Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdina ostře nabroušené komedie se živí jako mluvčí tabákové firmy. Je vtipný, výmluvný a odzbrojující a je schopen překroutit každý argument a otočit ho ve svůj prospěch. Když to pěkně zabalíte a naservírujete s úsměvem, je kouření vlastně celkem fajn. Časy se ale mění a všude je plno lidí, co bůhvíproč bojují proti kouření. Jak zařídit, aby cigareta byla zase "cool"? (Palace Pictures)

(více)

Recenze (842)

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně zatím bezkonkurenčně nejlepší film, který jsem letos viděla. Snímek napěchovaný satirickými komentáři a vtípky, které rozhodně nejsou prvoplánové. Ani na okamžik jsem neměla pocit nudy, naopak, dokázala bych se na toho ukecaného chlápka (v podání čím dál tím lepšího Aarona Eckharta) dívat klidně celé hodiny. Tenhle snímek mě prostě dostal propracovaným scénářem, uvěřitelnými hrdiny a velmi sarkastickým, ale trefným, náhledem na současný problém kuřáctví a především protikuřáckých kampaní. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Místama velmi vtipné a nápaditě zrežírované, zejména v úvodu, kdy se nám v neodolatelně černěhumorné sekvenci, přibližující počet obětí tabákové závislosti, představuje lobbista Nick Naylor (naprosto boží Aaron Eckhart) jako "ztělesnění cigaret". Zaručeně pobaví i trefné postřehy ohledně dnes tak módní klatby na kuřáctví v současném Hollywoodu ("V dnešní době, když kdosi ve filmu kouří, je buď psychopat, nebo Evropan."). Dokonce v samém závěru Reitman elegantně vybruslil z moralizování, kouření je sice "bad", ale záleží jen na volbě každého z nás. Ale přesto ve výsledku pouze 3*, byť velmi silné. Film má totiž, navzdory slibnému rozjezdu v úvodních 20-ti minutách, moc a moc hluchých míst, nedotažených scén, což zamrzí, protože takové ožehavé téma svádělo k úplné explozi politicky nekorektního, sarkastického humoru, kterého je tu trestuhodně pomálu. Přesto může být "krotitel duchů" na svého syna pyšný, roste tu myslím velký talent. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Satira na všechny morality, rádoby liberály, lobbisty ve všech směrech. Sarkastický pohled na problematiku kouření, souboje mezi tabákovými koncerny a odpůrci kouření, kde v extrémních případech obě strany dělají, říkají a publikují naprosto zcestné věci (Reportérka: "a nemyslíte si, že tím, že odstraňujete digitálně cigarety z klasických filmů, měníte historii?" Senátor: "my jí neměníme, ale upravujeme."__ vs.__ Holčička ve škole: "maminka říká, že cigarety škodí zdraví." Tabákový lobbista: "Je snad tvoje maminka doktorka?" "Není." "A je maminka vědeckovýzkumný pracovník?" "Není." "Tak v tom případě není kompetentní něco takového říkat."). Každopádně Nick by skoro dokázal přesvědčit i mě, že má v něčem pravdu (btw. skvělý Aaron Eckhart) a nakonec on, který je vlastně ten největší hajzlík, co přesvědčuje lidi, aby začli resp. nepřestávali kouřit, vyznívá jako člověk s největším charakterem na světě. Obvykle se nejlepší filmy s tématikou drog, alkoholu a cigaret doporučují jako odstrašující příklad, tady můžu doporučit jedině skvělou zábavu, protože kouření rozhodně neznechutí :-). ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Film od začátku do konce zábavný, vtipný a přitom vůbec ne hloupý (kouření není zdravé, ale volba je jenom na vás). 80% Zajímavé komentáře: Galadriel, Vitason, wipeout, hudryhudry, Ygor20 ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Vynikající satira, kterou kvůli její délce i minimu hluchých míst slupnete jako malinu, jež je hooodně odvážná na to, že je "made in USA." ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Ďakujeme, že pre nás natáčate takéto filmy. Ku koncu to trochu stratilo dych a prišlo aj na mierne moralizovanie, ale tá smršť nekorektných, cynických hlášok v prvej polovici aj tak stojí zato. No a Eckhart mal samozrejme dostať Oscara. "Vstúpil do Národnej gardy, lebo aj on chcel strieľať študentov. Lenže dostal sa do Panamy, kde síce tiež mohol strieľať ľudí, ale títo na rozdiel od študentov paľbu opätovali." :-) ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Fenomenální Aaron Eckhart by vám dokázal vnutit i myšlenku, že kouření cigaret je vlastně zdraví prospěšná záležitost, bohužel režisér Reitman celých devadesát minut pouze paběrkuje mezi politickou korektností ožehavého tématu a rodinným melodramatem o vzorném otcovství. Třicet minut stopáže navíc a celistvější režijní vedení, jež by bylo schopné se více „odvázat“ by snímku jenom pomohly, pak by z toho byla absolutní bomba. To takový Andrew Niccol se v podobném tématu rýpal mnohem energičtěji, drzeji a hlavně poutavěji. Na debut přesto vůbec ne špatné a slibné náznaky zajímavého talentu zde rozhodně jsou, jen tak dále! ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $6,5miliónaTržby USA $24,793,509Tržby Celosvetovo $39,323,027Tržby za predaj DVD v USA $16,639,130 //počet predaných kusov 860,244Maškrta, takto dobre využité herecké obsadenie(Eckhart, Bello, Duvall, Elliott, Holmes ,H. Macy, Simmons,...) sa len tak často nevidí, perfektné vypilované dialógy, rovnako tak aj suchý humor. Jason Reitman je fakt talent, po otcovi(Ivan Reitman) zdedil asi len to najlepšie, plus niečo na vrch. /100%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Ne tak úplně běžná komedie, pří které se budete neustále smát, ale spíše něco na způsob Lord of war(Obchodníka se smrtí) a jeho dokonalé ironické roviny a perfektní hlavní postavy. Aaron Eckhart po tragickém Jádře ukazuje všem jeho kritikům, že umí hrát a ten chlap vás opravdu přesvědčí o čemkoliv! Až uvidíte jak přesvědčí v televizní show chlapce co trpí nemocemi kvůli cigaretám, že ve skutečnosti jsou právě cigarety to nejlepší co ho potkalo a zdravotnictví, které ho léčí jen touží po jeho smrti, aby do kolonky úmrtí přidali další obět a tím si navýšili rozpočet? Ten chlap je neodolatelný a klidně slíbí akci proti kouření dětí, jen aby ho většina lidí v Americe milovala a co se s tou akcí stane dál? Lidé zapomenou :) Rozhodně kvalitní satira, která se snaží ukázat vše trochu jinak a je na vás jestli se budete jen bezduše smát a nebo vám z toho filmu zůstane mnohem víc než pár vtípků... ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Jason Reitman .. Film uspěl tak napůl. Satira na tabákový průmysl se celkem daří, ale chybí mi něco ostřejšího, něco pamětihodnějšího zkrátka něco výživnějšího. Co to mohlo pohřbít úplně je morální linka, naštěstí z ní vybruslí tvůrce přijatelným způsobem. Kolem a kolem zbyla vlažná kritika, naplněná hutnou porcí příběhové vaty mezi kterou jsem se od srdce zasmál jen párkrát, což je málo. Vyšroubovat celek výš nepomohl ani Aaron Eckhart, byť je jeho výkon bezchybný a nic nekazí. Ač nerad, nutí mne to srovnat s nedávným Lord of War, za kterým Thank You for Smoking viditelně zaostává v mnoha směrech. Je to škoda, mohlo se jednat o výživné ,,žrádlo." Smoking Is Cool! ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Chvílemi výborně vypointované dialogy (např. hádky s přáteli, kdo zabije více lidí apod.), zajímavý Eckhart i malý Bright. Celkově mi však tato komedie přijde jen mírně nadprůměrná - chvílemi jsem se i nudil a nakonec jsem byl hodně rád za krátkou délku. Takže celkem slušná zábava, ovšem o komedii roku bych rozhodně nemluvil. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Velmi přesný obraz fungování naší západní ,,mediální" demokracie, euroatlantický svět řídí a ovlivňují tihle ,,obchodníci se smrtí" (ne náhodou je tu silná významová shoda se skvělým stejnojmenným americkým filmem), co za peníze řeknou a udělají cokoliv. Satirická filmová učebnice cynismu a pragmatismu...a to je, prosím, celovečerním debutem skutečně mimořádně nadaného Jasona Reitmana... Podobné filmy: Obchodník se smrtí, Vrtěti psem, Syriana, Super Size Me ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Opravdu zajímavý film. Akčním střihem zcela jasně svědčí o moderní vlně filmů a seriálů (Podfukáři...), které jsou momentálně v kurzu. Dobrá volba herců (Duvall nezklame), kamera, zastavování scén, pěkný vypravěčský styl, to jsou přednosti filmu. Trochu pokulhává scénář, protože zde není nějaký kdovíjaký příběh, je to spíše komedie (s dobře skrytým a místy proklatě černým humorem) zaměřená na pohled do zákulisí tabákového průmyslu. A že to je pohled zajímavý, i když přecejen nijak zvlášt překvapující. 75%. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Nick nelže a ani pravdu neskrývá... On ji pouze filtruje. (A)morálně flexibilní snímek, který není nepodobný filmu "Lord of War". Eckhart zraje každým novým filmem a Jason Reitman hned svou prvotinou (myšleno "komerční") potvrdil že je režisérem, který umí inteligentně a velmi vtipně zpracovat nelehké téma a vůbec nevadí, že snímek je pouze sletem jednotlivých černým humorem a satirou prolezlých scén. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Solidní, svižně natočený filmeček o tom "jak to v tom zákulisí asi funguje." Aaron Eckhart se do té role neuvěřitelně hodí, zato mi tam úplně neseděla postava Camerona Brighta a ty jeho přemoudřelé dialogy, které by žádný malý dítě nikdy nevyplodilo. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Naprosto skvělá komedie se smrtícími hláškami a hlavně "argumenty". Kromě jedné bezvýznamné prkotiny - malé chyby v jedné scéně (při jednom posezení "Obchodníků se smrtí" je nešikovným nakrojením sundán sýr z koláče - a v dalším záběru je opět na svém místě) - opravdu netuším, co bych filmu mohla vytknout. Sice snímkům podobného typu plná hodnocení nedávám, ale tady nejspíš budu muset, protože jsem se prostě bavila jako už dlouho ne - snad to bylo skvělou atmosférou v kině, snad opravdu brutálním sarkasmem a vtipem, kterým Thank You For Smoking srší - ale nejpravděpodobněji obojím dohromady. Ať tak nebo tak, mám takový pocit, že tenhle skvost je jednou z nejlepších komedií, jaké jsem kdy viděla - rozhodně stojí za zhlédnutí!_____update: omfg skoro nic si nepamatuju - děti, marihuana je špatná, m-áno?! Děkujeme, že ji nekouříte. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,KAŽDÝ MÁME NA NĚCO TALENT. JÁ MLUVÍM.....“ /// …protože, když správně argumentuješ, neuděláš chybu! Srozumitelně účelný, drasticky pravdivý a černohumorně dokonalý. Film pro všechny, co zvládaj morální flexibilitu. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou v roce 1994 napsal Christopher Buckley, číst nebudu. 2.) Zajímám se o frajery, co se snažej udržet na uzdě světovou populační explozi. 3.) Thx za titule ,,g33w1z“ a ,,fridatom“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ** AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Aneb jak militantní nekuřák /moje maličkost/ sedla na lep Jemu. /jeho Veličenstvo Aaron Eckhart, argumenty všeho druhu s.r.o./ Jasone Reitmane, vy jste mi ale povedené, čertovou mastí vyleštěné jablíčko, jehož další koulení po filmových zákoutích budu pozorně sledovat. ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

