Reklama

Reklama

Faktótum

  • USA Factotum (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Literární alter ego amerického undergroundového spisovatele Charlese Bukowského Henry Chinaski je hlavním aktérem filmu Faktótum, jehož scénář vycházel ze stejnojmenné knihy i z dalších próz dotyčného autora. Zaznamenává denní stereotyp ještě neznámého literáta, který psaní povídek prokládá bujarou alkoholizací a erotickými hrátkami s nevázanými ženami. Občas si najde příležitostné zaměstnání, kde brzy zklame a je vyhozen. Střídání pracovních míst je podobné jako střídání partnerek. I delší vztah, který naváže s dívkou Jan, žijící v obdobném "volném stylu", se rozpadne, stejně jako známost s výstřední Laurou z lepší rodiny. Chinaski neuspěje ani u svých rodičů, které navštíví. Rozhořčený otec ho vykáže jako asociálního povaleče. Filmové vyprávění provází Chinaského sarkastický komentář s jeho humornými aforismy a sebeironickými sentencemi. (MFF Karlvy Vary) (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

Wade W.

Wade W. (hodnocení, recenze)

swed

Mas pravdu nIekto by mal natocit film podla nejakej bukowskeho tvorby kde bude mat Chinasky zohavenu tvar vredmi ako v skutocnosti Bukowski. To len vo vacsine filmov vyzera dobre, pravdepodobne  producenti si myslia ze by to rusilo divakov pri sledovani.  Lebo ked sa pozrieme na napr Faktotum tak tam boli zmienky na bukowskeho vzhlad,takze by sa nedalo povedat ze svoje alter ego zobrazoval bez svojich chyb na vyzore: 

Většina dělníků byli Mexičani a černoši. Černoši do mě ryli a obviňovali mě, že moc držkuju. Mexičani se drželi stranou, mlčeli a dívali se. Každý den znamenal boj – o život i o to, jestli udržím krok s hlavním baličem Montym. Ryli do mě celý den.
„Hele, mladej. Mladej! Pocem, mladej! Chci s tebou dát řeč, mladej!"
To byl Edík. Ten v tom vynikal.
Neodpověděl jsem mu.
„Mladej, mluvím s tebou!"
„Edíku, jak by se ti líbilo, kdybych ti zarazil tohle držadlo do řiti, až budeš příště zpívat ten váš song Old Man River?"
„Jaks přišel k těm dírám v ksichtě, bělásku? Usnuls a spadls na vrtačku?"
„Kdes přišel ty k tý jizvě na spodním rtu? To má tvůj kluk na ptáka přivázanou žiletku?" :D

Viky17

Viky17 (hodnocení, recenze)

Hrdina jde od ničeho k ničemu, něco píše, co nikoho nezajímá, jediná zkušenost, která mu  ještě chybí je kriminál mě napadlo.

míraPes

míraPes (hodnocení, recenze)

tohle sou minimálně 4hvězdy.....teď by se moch někdo eště pustit do zfilmování škváru...

Bartoloměj

Bartoloměj (hodnocení, recenze)

to igi B: jako fanda hanka musím ocenit tvůj komentář, bohužel jsem se zatím nepotkal ani s burflym, ani s tímhle počinem... po přečtení tvého komentáře s tím budu muset něco udělat..

Might_X

Might_X (hodnocení, recenze)

If you are going to try, go all the way. Otherwise don't even start. This could mean losing girlfriends, wives, relatives, jobs. And maybe your mind. It could mean not eating for three or four days. It could mean freezing on a park bench. It could mean jail. It could mean mockery, isolation. Isolation is the gift. All the others are a test of your endurance. Of how much you really want to do it. And you'll do it, despite rejection. And it will be better than anything else you can imagine. If you're going to try, go all the way. There is no other feeling like that. You will be alone with the gods. And the nights will flame with fire. You will ride life straight to perfect laughter. It's the only good fight there is.

Moogwi

Moogwi (hodnocení, recenze)

No tak to asi fakt nikde není :) ale můžete to udělat jako já, stáhl jsem si film, ripnul si z tama zvuk, převedl do mp3 a je to .. šumí to sice jak sviňa protože jsem to nahrával přes mikrofon na webcameře :)) ale mám to :)

Moogwi

Moogwi (hodnocení, recenze)

na www.amazon.com zadejte factotum soundtrack ... je tam audio cd k filmu i s názvem všech písní..ještě jsem to nezkoušel sehnat ale snad by to nějak mělo jít ...

Renton

Renton (hodnocení, recenze)

Robe, až ji seženeš, určitě se ozvy po ICQ! Je parádní, po filmu jsem si ji pustil několikrát..

Rob Roy

Rob Roy (hodnocení, recenze)

Nemáte někdo píseň, která hraje do závěrečných titulků, zoufale jí sháním

majak

majak (hodnocení, recenze)

zajimala by me jedna vec. co by tomu sam bukowski rek......mozna za svejch mladejch let by to odsoudil a rek ze je to "sracka" a ze vsechno bylo daleko tvrdsi a horsi a ze vic chlastal, soulozil atd....... ale ten stary chlapek (ktery se podilel na baterfly) ten by se tomu asi zasmal sel by na premieru tam se opil ponadaval par lidem a pak by sel spat s klidnym svedomim ze to neni film o nem .... ze je to pouze o chlapkoj co rad pil atd..... ze byl daleko horsi ale to by si nechal jen pro sebe bo do nejaky dalsi jeho povidky presto je i v tom filmu patrne ze bukowski nikdy nikoho o nic neprosil a to mu pridava na autenticnosti

inperson

inperson (hodnocení, recenze)

Nesedí mi. Bylo to faktótum. Ta decentně tenká knížka popisující první krůčky košilatého hanka. Však nechápu proč mám pocit že se měla odehrávat v padesátých létech dvacátého století. Kdy životním poslání hanka bylo na všechno srát, přesný opak toho o co se snažili ostatní. Zasazení této perly do konce dvacátého století, budí dojem frašky. Kvantum cigaret odpálených a nepobuřujících ? Potěšila postavová podobnost, hudba a rychlé nůžky.

inperson

inperson (hodnocení, recenze)

Nesedí mi. Bylo to faktótum. Ta decentně tenká knížka popisující první krůčky košilatého hanka. Však nechápu proč mám pocit že se měla odehrávat v padesátých létech dvacátého století. Kdy životním poslání hanka bylo na všechno srát, přesný opak toho o co se snažili ostatní. Zasazení této perly do konce dvacátého století, budí dojem frašky. Kvantum cigaret odpálených a nepobuřujících ? Potěšila postavová podobnost, hudba a rychlé nůžky.

Megademon

Megademon (hodnocení, recenze)

Ačkoliv je knížka poměrně útlá, dějově je poměrně bohatá a proto je film v mnoha částech velmi okleštěný, ale přesto musím dát 5*, jako velký dík za zfilmování díla mého velmi oblíbeného autora. Samotný film ale nijak neztrácí na kvalitě a Dillon je opravdový Chinaski. Tu krásnou lhostejnost k životu zahrál velmi dobře, přesně tak sem si jí představil při čtení knížek Ch.Bukowského.Jen se domnívám, že kdo knihu nečetl, tak mu smysl příběhu nemohl být říliš jasný. A nám Bukowského velikým fandům nezbývá než doufat, že dojde brzy ke zfilmování dalšího jeho díla, osobně bych rád viděl někdy na plátně Poštovní úřad:-))

Reklama

Reklama