Iodo

Jižní Korea, 1977, 110 min

Ki-young Kim

Začalo to tak slibně, ale postupně mě to přestávalo zajímat. Je to výrazný film, o tom se nedá přít, ale nesedl mi. Temné vyprávění o tom, kam až jsou ženy i muži ochotni zajít pro splnění svých tužeb, hezky pojí mystično a realitu, ale nepodařilo se mu mě strhnout a připoutat k vyprávění. Uznávám kvality, ale nebavilo mě to.(1.2.2012)

Veľmi silne a prísne vedený príbeh o potláčaní tradičného ničivým moderným. S trochou patetizmu povedané - film o legende, ktorá si našla miesto v súdobom svete: legenda o ostrove Io a jeho sile pritiahnuť/ privolať duše mužov-rybárov, ako i o ostrove, na ktorom žijú ženy lovkyne mušiel v akomsi primitívnom spoločenstve, snažiac sa prežiť a udržať rod - vždy prostredníctvom jedného muža. Muž paradoxne je nielen tým, kto dáva nádej na pokračovanie rodu,ale je aj ničiteľom života na ostrove. Túžba muža po modernizácii - zmene lovu na chov - vedie k rozpadu všetkého. Je telom, ale aj symbolom ničivých vedľajších efektov priemyselného pokroku - znečistenia.Celý príbeh je pritom odkrývaný retrospektívne, v krátkych výpovediach a spomienkach postáv v rámci vyšetrovania záhadného zmiznutia jedného muža. Realistické sa prekrýva s mystickým.(8.2.2009)