Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Malá Terezka přijíždí na prázdniny k babičce a dědovi, kteří tvoří svéráznou dvojici. Zatímco děda Malý, vesnický všeuměl, se celý život pokouší, samozřejmě marně, létat na rogalu, jeho žena vše shovívavě pozoruje a v klidu přitom pokuřuje doutníky. Prázdninová pohoda však netrvá dlouho. Místní zbohatlík a nepoctivec Napakunk chce, aby mu děda vyřezal sochu jeho dcery Pepiny v životní velikosti. Děda však odmítne. Pepina je totiž tak tlustá, že nenajde tak silné dřevo. Další den proto Napakunk porazí památnou lípu, pod níž se kdysi děda seznámil s babičkou, a přiveze ji dědovi. Ten ho však vyhodí a rozzlobený lakomec v noci zničí strašidelný park, který děda vyrobil pro Terezku. Té se podaří zachránit jediné dřevěné strašidýlko, Cvikýře. Ten nečekaně obživne a předvede Terezce své zázračné dovednosti. Nemůže sice konat dobré skutky, jen strašit, ale i toho dokáže Terezka využít. Od té chvíle se Napakunk stává obětí soustředěného útoku zlomyslných kouzel. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (88)

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Strašidla z Vikýře jsou pro mne obrovským překvapením. Podle mne je to jeden z nejlepších rodinných filmů, který v sobě má příchuť moderní pohádky a také něčeho trošku strašidelného. Tím je samotné oživlé strašidlo Cvikýř, které vyrobil dědek Malý, věčný snílek, že jednou sám vzlétne na svém vlastnoručně vyrobeném kluzáku. Strašidlo je milé, roztomilé, i když také dělá nějaké ty lumpárny a hodně se podobá samotnému dědkovi Malému. Hlas Jiřiny Bohdalové je už takovou samozřejmostí u takového pohádkového strašidla... Další zajímavou postavou je zbohatlík Napakunk, takový malý kmotr místní vesnice, který si potrpí na sochy svých dog, jenž vypadají jako dalmatinové. Jejich přemísťování z brány na střechu a zase do postele bylo fakt srandovní, stejně jako vylitý kýbl černé barvy na malou Terezku, rozřezávání přilby Hrušínského a Dočolomanského snaha zbavit se svého tetování. Celá tato moderní pohádka se hemží úsměvnými scénami, nádhernými, i když lehkými filmovými triky a navozuje příjemnou rodinnou podívanou. [4931. hodnocení, 84. komentář, 61%] ()

Vejrrr 

všechny recenze uživatele

Velice příjemná záležitost pro děti i nedospělé dospěláky.. Jiřina Bohdalová svým po křemílkovsku poťouchlým hláskem propůjčila hlas další nadpřirozené postavičce a to moc pěkně. Ale film se netočí jen o "nějakém" strašidle. Mě a myslím že i ostatním se mnohem víc líbil Josef Somr (hamty hamty, ať mám víc než tamty) a kouzelný Hrušínský st., který se svým rogalem a touhou alespoň jednou vzlétnout vytvořil krásnou roli, stejně kouzelnou jako např. doktor ve Vesničce střediskový. Opravdu pěkný pohodový film ()

Reklama

Jirkacek 

všechny recenze uživatele

Snímek Strašidla z vikýře o malé Terezce na prázdninách u babičky se mi vždy docela líbil, i když to pro mne není TOP pohádka. A vzhledem k průměrné kvalitě ani nemůže být tou nejlepší, možná protože zde chybí zámky, princezny a pohádkové bytosti. Ty zde zastupuje pouze dřevěné strašidýlko, které občas čaruje a spíše pomáhá, než že by někomu ubližovalo. Dále je tu spousta dalších postav - svérázný děda v podání Rudolfa Hrušínského, který se snaží postavit rogalo na domácí způsob a jeho manželka Jana Štěpánkvá v klidu přitom pokuřuje doutníky. Nejlegračnější ovšem podle mne je místní zbohatlík Napakunk, který šidí v obchodě zákazníky a jemuž strašidýlko nejvíce ztrpčuje život. Občas je ve filmu díky tomu legrace, kterou umocňuje místní mladík Michal Dočolomanský, v té době hodně populární herec. I když mne tedy tato pohádky nevadí, moc se na ni nedívám, protože mi zde chybí jak kvalita, tak ta pohádkovost jako taková. Spíše se jedná o prázdninový příběh s lehkým nádechem nadpřirozena, který neurazí a lehce pobaví. Strašidla z vikýře tak za to ode mne dostávají průměrné tři hvězdičky ***. ()

Khotzilla 

všechny recenze uživatele

Spíš nepovedený film, který zachraňují Rudolf Hrušínský, Josef Somr a Michal Dočolomanský, kteří plochým postavám dodávají životnost.. Mizerný scenář, špatně vybrané i režijně vedené děti (stačí si vzpomenout třeba na Ať žijí duchové, a je jasné, že to jde jinak). Plus "humor" jak se děda skulil do sena nebo jak se mu "zasekla" hlava do přilby - juj to jsme se ale všichni nasmáli... A nebo ten lump, co neumí použít ruční brzdu a radši se napraví... Ve své době možná průměrná dětská fantazie pro nenáročné ("Chobotnice" nebo "Lucie, postrach" jsou ze stejného rodu, ale fakt trochu jiná liga) , ale po letech už to chce opravdu hodně sebezapření a "přivřené" víc než jen jedno oko, aby se to dalo vůbec dokoukat... Nuda, trapnost, a sem tam světlejší okamžik. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Mně ta holka přišla divná s těmi vlasy už tenkrát. Nikdy jsem to neviděl celé, ale po tvrzení jednoho známého, že se točilo „u nich“, podíval jsem se znovu. Ani tentokrát, po letech, mne to nijak nenadchlo. Je tu sice herecká elita, ale řekl bych, že k ničemu. Z něčeho bič neupleteš. Přesto se na to, tak jednou, podívat dá. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (4)

  • Natáčeno v obci Machová v okrese Zlín. Dále v obcích Kojetín a Mysločovice, na zámku Račice, lomu Drysice a Kroměříži. (Vitex26)
  • Vůz, v kterém ve filmu jezdil Napakunk (Josef Somr), byl Mercedes Benz W 123 vyráběný od roku 1976. (JARDAHONDA)
  • Pracovní název filmu byl Strašidlo z Vikýře. (Keldak)

Reklama

Reklama