Reklama

Reklama

Být skinheadem

  • Švýcarsko Skinhead Attitude (více)
Švýcarsko / Francie / Německo, 2003, 90 min

VOD (1)

Obsahy(1)

„Nechápu, jak se někdo může hlásit k hnutí skinheads a zároveň být rasista. Vždyť skinheads pocházejí původně z Jamajky," říká jeden z průkopníků hudebního stylu ska, se kterým byli skinheads v počátcích neodmyslitelně spjati. Jeho slova výstižně ilustrují jeden z mnoha paradoxů hnutí, které si většina lidí automaticky spojuje s násilím a sympatiemi k neonacismu. Režisér Daniel Schweizer v doprovodu mladé švýcarské skinheadky Karole se rozhodl zmapovat téměř čtyřicetiletou historii hnutí skinheads a ukázat jeho současnou podobu v nejrůznějších zemích Evropy a Ameriky. Unikátní záběry z koncertů a rozhovory se členy antirasistických skupin Bad Manners či Sham 69 kontrastují s hajlujícími jedinci na koncertech jedné z prvních neonacistických kapel Screwdriver, jejíž zpěvák Ian Stuart Donaldson založil v Anglii nechvalně známou organizaci Blood nad Honour. Brutální policejní zásah proti účastníkům koncertu Los Fastidios v Krakově, rozhovory s antirasisticky orientovanými Redskins z Berlína či se zapálenými neonacisty z USA a Švédska autor doplňuje konzistentním komentářem plným zajímavých informací. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (68)

prsvl 

všechny recenze uživatele

Dobře udělaný dokument o vzniku hnutí skinheads. O jejich hudbě. O tom jak se z této nerasistické, dělnické kultury pocházející púvodně z Jamajky odklonila část sympatizující s extrémní pravicí (rasisti, fašisti, neonacisti) a o tom jak to vypadá se skinheads v součastnosti. Rozhovory jak s levičáky, apolitickými, tak s extrémními pravičáky......... Rozhodně zajímavé, chvílemi však docela nudné (alespoň pro mě). ()

Lavi 

všechny recenze uživatele

Hvězdičkování se tu odvíjí asi taky od toho, koho tohle téma subkultury skinheads zajímá a koho ne. Vedle toho je však i samotný dokument velmi zajímavý a dobře zpracovaný. Schweizer se v problematice orientuje, názorově roztříštěné skupiny vyváženě zachycuje a snaží se popisovat, než aby zbytečně tvořil nějaký názor, který si snad všichni po zhlédnutí udělají sami. Tedy v tomhle tkví síla Skinhead Attitude. ...a neodpustím si poukázat na tupost americké rennie a té další amerikánky a jejich pohled na záchranu bílé rasy. No a tohle si právě třeba Schweizer odpustil :) ()

Reklama

BARWA 

všechny recenze uživatele

Dokument o často diskutované subkultuře, která je haněna hlavně díky neojektivnosti médií, která předkládají veřejnosti obraz skinheada jako rváče/výtržníka/nácka... Cením si hlavně toho, že ukazuje různá vyjádření a názory různých lidí z různých sfér... Ať povinně shlédne každý předtím, než začne vypouštět z pusy nějaké nesmysly - i když, zabedněncům to stejně nepomůže... ()

HONXX 

všechny recenze uživatele

Dokument věnující se vývoji skinheads od prvopočátků až do současnosti. Poučné především pro lidi, kteří tuto subkulturu stereotypně pokládají za nácky. Bez kudrlinek jasně zaznívají autentické názory zleva i zprava. Vše podkresleno kvalitním výběrem hudby. Autorův postoj je zřejmý, ale i přesto je dokument objektivní a dává divákovi prostor na utvoření si vlastního názoru. ()

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

Vcelku pěkný dokument mapující skinheadskou scénu napříč různými zeměmi a obdobími. Vrhá nové světlo na subkulturu, která je mnohými považována ze něco zcela jiného než ve skutečnosti je. Ukazuje, že skinheads nejsou jenom nablblá hovada v bomberech a kanadách, ale skupina lidí se svou vlastní svébytnou historií, módou a životní filosofií. A co je nejdůležitější - vyvrací zažitý vzorec, podle kterého skinhead = hajlující nácek. Pro člověka, který je v této subkultuře trochu zběhlý nebo je dokonce její součástí, však dokument není ani přesto dokonale objektivní. Neptejte se mě proč, je to hodně složité. Tak jako tak považuju tento dokument za dobrou pomůcku pro ty, kteří se chtějí o skinheads dozvědět něco víc, než si mohou přečíst z novin. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama