Reklama

Reklama

Faktótum

  • USA Factotum (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Literární alter ego amerického undergroundového spisovatele Charlese Bukowského Henry Chinaski je hlavním aktérem filmu Faktótum, jehož scénář vycházel ze stejnojmenné knihy i z dalších próz dotyčného autora. Zaznamenává denní stereotyp ještě neznámého literáta, který psaní povídek prokládá bujarou alkoholizací a erotickými hrátkami s nevázanými ženami. Občas si najde příležitostné zaměstnání, kde brzy zklame a je vyhozen. Střídání pracovních míst je podobné jako střídání partnerek. I delší vztah, který naváže s dívkou Jan, žijící v obdobném "volném stylu", se rozpadne, stejně jako známost s výstřední Laurou z lepší rodiny. Chinaski neuspěje ani u svých rodičů, které navštíví. Rozhořčený otec ho vykáže jako asociálního povaleče. Filmové vyprávění provází Chinaského sarkastický komentář s jeho humornými aforismy a sebeironickými sentencemi. (MFF Karlvy Vary) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (244)

POMO 

všechny recenze uživatele

Veľmi vtipná óda na život jedného sympatického lúzra. Film s trefným suchým humorom je žiarivým svetlom na skrytý herecký talent Matta Dillona. Výborné sú aj Marisa Tomei a Lili Taylor v rolách jeho čudáckych "mrdien". Plné hodnotenie nedávam iba preto, lebo úvahová rovina filmu nevykryštalizuje v niečo pevnejšie, respektíve mne bližšie. Až tak na dne ako hlavný hrdina som fakt nikdy nebol. Ako alternatívna zábava je to však rovnaká paráda ako čokoľvek od Jima Jarmuscha ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Henry popije, pomiluje a ... popojede, práce ho nebere, chce mít klid, chce si snít. Přes zdání pohody je ale "duše Henryho Chinaskiho smutnější, než všechny pokácené vánoční stromky světa". Bukowského bodrou poetiku mám ráda a přesto, že spíš než poněkud elegantní Matt Dillon mé představě odpovídá uválený Mickey Rourke v Barfly (snad proto, že toho v životě víc nasosal - a ve filmu zúročil), je Faktótum z těch lepších filmů a vy si ho ohlídejte. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Pěknej náhled do života človíčka, jehož nechuť k práci ostře kontrastuje s chutí k alkoholu a vášní pro ženský nohy. Je jasné, že tato kombinace je poměrně atraktivní, zejména v českých poměrech . ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Tak trochu o ničem a malinko o všem. Matt Dillon hraje jak mu scénář dovoluje, ale v jeho Henry Chinaskim mi něco chybí. Neznám Bukowskiho tvorbu, ale už název Všechny řitě světa i ta má, mi říká, že ten člověk nebyl zrovna optimista, kliďas a trocha drsnějších scén a slov by neuškodila. Myslím, že by přesněji jeho osobě seděla. Celkově je film vlastně o ničem. Sledujeme Henryho život, setkání s pár ženami, které opustí, k některým se zase vrátí, ale stále žije ze dne na den a neřeší co přijde zítra. Jediný smysl života je dobře se opít a zítra se uvidí. Bohužel zbytek není vyplněn zrovna extrémně zajímavou podívanou. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Jim Stark, Bent Hamer .. Charlese Bukowskeho jako spisovatele znám sice jen okrajově, i tak mi příjde tento film jako značně okleštěná verze toho, čím se spisovatel ve svých knihách proslavil. Určitá životní moudra ve snímku lze s přehledem vypozorovat, ale to nemění nic na faktu, že scénář je značně nedopracován. Nebýt berličky v podobě jména Henry Chinaski, byl by to dosti nudný film, který by ani skvělý Matt Dillon a hudební doprovod nezachránil. 50%. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Henry Chinaski je člověk, který prostě nezapadá do davu. Jeho život je alkoholická autodestrukce, žádné plány do budoucnosti, žije . den za dnem. Práce? Jako taxikáře ho nechtěli a fabrika na okurky- otrava. Takže pije, kouří, zvrací, píše, sází a peleší se. A svět? Co je mu po něm.hlavně, že mu tam vždycky někdo naleje . Kašle na konvence a je svým způsobem spokojený. Někdy možná i trochu smutný, ale nic co by nespravila další láhev a trocha té fyzické lásky.. „Dávám svůj čas. To je všechno co můžu dát“. Mickey Rourke se mi sice jako Chinaski v „Barfly“ líbil mnohem víc (zřejmě měli i víc společného). Přesto i Matt Dillon se zhostil role věčně uváleného a opilého spisovatele na výbornou. