Reklama

Reklama

Tři pohřby

  • USA The Three Burials of Melquiades Estrada (více)
Trailer

Celovečerní debut oscarového herce Tommyho Lee Jonese byl černým koněm canneského festivalu. Film nakonec dostal dvě velké ceny – za mužský herecký výkon a za scénář. Ten k filmu napsal Guillermo Arriaga, dvorní scénárista Alejandra Gonzáleze Iňárritua. Jeho scénáře k 21 Gramům i Amores Perros se vyznačují časovými skoky a stejný postup Arriaga uplatnil i zde. Drama se odehrává v Texasu na pomezí USA a Mexika. Místní rančer Pete Perlina (T. L. Jones) zaměstnává na svém ranči jistého Estradu (J. C. Cedillo). Jednoho dne se Estrada nedostaví do práce. Jeho tělo se najde v pustině, pohřbené v mělkém hrobě. Místní šerif nemá Mexikánce zrovna v lásce a tak pohřbívá Estradu v chudáckém hrobě, aniž by cokoliv začal vyšetřovat. Rančer Pete si ale osedlá spravedlnost a najde viníka – člena pohraniční stráže Nortona (Barry Pepper). Pete ho unese a přinutí, aby Estradu z hrobu vykopal a naložil na mulu. Všichni tři se pak vydávají na cestu za řádným pohřbem do Estradovy rodné vesnice na druhé straně hranice. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (107)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Skvěle napsaná Peckinpahovsky syrová a drsná variace na Zločin a trest, Guillermo Arriaga je opravdový mistr svého oboru, ta nelineárnost a ostré skoky mezi dvěma časovými rovinami jsou jeho trademarkem. Zajímavý post-westernový nádech a skvělé herecké výkony i atmosféra...mizanscéna naprosto autentická, Texas na diváka přímo dýchne... Pro uvědomění si kinematografické evoluce je dobré komparovat třeba s o dvě dekády starším lokálně i tématicky velmi podobným filmem Hranice - v 80. letech tradičně lineárně vyprávěný příběh, v novém miléniu příběh postmoderně rozbit do několika časových rovin s neostrými předěly, který zvyšuje vypravěčský efekt... ()

Desperado 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemný odklon od typického mainstraimu. Zdá sa, že Tommy Lee Jones nezaprie svoj južanský pôvod a rád nakrúca z prostredia Texasu a Nového Mexika. Ako svoju režijnú prvotinu si zvolil Arriagov chytro napísaný príbeh o pravom mužskom priateľstve. Že do toho hrajú fantasticky napísané postavy, v ktorých nenajdeme jedinú kladnú alebo čo len zidealizovanú, je len plus. Tým vytvára priestor na čiernohumornú až morbídne poetickú road movie, kde dialógy a správanie hrdinov (ktorých osudy sú Arriagovsky prepletené) sú natoľko bizarné, že nenútene núti človeka sa nad nimi zamyslieť. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Tommy Lee Jones zrající jako víno dokazuje, že mu není cizí ani režie. V roli starosvětsky zatvrzelého kovboje Petea se rozhodne dodržet slib svému zavražděnému příteli, tedy, že mu zajistí pohřeb v jeho rodném Mexiku. V cestě dokazující skutečné přátelství mu dělá nedobrovolně společnost přítelův vrah, ochránce zákona Norton. Neobvyklé (až bizarní) povídání s kvalitními hereckými výkony i slušným scénářem. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Ani nevím co se mi na tom filmu tak líbilo. Plyne docela pomalu a nejsou zde nějaké pamětihodné scény. Ale musím uzant, že jsem se za celou dobu nenudil a Tommy Lee Jones hraje přesně tak jak to mám od něj rád. Je to zase něco jiného, nového a zajímavého. I když si to nejpíše znovu nepustím s hodnocením níže nejdu. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tri phreby a päť hviezdičiek. Pre tommyho mám slabosť, väčšinou dostáva nad priemer aj slabšie diela. Pri jeho krásne atmosferickom debute, ktorý by sme mohli nazvať moderný western, mu scenáristicky pomáhal Arriaga. No a ja mám dojem, že sa so scenárom popasoval lepšie ako to dokáže samotný Innaritu. Od Jonesa som takýto výrazný, drsný a čienohumorný debut nečakal. Ako tu niekto spomína, v Peckinpahovom duchu. Mrzí ma jeho komerčný prepad. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (6)

  • Značná část záběrů filmu byla pořízena na ranči samotného režiséra filmu Tommy Lee Jonese. (ČSFD)
  • Mexický scenárista Guillermo Arriaga napsal scénář ve španělštině. Tommy Lee Jones jej sám přeložil do angličtiny. (ČSFD)
  • Po televizním filmu Sympaťáci (1995) se jedná o druhý režijní počin Tommyho Lee Jonese a zároveň o jeho první jím režírovaný titul, který šel do kin. (ČSFD)

Související novinky

Tanec s piráty

Tanec s piráty

20.03.2009

Kevin Costner se chystá opět režírovat. A protože jeho Krajina střelců byla ukázkou víc jak solidní řemeslné práce, není důvod jeho nový film nevyhlížet se zájmem. Obzvlášť, když mu scénář pomáhal… (více)

Reklama

Reklama