Michael Jordan plays ball, Charles Manson kills people, I talk. Pokud se chceme zorientovat ve složitosti dnešního světa a desítkách protichůdných zájmů, nesmíme nikdy zapomenout, že všichni musíme splácet hypotéku. Krásně cynická komedie otevřeně se šklebící do tváře těch „správných“ hodnot. Jestli chcete snadnou práci, jděte k Červenýmu kříži. ()

Související novinky

Co chystá Jason Reitman?

Co chystá Jason Reitman?

10.05.2016

Po Děkujeme, že kouříte, Juno a Lítám v tom patřil Jason Reitman mezi nejobletovanější mladé režiséry. Po Znovu a jinak, Prodlouženém víkendu a Mužích, ženách a dětech už mu ale tolik lidí nevěří.… (více)

Pintor, escultor, diseñador y cineasta

Pintor, escultor, diseñador y cineasta

06.11.2006

Život Salvadora Dalího, světoznámého španělského surrealistického malíře, si už co nevidět vezme na mušku osobitý Andrew Niccol, autor vynikajícího dramatu Obchodník se smrtí založených, jak jinak,… (více)

Reitman a zbouchnutá školačka

Reitman a zbouchnutá školačka

27.07.2006

Ač je otěhotnění v mladém věku závažným tématem a nelehkým materiálem pro filmové zpracování, stane se ústředním motivem tragikomedie JUNO. Tu měl původně režírovat seriálový tvůrce Brad Silberling … (více)

Reklama

Reklama