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Volná literární adaptace knihy (jde spíš ale o kompilaci několika děl) Charlese Bukowského nedopadla přesně úplně tak, jak jsem si představoval, neboť se z ní trochu vytratila nálada původních literárních textů a mírně se posunulo vyznění až někam směrem k žánru sociálnímu dramatu. Chvílemi jsem měl dokonce pocit, že se dívám na nějaký časosběrný dokument paní Třeštíková, Henry Chinaski mi připomínal třeba závislačku Katku tím neustálým koloběhem pokusů o nový start, nové zaměstnání, nový vztah atd. Tady se ovšem nejednalo o dokumentární pohled, ale o filmovou stylizaci, takže jsem některé scény tvůrcům úplně nevěřil (tak třeba při stylu života, jaký vede hlavní hrdina, dost těžko bude mít tvář a postavu Matta Dillona, když v původních textech se Chinaski naopak reflektuje jako vysloveně škaredý muž, který nesnáší hezouny atd.). Tvůrci také trochu nešťastně přenesli děj do současnosti, přičemž v předloze je zásadní fakt, že hlavní hrdina je majitelem modré knížky, neboť žije v době druhé světové války a práci shání proto, že je nedostatek pracovních sil. Jako nejzásadnější rozdíl ale vidím to, že se při adaptování knih(y) vytratil onen akt svobody, svobodné volby zůstat na okraji společnosti a odtud kritizovat její status quo, filmový Henry Chinaski je prezentován jen jako sociálně vyloučený jedinec, lidská troska. Z filmu byl dost cítit evropský pohled na věc (logicky daný zemí původu režiséra etc.), který ale v podstatě jde proti původnímu duchu Bukowského knih. A možná si s nimi nerozumí estetika amerického nezávislého filmu, nevím. Každopádně něco bylo špatně... ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Celé mi to přišlo hodně sympatické, ať už přesným výkonem Matta Dillona, nebo příjemnou černohumornou atmosférou. "Faktótum" plyne velmi pomalu a v podstatě nemá moc děj, musíte se ztotožnit s postavami a to jsem s radostí udělal. Tento film přesně ukazuje jaká je škoda, že Matt Dillon není trochu slavnější a že o něm není tolik slyšet. Jeho Henry Chinaski se mi prostě vryl do paměti. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Ak sa to chystáš skúsiť, prejdi tú cestu celú. Inak ani nezačínaj. Môže to znamenať, že stratíš priateľky, ženy, príbuzných, prácu – a možno aj rozum. Môže to znamenať, že nebudeš tri štyri dni jesť. Že budeš mrznúť na lavičke v parku, môže to znamenať výsmech, škľabenie. Osamotenie, to je dar. To ostatné je skúška tvojej odolnosti, ako veľmi to chceš urobiť a ty to urobíš. Napriek odmietaniu to bude lepšie, než čokoľvek iné, čo si chceš predstaviť. Ak sa to chystáš skúsiť, prejdi tú cestu celú. Tomu pocitu sa nič nevyrovná. Budeš sám s bohmi a noci zahoria ohňom. Namieriš svoj život priamo do dokonalého smeru. Je to jediný dobrý boj, ktorý existuje.“ Patrím k čitateľom, ktorý Bukowského skôr milujú, než nenávidia (najviac sa mi páčil „Poštový úrad“), ale na „jeho“ FAKTÓTUM som sa tešil a zároveň sa ho bál. Nie kvôli Mattovi Dillonovi. Je skvelý. Ale kvôli... Bukowskému. Kto od neho niečo čítal (kto nie, tomu to nevysvetlíte, ja som to skúšal a nedopadlo to dobre), vie. Nevedel som si predstaviť, ako môžu jeho dialógy, monológy, postavy a zápletky, fungovať na plátne. Môžu - a to na jednotku s hviezdičkou. Rozkošne ležérne tempo, výborný Dillon, pôvabné scény, ktoré vás rozosmejú podľa toho, čo ste si v živote preskákali (útek z práce) a, samozrejme, nesmie chýbať sex, alkohol, nadávky, sex, alkohol a chľast. Drogy nie, tie u Bukowského neleteli. Tvorcom sa podarilo vystihnúť ducha predlohy. To sa odzrkadľuje najmä na tom, že Bukowského literárne alterego Hank Chinaski je líčený ako odpísanec, ale so zmyslom pre humor, etiku, „svoju životnú pravdu“ („Kto chce pracovať, robotu si nájde.“ – „No hej... asi budeš mať pravdu.“) a chlapskú spravodlivosť. Ženám rozbije nos, len ak sa zbytočne správajú vulgárne. Osobne ma smršť výpovedí, cigariet, vracania, pijatiky, lúčenia, návratov, sexu, písania a opovrhnutia úspešnými spisovateľmi, zaseknutých vo svojich bublinách, oslovila. P.S. Film je voľne pozliepaný z viacerých Bukowského poviedok (napr. línia s Marisou je adaptáciou poviedky „Vyznanie muža dostatočne šialeného, aby žil medzi beštiami“ z Bukowského poviedkovej zbierky „všetky rite sveta i tá moja“). ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Fakt nechapu ty relativne vysoky hodnoceni. Chinaski je troska, kterej pracuje v nejhorsich zamestnanich typu baleni krabic a jelikoz je vecne na sracky a chlasta, z kazdyho ho drive ci pozdejc vyrazi. Do toho obcas sbali nakou pipinu, kera ho zachrani pred bydlenim na ulici. A pise povidky, o kery nema nikdo zajem. A o tom je celej film, vecne rozsrackovanej, ale v roli presnej Dillon se mota od nikud nikam a takovej je i vyvoj pribehu, sem tam nuda k posrani, sem tam slusnej vtipek. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Henry, měla jsem chuť dát si sklenku whisky s ledem a poslouchat tě ještě aspoň hoďku. Nemáš to v životě jednoduchý, ženský jsou sice fajn, ale to byl jen pouhý rozptyl, práce sice byla, ale ne taková, aby jsi v ní našel něco smysluplného, co by tě uspokojilo a doma to bylo na draka. Buď rád alespoň za tu suprovou muziku, která ty tvoje životní anabáze doprovázela a já budu doufat, aby jsi ten svůj zápas, který jsi vyjádřil slovy, vyhrál : "I když jsem na tom byl nejbídněji, cítil jsem, jak mnou probublávají slova a já ta slova musel zapsat, jinak by mě přemohlo něco horšího než smrt. Slova né jako skvost, ale jako nezbytnost. Když začnu pochybovat o svý vlastnosti zpracovat slovo, prostě si přečtu jinýho autora a vím, že se nemám čeho bát. Zápasím jenom sám se sebou, abych to napsal správně, aby v tom byla síla a moc, radost a láska". Díky nejen tobě, ale i Bukowskimu a Hamerovi za bezva večer. