrachovalého MUDr. Pratta s ordinací plnou koček. 80%(13.12.2005)

Komédia s takou koncentráciou skvelých vtipov, že vám hrozí trvalé poškodenie bránice.:-) Peter Cook a Dudley Moore boli vynikajúci komici, k tomu nesmelý Michael Caine a v malej roli skrachovaný doktor Peter Sellers. Za všetky scény spomeniem aspoň tú, kde sa jeden brat snaží zabiť druhého vázou s čerstvými kvetinami(Too late to apologize!).:-)(12.2.2009)

Bláznivá komedie plná tradičního anglického humoru a skvělých herců. Závěrečná honička pohřebních vozů a scéna na hřbitově je par excellence. The Wrong Box dokazuje, že komedie se starším datem výroby můžou (a často také jsou) mnohokrát zábavnější a hlavně chytřejší, než veselohry z produkce dnešní. A:"My father was a missionary. He was eaten by his Bible class." B:"And your mother?" A:"She too. They never eat one without the other."(29.1.2009)

Klasická britská komedie plná gagů, slovních hříček, zvratů, nedorozumění a posměšků jak z obecně lidské hamižnosti, tak z britského způsobu života.(17.10.2010)

Uprostřed rozjeté hollywoodské kariéry natočil Peter Sellers tuhle milou komedii. Sám zde sice hraje jenom chvilku doktora-alkoholika, ale naprosto kouzelně. Ono by možná Sellersovo obsazení spolu s dvojicí Cook-Moore mohlo budit podezření, že se jedná o anarchistický humor stylu Goon show nebo Monty Python. Ale vůbec ne, dostanete spíš tradiční suchý anglický humor. Co se týče už zmiňované komické dvojky, tak ti opravdu rulezz (a to tohle slovo v komentářích moc používat nechci), obvzlášť Peter Cook, který se oproti Dudleymu tolik neproslavil a přitom mně přijde mnohem zábavnější. Potěší také mladý Michael Caine v roli nesmělého synovce. Konec mi ale přijde trochu moc uspěchaný a oproti zbytku filmu narychlo spíchnutý. 70%(5.4.2007)

Velmi příjemná komedie s přiměřenou dávkou suchého humoru. Velmi zdařilý dabing paní O.Wallo ( doufám, že nezkomolil jsem jí jméno !! ), který zachovává a hodně přibližuje tu správnou dávku britské podmanivosti. Kouzelné ! Vskutku !!(15.4.2009)

Od starý dobrý anglický komedie jsem čekala trochu víc ... Použít koťátko místo pijáku by mě ale vážně nenapadlo :)(23.1.2012)

Roztomilá ptákovina s krásnou kreací Petera Sellerse jako bláznivýho felčara..(2.1.2007)

Opäť málo známa filmová lahôdka s majstrovsky prešpekulovanou zápletkou so zámenou "zásielok". Navrch tu máme jemne ironický pohľad na "dedičstvo", ktoré vlastne nikomu nepatrí... Perfektná oddychovka na nedeľné popoludnie. Klasika anglický humor. 75%(2.5.2011)

Tak trochu jako Monty Python s jejich humorem.Jinak je to filmík své doby a je kouzelně hloupoučký.(26.4.2011)

Na můj vkus až moc střelená anglická černá komedie, která na mě jakožto suchozemského středoevropana moc nezabrala. Hlavně konec je těžce ujetý. Párkrát jsem se zasmál, ale jinak obyčejný průměr, u kterého nevidím jediný důvod, proč bych jí měl vidět ještě jednou.(27.5.2011)

Klasický britský humor, spousta zápletek. Nebylo to špatné, ale na Monty Pythona a jejich vytříbenější humor, který mi sedí více to nemá.(11.4.2011)

Krásná komedie s jemným, ale opravdu jemným anglickým humorem. Dialogy obou schovanců jsou rozkošné. Místy mi to připomínalo Pytlákovu schovanku. Jinak honička pohřebních vozů je inspirována závěrečnou honičkou v Růžovém panterovi. A závěrečná scéna na hřbitově podezřele připomíná závěr filmu To je ale bláznivý svět. Titulní melodie Johna Barryho je uklidňující.(7.1.2012)

• Jarlaxle

Bohužel mi tohle dílko nepřišlo nikterak omračující. Nejvíc mě pobavily některé slovní hříčky. A to asi není úplně správně u tak dlouhého filmu...(13.1.2012)