Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Natočeno podle pravdivého příběhu. Anthony Hopkins v roli muže, který šel celý život za svým snem: být nejrychlejší. Novozélanďan Burt Munro strávil 40 let života zdokonalováním svého motocyklu Indian Scout z roku 1920. S tímto strojem se pak vydal na cestu na solná jezera v Bonneville v americkém státě Utah, která jsou díky dokonale rovnému povrchu ideálním místem pro rychlostní závody. Přes nepřízeň okolností se mu v roce 1967 podařilo zajet rychlostní rekord, který dodnes nikdo nepřekonal. Příběh filmu V zajetí rychlosti se soustředí na cesty k Bonnevillským solným pláním, které Burt Munro podnikl v 60. letech minulého století. Je to cesta za splněním fantastického snu, pravdivý příběh muže, který nepřestal věřit. „Jestli je to těžké, dej do toho víc. Jestli je to nemožné, dej do toho všechno.“ (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (440)

POMO 

všechny recenze uživatele

Herectvo Anthonyho Hopkinsa má viacej farieb než všetky tie krásne lokality, ktorými v tomto filme prechádza ako Alenka v ríši divov. Sledovať herectvo Anthonyho Hopkinsa je ako nechať sa unášať dirigovaním orchestra Enniom Morriconem. A tento film nie je ničím iný než pozitívnou, dobrosrdečnou, remeselne perfektne nakrútenou ódou na herectvo Anthonyho Hopkinsa. Sláva mu. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

"Nemám brzdy, nepřijel jsem brzdit, ale jet. Nač padák? Nechci skákat padákem, ale chci uskutečnil rychlostní rekord. Nemám ochranný oděv, zato mám kvalitní košili z pravé novozélandské vlny". Štěstí přeje připraveným a Burt Munro byl připravený celá léta, aby si na svém Indiánovi uskutečnil celoživotní sen. Okouzující Anthony Hopkins v roli člověka, který na své pouti z Nového Zélandu do Utahu nejen rozesměje, ale i přinutí uvěřit, že žádná myšlenka není neuskutečnitelná. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Nepřekvapivě, až tuctově koncipovaná biografie, u níž žánrové zařazení vypovídá prakticky o všem. Na můj vkus až příliš hřejivá idealistická nota, která mi víc sedí do Domácího štstí. Potěšil návrat víry v herecké schopnosti Anthonyho Hopkinse, který doopravdy válí. Škoda, že je cítit omezený ranec peněz. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Prudí vás soused, buzeruje nadřízený, nebo máte pocit, že vás nikdo nemá rád a slušnost mezi lidmi vymizela? Jděte na poslední Donaldsonův snímek, kterému by spíše slušelo pojmenování V OBJETÍ LASKAVOSTI. Jde totiž o nesmírně pozitivní film, který nejenom krásně vypráví o tom, že se vyplatí jít za svým snem, ale v němž jsou všechny postavy, které Munro na své cestě vstříc v utažské závodiště potkává, laskavé a vstřícné, od drsňáků na motorkách, přes travestitu, farmářku, šéfa autoprodejny až po traťové rozhodčí. Pomoc bližnímu se ještě pořád nosí, i o tom ten film je. A Hopkins tím krásně zahraným upřímným smíchem v momentě, kdy se dozvěděl, že je zapsán mezi závodníky, opět dokázal, jak skvělým hercem, i po letech "půstu", ještě pořád je. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Takový malý hezký film o jednom velkém snu, plný hodných lidí, kteří jsou vždy ochotní pomoci hlavnímu hrdinovi. Díky tomu, že film postrádá výraznějších konfliktů, je lehké odhadnout, jak kdo bude reagovat a jak která situace skončí. Roger Donaldson má podobný vypravěčský styl jako Lasse Hallström, ale narozdíl od něj neumí vdechnout život vedlejším postavám a tempo filmu drtí až přílišnou naivitou. Možná jsem cynik, ale na mě tam prostě bylo až příliš "hodných, ochotných a vždy chápajících" lidí, což se navíc podepsalo i na tom, že postupně naprosto zmizelo napětí z toho, zda to Hopkins nakonec zvládne... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Tonda Hopkins jako nejrychlejší důchodce na světě v přijatelně sentimentálním životopisném snímku. Ve filmu se toho vlastně moc nestane. Burt Munro z Nového Zélandu se rozhodne překonat rychlostní rekord na svém starém, zato notně upgradovaném Indiánovi a pro tento životní cíl se vydá do Ameriky, na nedozírné roviny solných jezer v Bonevillu. Většinu děje tvoří jeho cesta, takže není od věci mluvit o road-movie, ale stále je to hlavně úsměvné drama dožívajícího děduly, který hodlá všem ukázat, že ještě nepatří do starého železa. A právě Hopkins dopuje film osvěžující šťávou. Jeho vitální nahluchlý stařík, který s každým vyjde zadobře je jednou z těch filmových postav, kterou si zamilujete ať se vám to líbí nebo ne. 75% Zajímavé komentáře: wipeout, hudryhudry, Brandon ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Už dlouho považuji za jednu z nejkrásnějších a nejromantičtějších lidských vlastností schopnost žít pro své sny. Taky jsem byl v zajetí rychlosti, ale z jiných důvodů než bezchybně hrající Anthony Hopkins v tomto filmu. Tenhle příběh překonal rychlostní rekord na cestě do mého srdce. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

