Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Prakticky celý svět zná osudy židovských dětí z terezínského ghetta, tragédii dětí z Lidic, ale málokdo ví o tragickém údělu několika tisíc dětí ze smíšených česko-německých manželství v okupovaném pohraničí. Skutečný příběh malého chlapce, který popsal ve své knize Děti za mřížemi spisovatel Joža Mikula, zaujal i filmaře. Pod výstižným názvem "Uloupené dětství" zachycuje život Mirka v německém Kinderheimu, kam se dostal po smrti své české matky. Rozhodnutím soudu je na žádost otce chlapec odebrán z péče babičky a jeho výchova svěřena německým úřadům. Výchovou se rozumí poněmčování. Metody, které zde byly používány, ani vzdáleně nepřipomínaly svůj vznešený název. Nelidské zacházení a psychické i fyzické strádání poznamenalo i Mirka. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (16)

Una111 

všechny recenze uživatele

Až se divím, že film není někde v novodobém trezoru! Pěkně nám totiž ukazuje někdejší německý fanatismus, tak podobný německému fanatismu dnešnímu!. A v závěru sovětské uniformy, dnes by chlapce odvezl americký jeep, protože historii je módní upravovat, jak se nám zrovna hodí do krámu, že? Film, ačkoliv velmi emotivní, nezabíhá nikde do laciného sentimentu, herecký projev hlavního hrdiny, tehdy devítiletého Jakuba Marka, je velmi přesvědčivý, je prostě dojemný! Dnes je tomu nadanému chlapci už 42 let a tohle byl jeho filmový debut. Film mohu s klidným svědomím doporučit i jako rodinný film pro starší děti, pokud ovšem nejste tak útlocitný rodič, že dětem raději ponecháváte představu, že válka byla procházka růžovým sadem... ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Celé pojetí tématu mi přišlo velmi podivné. Základem všeho bude režie. Milan Růžička si na svá ramena vzal téma, pod kterým by se prohnul kdejaký matador veledramat. Zobrazení demagogické výchovy nešťastných malých obětí, se tu, podle mě, moc nezdařilo. Mohu přehlédnout fakt, že vzhled Mirka alias Hanse (Jakub Marek), není zrovna typickým obrazem dítěte, které by bylo pro nacisty tím pravým. Mohu také přehlédnout, že film je silně ovlivněn narůstajícím revolučním duchem doby, ve kterém byl natáčen, a který je vidět hlavně v závěru filmu, jenž nastolí velmi paradoxní situaci. Amíci vs. Sověti. Vlajkami se to tam jen hemží. Ovšem fakt, že si režisér vybral do rolí dozorkyň jedny z nejméně výrazných hereček, už je prvním větším krokem k celkově slabé atmosféře snímku. Monotónní projev hlavního hrdiny také na kvalitě nepřidá, stejně tak Jana Švandová s Libuší Švormovou, které zde jako jediné, měly možnost projevit své dramatické kvality. Tuctovou režii doprovází velmi slabá hudba a očekávaná silná atmosféra námětu, se nedostavuje ani při silných scénách, které vyznívaly chvílemi skutečně naivně. Mně osobně československá kinematografie nabízí daleko silnější válečná dramata. ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Podle skutečných událostí. Snímek, který jsem předtím ještě nikdy neviděl, avšak docela mile mě překvapil. Ať už díky roli toho malého chlapce který to fakt neměl jednoduché a musel se vším velice srdnatě vypořádat. Pak se mi zde ještě ale líbila role lidštějšího a chápavějšího živnostníka-cukráře Iljy Prachaře narozdíl od jeho fanatické manželky Jany Švandové..Nechtěl bych být v kůži vůbec těch poněmčovaných dětí. Skvěle zahrané, v dětech které to náhodou viděli to muselo zanechat docela silné a hluboké dojmy, tak jako ve mě a to mi není deset! ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem neměl přesnou představu co znamená německá převýchova. Díky tomuto filmu ji mám, ovšem byl bych radši kdybych ji zase neměl. To je fakt síla čeho byli schopny nacistické vychovatelky. Když jsem sledoval scénu ve které je Mirek přede všemi bit za to že nechce prozradit kdo mu pomohl z dopisem pro svou babičku, doprovázený slovy "Německý kluk je vždy čestný a nikdy nelže" tak jsem si pro sebe dodal " a Český kluk zase nikdy nenapráská, krásnou holku co mu pomůže, ty krávo z nadřazený rasy ". Fyzický a psychický teror, který uplaťnovaly vychovatelky při "poněmčování" nemůže nechat opravdu nikoho v klidu. Těžko si můžeme jenom představit tu obrovskou bolest v srdci a smutek na duši takového českého dítěte odloučeného od své rodiny někde v německé rodině. Film za svou výpovědní hodnotu a dobré herecké výkony v dětských i dospělých rolích si zaslouží mé velké uznání. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Masakr. Jedním slovem. Když se člověk vžije do hlavního hrdiny - malého chlapce, který šel na převýchovu do fašistického Německa, dělá se mi zle, protože spousta dětí měla takový osud. Nádherně, ale zároveň drsně a syrově ukázaný tento osud. Aspoň že ten konec byl povzbudivý. Jediné, co bych filmu vytkl, že scény namluvené cizím jazykem nejsou otitulkovány, především závěrečný pohovor v angličtině je pro film zásadní a pro neanglicky mluvící lidi je zcela nesrozumitelné, jak to vlastně celé dopadlo. V hlavní roli exceluje Jakub Marek. Film byl natočen za obětavé spolupráce MNV Pyšely, vedení Dětského domova a Domova důchodců Pyšely, MěNV v Lokti a základních škol v Praze, Pyšelích a Lokti. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (1)

  • Film byl natočen v areálech těchto institucí a za jejich obětavé spolupráce: Městský Národní Výbor Pyšely u Prahy, Dětský domov a Domov důchodců Pyšely, Městský Národní Výbor Loket a základní školy v Praze, Pyšelích i Lokti. (ERTik)

Reklama

Reklama