Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za normálních okolností by krásní, mladí a zelení manželé Shrekovi po odstranění zákeřné Kmotřičky víly a jejího nemožného syna Krasoně ve druhém pokračování animované komedie Shrek žili nerušeně a hlavně šťastně až do smrti. Vzhledem k tomu, že se stali protagonisty nejúspěšnějšího animovaného filmu všech dob, nemají na pohodu nárok. Dobrodružství, která si pro ně kreativní scenáristé vymysleli tentokrát, jsou ještě vypečenější, než ta, která oba zlobříci prožili doposud. Posuďte sami: Král Harold má nakahánku, a je proto jasné, že musí vládu v království Za sedmero horami někomu předat. Ještě jasnější je, že nástupcem trůnu se má stát manžel jeho nejjasnější dcery Fiony. Shrek se ale vyhlídkám na kralování brání tak intenzívně, že se raději rozhodne přemluvit Fionina bratrance, teenagera Artuše, aby si královskou korunu nasadil on. Nejdřív ho ale bude muset najít a udělat z něj chlapa. Zatímco Shrek, Oslík a Kocour v botách se vydávají na poměrně dobrodružnou expedici, osiřelá Fiona má úplně jiné starosti. Absence mužského elementu v království se rozhodne zneužít již jednou odpálkovaný Krasoň, který se chce za pomoci záporných pohádkových postav zmocnit vlády v zemi Za sedmero horami násilím. Fiona je ale především Zlobryně a až na druhém místě princezna, a proto se Krasoňovi a jeho zlé armádě postaví. Navíc není sama, v první linii s ní kromě královny Lilien kráčí i svůdné komando princezen (Sněhurka, Popelka, Růženka a další), které jsou odhodlány všechny své přednosti využít boji. Ve Shrekovi Třetím bude prostě pořádně veselo, a to jsme tu ještě nezmínili draslíky, roztomilé potomky Oslíka a Dračice, a jedno překvapení, které Fiona přede všemi tají. (Bontonfilm)

(více)

Videa (4)

Trailer 4

Recenze (775)

Spooner 

všechny recenze uživatele

Další trojka na odpis. Shrek se změnil z vynikající pohádky pro všechny generace na pohádku pro nejmenší plné infantilního humoru. Postava Shreka tam celou dobu jenom řve a stěžuje si a jeho sidekickové oslík s kocourem mají hodně málo prostoru. Jasně párkrát jsem se zasmál, ale s přívalem humoru s předchozích dílu se to nedá srovnávat ani v nejmenším. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

The Wait is Ogre! První díl zeleného zlobra Shreka obracel fikční filmový svět pohádek na ruby a vysmíval se jejich klišé a schématům, druhý zasazoval pohádkové bytosti do světa, který není vzdálen tomu našemu a humor převážně těžil z parodických scén nejenom pohádek. Shrek Třetí těží z vypravěčskýh modelů nastolených minulými díly a a pohrává si s vlastním, předchozími dvěma díly vytvořeným světem, i když ten je nesoudržný. Oni si toho jsou i vědomi tvůrci, a tak máme úvodní divadelní scénu a v závěru musí přijít její variace, kouzelné přiznání toho, že Shrek je jenom takovou hrou na pohádky, které nechybí sebeironie. Písně zde nejsou tak poplatné době, jako tomu bylo u předchozích dvou dílů a parodických scén značně ubylo, což je na jednu stranu veliká škoda (nelze si na DVD zvolit oblíbenou pasáž a tu si pouštěl pořád dokola - záchrana princezny Fiony z jedničky či obléhání hradu z dvojky), na tu druhou však Shrek Třetí funguje dobře jako vyprávění. Příběh je prostinký, ale samotný nápad geniální - co když se spojí záporné postavy, které prohrály v pohádkových přibězích a rozhodnou se pro vendetu; třetí Shrek nám díky tomu mírně potemněl a od infantilního humoru se přešlo k tomu pubertálnějšímu. Vážně jsem byl fascinován tím, jak dobře a účelně jsou do filmu vkládány muzikálové výstupy, aniž by to narušovalo tok vyprávění, ustanovený svět se za pomocí dodržování žánrových schém předchozích dílů (road-movie) varioval (viz jen záměna Oslík - Kocour) a většina scén byla shozena až neuvěřitelně sofistikovaným a kouzelně ironockým fórkem. V tomto případě nedejte na trailery a pokud možno vyhledejte povedenou titulkovou kopii ("Paroubshrek" si dokonce vysloužil v kině potlesk), protože si neumím a ani nechci představit, co s tím filmem udělá dabing. ()

Reklama

Beckett51 

všechny recenze uživatele

Taková katastrofa to nebyla, ale třetí Shrek se spíš zvrhnul v zábavu pro mladší, která prakticky postrádá příběh, „pyšní“ se nevyužitými postavami a chybí jí vedle originality hlavně inteligentní humor – ty tam jsou parodické a symbolické scénky. Sice jsem se několikrát zasmál, ale to se mi stává u digitálních „animáků“ téměř vždy. Zbyl jen šedý průměr. 55% ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Dvakrát do jedné řeky nevstoupíš. Ale napotřetí se možná úspěšně, byť klopýtavě přebrodíš. Andrew Adamson je pryč, obměněný tým scénáristů si věří o poznání méně než jejich předchůdci, ale obojí považuji za klady. Ne že by snad narážky na popkulturu zmizely úplně, tento neduh na úkor vyprávění přetrvává, ale příběh, i přes nejrůznější klišé nebo variování viděných zápletek, uhání kupředu překvapivě dravým tempem. Oslík se stále drží na hranici vtipnosti a vlezlosti, Kocour je ideální parťák, Fiona oddaná manželka a Shrek k tomu všemu stále přichází tak nějak nechtěně. A já se u toho ke svému překvapení bavím. 70% ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Tak ona je to pravda... Se Shrekem to ve třetí části opravdu začalo jít z kopce. A nejen s ním, ale s celou pohádkovou říší. Musím říct, že ze všech nápadů, s nimiž tvůrci tentokrát přišli, se mi opravdu líbily pouhopouhé dva: králův pohřeb a kocourův pohled v podání oslíka. Jinak ale veškerý humor zmizel stejně jako veškerá kouzelná atmosféra, zklamal mě i nablblý kouzelník Merlin, kterého daboval Eric Idle, o dětičkách a Artušovi ani nemluvě. Ach jo. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (21)

  • Úspěch celé série podnítil i vznik muzikálové verze, která měla premiéru v roce 2008. Později vznikl i záznam z broadwayského představení, který byl v roce 2013 uveden na DVD a Blu-ray nosičích a na Netflixu. (imro)
  • V době svého uvedení měl film nejvyšší tržby za první den promítání ze všech animovaných filmů vůbec. (Soufil)
  • Na motivy filmu vznikly videohry pro herní konzole Play Station 2, Xbox, Game Boy a Wii od Nintenda. (Terva)

Související novinky

Rozdáme si to počtvrté, bejby!

Rozdáme si to počtvrté, bejby!

20.05.2007

Kdyby Mike Myers (ten komik, ne ten psychopat v bílé masce! ;-) tu a tam neposkytoval hlas tlustému zelenému ogrovi, svět by už pomalu zapomněl, že někdo takový kdysi svými filmy vydělával stovky… (více)

Reklama

Reklama