V jistých ohledech mi V zajetí rychlosti připomíná Kokosy na sněhu. Příběh muže, který se snažil překonat rychlostní rekord a vydává se kvůli tomu z dalekého Nového Zélandu až do Ameriky, aby si dokázal to, o co se pokoušel celých 25 let na svém Indianovi. Anthony Hopkins milého, s každým se přátelícího se staříka, který bojuje pouze sám se sebou v podobě nemocného srdce zahrál opravdu skvěle. Film na něm stojí a právě díky němu není tak nudný spíše příjemný na pohled stejně jako takový Forrest Gump. Nejsou prakticky chvíle, které by byly smutné a pošmourné, to prostě v jeho příběhu nelze natočit. Celou dobu sledujete jeho průřez životem s tím, že se mu to nakonec povede a důrazem na to, že je to podle skutečné události prožíváte napínavé scény stejně tak jakoby jste čekali nečekané. Obdobně jako já a právě díky tomu jsem po shlédnutí filmu měl nenápadnou a o to víc příjemnou radost ze zjištění že dokázat si v životě něco velkého je přeci jenom docela snadné, jen chce pro to žít stejně jako to udělal Burt Munro. --- Chlap je pro mě stéblo trávy, které na jaře vyroste a pak najednou dosáhne středního věku, na podzim dozraje a jako stéblo trávy uschne a už se nikdy nevrátí. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $25miliónovTržby USA $5,128,124Tržby Celosvetovo $18,297,690Tržby za predaj DVD v USA $7,269,738 //počet predaných kusov 540,756/70%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Krásný lidský příběh o všem, co lidi dělá krásnými, odhodlanými, opěvovanými a milovanými. Anthony Hopkins hraje přirozeně a nebojí se i zariskovat. Nejen on vás v tomhle příběhu pohladí po duši a určitě dojme. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Roger Donaldson .. Tak krásný a laskavý film, který mne opravdu mile potěšil! Stárnoucí Burt Munro se nevzdává svého snu a to je hlavní poselství celého filmu. Jít za svým snem, přes všechny překážky a nebát se risku. Hlavní postava příběhu, všestranně excelentní Anthony Hopkins, podstoupí náročnou a velmi poutavou cestu z Nového Zélandu, přes Los Angeles až na solnou poušť Bonneville, kde se pokusí o rychlostní rekord na svém motocyklu Indian. Příběh je sice přímočarý, ale moc krásný, dojemný a zanechá opravdu příjemný pocit. Velkou zásluhu na výsledku má scénárista a režisér v jedné osobě Roger Donaldson, který po několika spíše průměrných filmech konečně plně boduje a jeho poslední dílko stojí určitě za pozornost. Líbivá je také kamera a jemný hudební doprovod. „Není to kritika, co se cení, ne člověk, který ukazuje, jak silný chybuje nebo co by člověk činu mohl udělat lépe. Uznání patří člověku, který je právě v ringu.“ ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Konstruktér Burt Munro strávil většinu svého života vylepšováním motocyklu Indian, aby si s ním mohl splnit svůj sen, vytvořit rychlostní rekord. Ty roky mu teď chybí a taky peníze a zdraví, ale to hlavní nadšení, odvaha, elán mu zůstalo. „Jestli nepůjdeš tam, kam chceš jít a kdy chceš jít, poznáš, že jsi umřel.“ Musím říct, že tenhle starý blázen, který naplno využívá každou minutu z času, který mu snad ještě zbývá a vydává se přes půl světa dokončit to pro co žil a v co věřil, mě naprosto okouzlil, stejně jako všechny lidi, které na své cestě za snem potkal. Skvělý Anthony Hopkins . ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Dojemná a sentimentálně nostalgická (a trochu neobvyklá) road movie o tom, že se vyplatí jít za svým snem. Režisér Roger Donaldson namíchal (sic hollywoodsky) zdařilou kombinaci motocyklového Phar Lapa putujícího od protinožců do země zaslíbené, tedy Ameriky, aby tu nakonec slavně zvítězil, s romantikou neobyčejné alvinostraightovské pouti stárnoucího člověka, který touží uskutečnit navzdory svému pokročilému věku něco neobyčejného, velkého... Film nesmírně idealistický, naivní, možná až kýčovitý, rezonující ale tak neobvykle hlubokou silou lidskosti, že mu nelze nepodlehnout. Novozélandský veterán Burt Munro Anthony Hopkinse je skutečně jedna z životních rolí, a že to v herecké filmografii takového herce, jakým je Anthony Hopkins, už opravdu něco znamená! Munroova filmová biografie je vskutku nadmíru povedená. Asi není moc lidí, kteří proslavili Zemi dlouhého bílého mraku tak, jako právě tenhle tvrdohlavý motocyklový veterán... Podobné filmy: Příběh Alvina Straighta, Letec ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