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Bukowského jsem čítal tak před pěti lety, film mi bohužel přišel oproti Mistrovým knížkám docela nudný a krotký. Určitě ale za to nemohou herci, kteří jsou přesní (a Dillon prostě JE Chinaski - snad jen kdyby ještě trošku více zpustl). Řekl bych, že je to film spíše pro ty, kteří ještě Bukowského neznali, ale to je asi dobře, protože by je to mohlo přimět něco si přečíst... ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Pochopitelně, že se tenhle film nebude líbit nikomu, kdo nikdy nechcal do umyvadla. Stejně tak neosloví jeho poetika toho, kdo nikdy neměl filcky, kdo aspoň jednou týdně do rána nechlastá a celý den pak mátoží se s opicí, kdo se zvysoka nevysral na svého šéfa, když mu kázal moudra a kdo v baru nesbalil holku, aby ji hned ten večer u flašky skotské opíchal. "Bejt tvrďák se vyplácí, svět patří těm, co se neposerou..." Tak tak Hanku (Charlie :-), tys to dávno pochopil a dávno ses jim na to vysral... Tohle melankoholické drama o každodenní marnosti živo(t)-bytí jednoho lůzráka >na okraji< vás nemusí okouzlit. Ale M.D. i jeho herecké partnerky T&T jsou výborní a děj je režírován právě tak plytký i blazeovaný, jako lajdák Chinaski je sám. Navíc ta scénka, kterak Hank si léčí filcky a Jan pak následně napravuje škody je nezapomenutelná. Skvělou hudbu neopomíjeje. Pomalu plynoucí děj téhle hořké >nekomedie< mi tak nějak evokoval Kaurismäkiho filmy, je to vpravdě evropský film s americkou duší! Výborný film na okraji. A to je faktótum - i když v tomhle případě tedy spíš FUCKTOTUM, že... ;-) ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Knihy od Bukowskiho jsou sice dost vychvalovaný, ale já jsem od něho nikdy nic nečet. Co se týče filmů natočenejch podle jeho knižních předloh, tak je to celkem nuda. Už jsem viděl Štamgasta a tohle je dost podobný. Matt Dillon sice zahrál opilce Shitnaskiho, kterej se potácí od ničeho k ničemu, určitě líp jak Miky Šourek ve zmiňovanym Štamgastovi, ale na lepší hodnocení to nestačí. Slaboučký 3 hvězdy... ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Zatímco většina tu chválí, já musím kritizovat. Faktótum je nádherně zrežírovaný film, to ano, ale samotný příběh nestojí za nic. Henry Chinasky je nesympatický hrdinou, v němž se snoubí snad všechny stinné stránky lidské duše. Jeho žívot je sice zajímavý a do jisté míry a lákavý, ale rozhodně nedokáže být nosným prvkem pro celovečerní snímek. Sledování jedné etapy jeho života není v ničem zábavné a skládá se veskrze z několika pospojovaných příběhů, které spolu sice tvoří jeden pevný prvek, ale nedokáže diváka (resp. mě) nijak vážně oslovit. Na druhou stranu tu máme skvělý hudební doprovod, nádhernou vizuální stránku a několik (málo) povedených scének. 40% ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Pokiaľ máte už dosť nablýskaných a naleštených filmov z hollywoodskej produkcie, kde sa všetko trbliece a ligoce americkým snom, treba si pustiť práve takýto štýl filmu, kde americká spoločnosť nastavuje svoju pravú tvár. Matt Dillon sa už po niekoľkýkrát ocitol v roli muža, ktorý sa ocitol na dne spoločenského postavenia a akoby sa stal hereckým hovorcom tohto typu ľudí. Hlavnou devízou filmu je pestrý scenár. Nespočetne rozmanitá spleť rôznych situácií, ktoré sa stretávajú na hranici tvrdej realistickej drámy a zároveň sú každú chvíľu v kontraste s drsným čiernym humorom. Spočiatku jednoduchý pohľad na život skrachovanca, plný protikladov sa postupne (hlavne záverom) mení na jemné moralizovanie, ale stále si drží štýl drzého a nekonvenčného príbehu s množstvom zaujímavých scén a hlavne skvelých hereckých výkonov. 85%. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Ač mám zvláštní slabost pro dekadentní filmy, kde se hrdinové profilují jako nihilisti se slabostí pro flákání, ženy, drogy a chlast a Bukowského knihy jsem z většiny hltal jedním dechem, musím říct, že mě tahle adaptace dost zklamala... Matt Dilon je výborný, ztroskotalá existence každým coulem a Lili Tylor je typ ženské, které jsem si po boku Henryho vždycky představoval... Takže v castingu problém nemám. Ten je pro mě prostě v nepodařeném přenesení onoho pověstného "ducha" Bukovského nihilistických eposů, kdy se naprosto mimoděk začneme dívat na svět stejnýma očima jako jeho Chinaski... tohle film zkrátka nedokázal - sledujeme jen jakéhosi chlápka, kterého svým způsobem litujeme, jak znuděně prochází jedním pramálo zajímavým dobrodružstvím za druhým. V neposlední řadě je taky film (nejspíš kvůli produkčním požadavkům) VELICE umírněný, takže jestli čekáte nějaké naturalistické erotické scény, opilecké orgie či obzvláště peprný slovník, nechte si raději zajít chuť. Z mého hlediska chyba na režisérské stoličce. Pěkná hudba. 50% ()

