Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Záminkou k černé grotesce o nezřízené posedlosti penězi je svatba dcery vesnického boháče, vědomého si moci peněz. Ženicha uplatí luxusním vozem, ale dodavatel žádá okamžitý doplatek. Zatímco svatebčané hodují, otec se zaplétá do složitých transakcí, při nichž musí podplácet notáře, policisty a nakonec i kněze, aby se dostal ze spárů chladně kalkulujícího gangstera. A to všechno uprostřed bujarého a poté bezuzdného veselí, gradovaného mírou opilosti nenasytných svatebčanů. Sugestivní rytmus scén a dialogů, souznějících s hudební produkcí, nutí myslet na Formanův hasičský bál s tombolou i na obdobné výjevy z Wajdovy Veselky. Ovšem na rozdíl od Wyspiańského venkovanů, omámených i vizí boje za národní svobodu, venkované Smarzowského se vyžívají v závisti a chamtivosti, zlé škodolibosti a v podlých podrazech. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (30)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je absolutní polský masakr, film má skvěle vystupňovaný děj, všechny situace postupně gradují a přidávají se další až mám dojem, že svatba jev Polsku abslutně největší punk, kterej přežijí jen nejsilnější. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Tak takhle nějak si představuji polskou svatbu. I když tahle byla dost masakrální, ne pro každou letoru a žaludek. Nicméně jim to sedlo jak prdelka na nočník. Jejich mentalita, tradice, zvyky, ukradené auťáky, ale hlavně jim místo krve koluje v těle vodka. Ale ne, nebudu je házet všechny do jednoho koše, to by nebylo fér. Za tenhle unikátní a téměř dokumentární film jim musím napálit čtverec. ()

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Pravá buranská svatba čítající pokrytecký obřad v kostele, z hektolitrů pochybného laciného chlastu zpité svatebčany ujíždějící na té nejubožejší, ale tak typické svatební zábavě, hašteření o pozemky, ucpaný záchod, přehlídku bizarních postaviček a klasické ožralecké vyznání lásky "Jen ty jediný mi rozumíš" nechápajícímu psovi. Nejen to zaručuje luxusní pobavení nad lidskou blbostí, kterou člověk tak dobře zná ze svého okolí. Palec nahoru a těším se na Dom zly. ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Chtěla jsem si odpočinout při bujaré nenáročné komedii. Bohužel nebo bohudík, opak byl pravdou, do komedie bylo dost daleko, spíš syrová realita zahnaná do extrému. A když se to začalo posírat, tak už ten kolotoč nešel zastavit...Některé situace už byly za hranicí možné reality, alespoň doufám (např. že ani čerstvě ustřelený prst nezmírní chuť na sex...). Každopádně jeden z těch filmů, které nezapadnou mezi ty, u kterých druhý den nevíte o čem že to vlastně bylo... ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Vtipnejšie ako dánsky Festen a v Poľsku legendárny film asi ako u nás Slunce, seno... Zároveň typicky do poľskej mentality zabŕdajúci Smarzowski, ktorý to s novou Svadbou podľa mňa už trochu prehnal, ale v tejto pôvodnejšej verzii znázornil vtipným spôsobom, ako taká dedinská svadba plná pokrytectva vyzerá. Že aj tehotná nevesta bude chlastať ako statok a Dziedziel od rána do večera nalievaný vodkou sa stále udrží na nohách je už asi éra fantasy, ale v rámci karikatúry to môže byť. Najhoršie je, že si človek vlastne na konci uvedomí, že to ani nebola komédia. ()

Mulosz 

všechny recenze uživatele

Od začátku do konce totální masakr. Vynikající Marian Dziedziel v roli jednoho z největších špinavců v současném poském filmu. ()

Jakubisko 

všechny recenze uživatele

Zpočátku výborná komedie, ale potom vaří z vody...nebo možná z něčeho jiného, protože to ke konci až mírně zapáchá...přesto ale slušné tři hvězdičky, jelikož tam nebyla žádná vysloveně trapná pasáž. ()

decouble 

všechny recenze uživatele

Morální vyznění "Svatby" mi trochu připomíná staré italské komedie jako třeba "Rozvod po italsku", kdy je ve jménu tradiční (katolické) morálky pokrytecky pácháno mnohem větší zlo... V pití vodky by pak Poláci mohli bez ostychu konkurovat Rusům, možná by z toho mohla být i zlatá medaile na mistrovství světa v chlastání... Za zmínku stojí i skvělé jednozáběrové zakončení filmu. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