A mě to prostě zahřálo na srdíčku. Hlavní hrdina je megasympatickej vitální důchodce, kterýho maj všichni rádi a s kterym je sranda. Navíc jede přes půl světa překonat rychlostní rekord se svojí obstarožní mašinou. No, jak to asi dopadne :) Je fajn, že samotné závody jsou jen tak třetina filmu, protože pro páprdu Hopkinse je malým vítězstvím, už jen to, že se tam dokázal včas dopravit. Ta road movie část mi taky sedla. Ukázala nám, že Bertovo charisma funguje i na drsné Amíky. 9/10 ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Tohle je tak milej film :) Žádný filosofování, žádný složitosti a drásavý zvraty, žádná "hloubka", jedno malý, neskutečně provařený poselství. Když chce někdo příjemnou podívanou, která "nic neřeší", tohle je ideální volba. (3,5* s dobrou náladou hodně přimhouřeně nahoru) ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack J. Peter Robinson: 1. Burt and Tom ,2. Bike Shop ,3. Departure ,4. Beach Race ,5. Disappointment ,6. Eggs for Fran ,7. Memories ,8. Road Encounters ,9. Jake ,10. Burma Shave ,11. Bonneville Salt Flats ,12. Trial Run ,13. Refusal/Heart Attack ,14. Rusty ,15. Sportsman of the Year ,16. The World's Fastest Indian ,17. Burt's Triumph ,18. "Back to My Shed", ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Milý a nebýt herecké superhvězdy v hlavní roli, tak i velmi nenápadný počin. Indián je paradoxně nejsilnější ve scénách domácího montování a občasného rozmrzelého lamentování než při samotném plnění životních snů. Hopkins je ve své první čistě dědkovské roli úžasný a je vážně škoda, že není ve filmu přítomna nějaká větší hloubka nebo podružná linie. Takhle je příběh až příliš jednoduchý a zůstává jen cestou tam a zase zpátky bez duševního přesahu typu Alvina Straighta. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Celkom fajn, prekvapila ma predovšetkým miestami veľmi dobrá vizuálna stránka (výprava, kostýmy, strih, uhly kamery). Bohužiaľ, s príbehom ( samozrejme hlboko hlboko hĺĺĺboko ľudským) je to už slabšie. Určite som videl aspoň 20 oveľa vydarenejších road movie. Neviem, možno mi chýbalo trocha vážnejšej atmosféry (čakal som podstatne temnejší záver), alebo mi prekážal pomerne jednoduchý typ humoru (kosenie trávy), o samoúčelnosti väčšiny postáv nehovoriac (Indián je tu len preto, aby hrdinovi dal sušené psie guľky, ha ha ha, to sme sa dnes zas nasmiali dobre). ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak nevim no, jednou za cas urcite takovejhle milej a lidskej pribeh neuskodi, ale tady mi to prislo uz dost prehnany. Kdyby to nebylo podle skutecnejch udalosti, tak bych tomu neveril. Burt prekonava vsemozny nastrahy, aby si splnil sen a diky tomu, ze to je sympatak, co se hned s kazdym sprateli a ze vseho se vykeca, tak se mu to nakonec povede. Ok, to beru, proc ne, navic je tu Hopkins uplne dokonalej a scenar je hezky napsanej. Ale proc proboha byli vsichni tak hodny. V tomhle filmu se nenajde ani jeden clovek, kterej by na Burta nebyl milej nebo mu nepomoh, az to bylo k posrani. Taky jsem cekal, ze to bude vic o prekonavani rekordu a zavodeni, ale film je spis o problemech spojenejch s tim, vubec se tam dostat a zaverecna jizda uz je jen takovy uzavreni, i kdy je natocena perfektne. Bavil jsem se docela dobre a film je to fakt prijemnej, ale proste nemuzu dat pet hvezdicek, to jak tu je kazdej strasne hodnej bylo proste na me moc. ()

Související novinky

Nelezte na skálu, co je hodně špičatá

Nelezte na skálu, co je hodně špičatá

22.06.2006

...zpívá Ivan Mládek a vlastně tím popírá prvotní ideu horolezectví, tedy překonávání hranic (svých i přírody) a snaha o dosažení nedosažitelného. Filmy o horolezcích a jejich hrdinských výstupech… (více)

Reklama

Reklama