castor 

všechny recenze uživatele

Příjemně negativní štěk ze života jednoho nenapravitelného loosera Henryho Chinaskiho, který představuje alter ego spisovatele Charlese Bukowského. Otupělý hrdina se průběhem děje nikterak nevyvíjí, jen se neustále protlouká od práce k práci (ze kterých jej ani mnohdy nestačí vyhodit), od flašky k flašce. Henry miluje ostatně jen dvě věci – psaní krátkých povídek, na které mu nikdy od příjemce nedochází odpověď, a chlast!! Žije ze dne na den, v zaplivaných hotelech, tu a tam v bytě další trosky, kterou sbalil v baru a která ho nijak nezajímá (ale na druhou stranu občas vstane s kocovinou z postele a upraží pár palačinek). Je ztracenec, který se potácí od chudoby k zoufalství a naopak, ale nikdy nezapomene držet v ruce flašku nebo sklenku skotský. Film je protkán řadou pochybně bizarních postaviček (stačí jen připomenout podivínského milionáře s nezrealizovanou operou). Zkrachovalou existenci bravurně vystihl i co se týče chůze a mimiky dle mého názoru nedoceněný Matt Dillon (letos nominovaný na Oscara za Crash), který nikterak závratně netouží po úspěchu nebo nějaké nápravě (co se alkoholu týče) a takřka rituálně na přeskáčku s přítelkyní každé ráno zvrací. Režisér natočil úsměvný film, který není ani komedií ani dramatem a rozhodně se nesnaží vychovávat nebo něco napravovat. Černým humorem protkaných scének je celá řada, umně je zde nakládáno s nejrůznějšími postavami, které sice mnohdy dostanou jen pár minut prostor (Dillon téměř nesleze z plátna), ale svoje role si dosyta vychutnávají (viz.moje oblíbená a zde Chinaskiho další pochybná známost Marisa Tomei). ()

Reklama

Reklama