4* je důležité si na tento film udělat správnou náladu a hlavně od něj neočekávat komedii, ale naopak surovou a naturalistickou realitu. Happyendu se rozhodně nedočkáte, ale užijete si poctivý a snad i poučný příběh, který začíná bujarým veselím. Provedení připomíná hodně filmařský styl dogma a tento mu výborně sedí. Pokud Vás nic z popisovaného neodradilo, tak můžete zkusit - doporučuji. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 3 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 0 /// ART: 1 /// STYL:1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

bjjoba 

všechny recenze uživatele

Tento remake Wajdowého – WESELA z roku 1973 ma zaujal výborným zasadením do súčasného obdobia s problematikou peňazí, medziľudských vzťahov ako aj svadobným veselením. Výborne tu pôsobia aj vtipné gagy s mrtvym dedom a iné. Výborný herecký výkon tu podal poľský herec p. Dziedzel ako aj mladý Stuhr. - http://www.filmpolski.pl/fp/index.php/1212800 ()

pabulator 

všechny recenze uživatele

Kurva tož to byla aspoň pořádná veselka v polském balíkově.Chlast teče proudem,svatebním darem nabušená audina k tomu všemu nevěsta jak lusk.Ptáte se tak co se může posrat? V takovém případě odpovívám jednoduše, naprosto všecko včetně svatebčanů .Inu každé juchání něco stojí a otec něvěsty musí vypláznout pořádný balík aby dal věci dopořádku.Není divu,že ke konci už je taky značně najebaný a unavený a to nemluvě o újmě na těle i na duši, takže se není čemu divit když všeobecné veselí zakončí slovy: Běžte už všeci do piče svatba skončila!!! ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Polsko absurdní a přitom zcela realistické. Znám polskou mentalitu, takže mohu prohlásit, že je to pravda. Polský zničující Training Day :) . 76%. PS: Ty písničky, to byl totální náhul :) . ()

darwin 

všechny recenze uživatele

Dost dobré drama (žádná komedie), které vcelku věrně vystihuje mnoho rysů polské společnosti na venkově. Výběr herců perfektní, spotřeba alkoholu naprosto autentická (praví chlapi pijou vodku a ne nějaké pivo), finanční záležitosti a další podobné nuance taktéž. Pravá polská vesnická svatba v duchu polského rčení "postaw się i zastaw się". Patriotická Rota Marie Konopnické, kterou na konci zpívají totálně najebaní svatební hosté je pouze trpkou kritikou společnosti a skutečné degradace ideálů. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Pro Poláky musí být Smarzowski veřejný nepřítel číslo 1. Já ale Polák naštěstí nejsem, takže jsem se opět královsky bavil. A bavil bych se, i kdybych Polákem byl. Byl bych z těch, kteří se nad to dokážou povznést, kteří pochopili, že jde o nadsázku. I když... Tohle mělo do laskavosti Hoří, má panenko hodně daleko. Tohle už byla vážně víc obžaloba. Ale nevztahoval bych ji jen na Poláky. Asociuje mi to zejména východní Evropu, ale s drobnými obměnami se to může odehrát kdekoliv. Jedna z povídek španělských Relatos Salvajes k tomu taky neměla daleko. Ale tohle byla zase jízda..! Smarzowski je mistr svého řemesla a Dziedziel tady odvedl neskutečnou porci prvotřídní práce. Ohromná síla! ()

Cement73 

všechny recenze uživatele

Typický polský pochmúrny film o situácii na zapadlých dedinách, kde luxus nie je mať krásnu kúpeľňu, či pekný značkový oblek... Musí to byť niečo, čo bije do očí susedom, aby závideli, aby si o tom rozprávali... Preto je auto absolútnym znakom bohatstva a každý musí mať veľký dom, aj keď nema na vykurovanie... hlavne že je velký... Film je sice označovaný ako groteska, ale keďže som tak pár rokov žil to viem, že to až také smiešne nebolo. Nepríjemná pravda o hlúposti ľudí ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Netradiční podívaná, jedná se ve výsledku spíše o tragikomedii i přesto, že film začíná vyloženě jako komedie. Jenže za jednu noc se toho stane opravdu hodně a tvůrci zde předvádí nejen trefu do černého, kdy si utahují z polské společnosti, ale připraví i dramatičtější chvilky a dějová překvapení či přeběh odlehčí povedeným vtipem. Jen když se vezme děj jako celek, tak poněkud pokulhává. Chce se mi dát větší hodnocení, ale třeba při dalším shlédnutí. ()

Reklama

Reklama