Reklama

Reklama

Grizzly Man

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Snímek zpracovává příběh experta na medvědy Timothyho Treadwella, který se pravidelně vydával na Aljašku, aby studoval medvědy grizzly a žil s nimi. Dokázal se tomuto ohroženému druhu přiblížit jako nikdo před ním. Jeho vášeň se mu však stala osudnou... Společně se svou přítelkyní Amie se v roce 2003 stali prvními známými oběťmi útoku grizzlyho na člověka a svoji vášeň zaplatili životem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (164)

POMO 

všechny recenze uživatele

Neobvyklý dokument o neobvyklom človekovi. Nech od neho očakávate čokoľvek, uvidíte niečo iné. Werner Herzog neláska zvieratá, ani neglorifikuje Treadwella, ktorý sa staval do pozície ich ochrancu. Nebol ním. Keď do jeho „milovaných, milovaných, milovaných“ medveďov návštevníci parku hádzali kamene, zbabelo sa prizeral spoza kríkov. Treadwell bol iba blázon, ktorý stratil pud sebazáchovy a kontakt s realitou, a myslel si že svet divočiny chápe lepšie než svet ľudí. Herzog si ho vybral ako študijný materiál, v ktorom konfrontuje Treadwellovu osobnosť s vlastnými i cudzími názormi na ňu. Premýšľavý dokument, ktorý vám svojou osobitosťou utkvie nadlho v pamäti. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Jestli ve mě něco převládá, tak jsou to rozpaky. Nemůžu říct, že by mi Timothy byl nesympatický, ale připadal mi trochu jak Michael"I love you, too"Jackson s tím bezmála šišláním na vůkol pobíhající zviřátka a ne odborník, do něhož byl víceméně sám sebou pasován. Vlastní opakované "jak mi sluší šátek" záběry, vzpomínka rodičů na kolaps, když nedostal roli v "Cheers", či neustálé omílání, že medvědy je třeba chránit (ale pozor! "medvěd vám může ukousnoust třeba i hlavu") mě jen utvrdilo v tom, že to byl pošuk, který za celá léta nepoznal, že medvěd je "lhostejná bestie, která se ochraní sama". I když je z jeho vlastního materiálu mnoho zajímavého, napadá mě, jestli Timothymu tímto dokumentem Herzog neprokázal spíš medvědí službu. ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Dokument o člověku, o němž by bez nešťastného konce, kterým se "proslavil", asi slyšel málokdo. S medvědy grizzly v divoké přírodě žijící Timothy Treadwell nebyl žádný bojovník jako Dian Fosseyová (jež žila mezi gorilami) a jestli něco z Herzogova filmu vyplývá, tak Treadwellova neschopnost existovat v civilizaci a vzdorovat jejím nástrahám (např. alkohol). Většina lidí z jeho okolí, které Herzog zpovídá (ať už kritiků, nebo adorátorů), potvrzuje fakt, že se nesnažil být ani tak člověkem mezi medvědy, jako se spíše toužil stát jedním z nich… ___ To ostatně potvrzuje i mnoho záběrů, které na svých pravidelných mnohaměsíčních osamělých pobytech v divočině natočil. Nenajdeme v nich prvky vědeckého přístupu (podle odborníků na medvědy grizzly jim svou přítomností spíše škodil), ale zato nesou stopy jakéhosi absurdního pokusu antropomorfizovat medvědy a aplikovat na jejich chování vzorce fungování lidské společnosti. Grizzly Man prokládá tradiční dokumentární metodu zpovědí a rekonstrukce života zkoumané osobnosti s dlouhými minutami scén Treadwellova "videa z divočiny". Hlavně ale nepředkládá portrét "jednoho jediného" Treadwella… ___ Pokud bychom u Herzogova snímku mluvili o filozofujícím nádechu, spočíval by hlavně v neustálém kladení otázek a nabízení různých přístupů k Treadwellově životu, práci a osobnosti. Nedává k dispozici jasně definovanou tezi, kterou by v průběhu stominutového filmu dokazoval. Jednotící tematická linie odhalující pozadí tragického úmrtí Treadwella a jeho přítelkyně pod tlapami agresivního grizzlyho se nakonec ukáže být když ne marginální, tak určitě jen jedním z řady dalších otazníků. Werner Herzog vzbuzuje naši pozornost a vytváří nejednotný obraz podivína, který ze sebe chtěl mít medvěda a z medvědů lidské bytosti. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Tak dlouho se chtěl stát medvědem, až ho jeden pozřel. Timothy Treadwell byl možná magor, ale je příliš snadné tímto konstatováním diskuzi o jeho osobě ukončit. Za mnohem rozumnější považuji nejprve zhlédnout stominutový dokument Wernera Herzoga. Grizzly Man je fascinujícím portrétem jedné rozpolcené mysli, je to výpověď o střetu dvou odlišných světů, je to ekologicko-civilizační zamyšlení, je to jeden film dvou odlišných filmařů. Na jedné straně Treadwellovo nadšení místy zcela oproštěné od zdravého rozumu, hlas i naivita pětiletého dítěte, na straně druhé Herzogův cynický, v realitě ukotvený komentář (pronášený angličtinou se silným německým akcentem). Byl či nebyl normální? Měl či neměl právo na své činy? Šlo mu více o vlastní exhibici než o samotné medvědy? Je vůbec možné, aby žili lidé s divokými zvířaty v souladu? Záběr tohoto dokumentu se neomezuje na jeden příběh jednoho člověka, ale postupně mohutní do podoby globálního poselství. Je jako medvěd, který se nebojí postavit na zadní a pořádně zařvat. Předpokládám, že Herzogovým prvotním cílem bylo zpracovat více než sto hodin Tredwellem natočeného materiálu a teprve při bližším poznání této podivuhodné osobnosti došel k poznání, že by nebylo marné přidat vlastní názor na věc. Herzog neříká co je správné a co ne, jenom co si osobně myslí, vyhýbá se citové zainteresovanosti (úmyslně nezveřejňuje audionahrávku Treadwellovy smrti) a veškerý materiál lze tak považovat za stoprocentně hodnověrný, což není jev u dokumentů posledních let až tak častý. 90% Zajímavé komentáře: monolog, Aidan, Martyr ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na rovinu se přiznám, že mě tenhle film dojal a naprosto šokoval. Příběh o muži, který chlastal jak duha, ale zrovna díky medvědům dokázal pitivu vzdorovat a nakonec se rozhodl s nimi nadobro žít. Později začal nenávidět cokoliv lidského a jediné co opravdu miloval byla příroda a hlavně medvědi, kterých se nedokázal bát. Otázka je jestli to oni opětovali. Tak nebo tak bylo mu to osudné a v roce 2003 ho jeden z medvědů roztrhal a i když sám řekl, že i kdyby ho zabil medvěd tak nechce jeho smrt, nakonec ho zastřelit museli. První případ zabití člověka medvědem a zrovna muže, který se mi zdál sympatický, velice vtipný, ale přesto uzavřený a těžko pochopitelný. Jeho záběry se míchají spolu s autentickými rozhovory jeho přátel a během filmu se prolíná samotný komentář režiséra, který je navýsost skvostný a uctívá památku muže, který dokázal v přírodě takřka nemožné. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $3,178,403Tržby Celosvetovo $4,061,305║ Miestami sa to dalo zniesť ale niekedy to prišlo dosť rozvláčne, nudné a možno aj v podstate smutné. /35%/ ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Herzog by si mohl, a měl, podat ruku s Jonem Krakauerem, autorem Útěku do divočiny. Osudy, které sledují, a ostatně i jejich následné "adaptace" mají tolik společného, až to zaráží. Snad jen s tím rozdílem, že Treadwellův postoj "všichni medvědi jsou jako Méďa Béďa" byl tak odtržený od reality, až se stal smutnou parodií toho, co vyznával. Větší nerespekt k divočině, aby jeden pohledal. Na druhou stranu pokud se on cítil šťastný, tak proč ne. Jenomže dle mého necítil, pomineme-li "I love you all" fasádu, tak zřejmě moc dobře věděl, že na něj medvědi hážou bobek. Proto je v mých očích nejsilnější pasáží ta jedna jediná věta, kdy si tuto skutečnost přiznává. I přes slabší a nudnější momenty, stižené mnohdy syndromem mluvících hlav, se mi Herzogova pitva jednoho civilizačně zakomplexovaného charakteru líbila. Ono totiž nikdy nic není pouze černobílé. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Nemôžem povedať, že ma Timmyho smrť zaskočila. Napriek tomu som pri jeho smrti necítil takú ľútosť, ako keď mi umierali iní priatelia. U Timmyho sa mi zdalo, akoby vlastne ani nezomrel.“ Strhujúci dokument ceneného nemeckého extravagantného režiséra Wernera Herzoga (NOSFERATU) má krásne zábery divokej aljašskej prírody, nádherne baladickú záverečnú pieseň „Coyotes“ a tucty scén na zamyslenie. Ale tým najcennejším na ňom je asi to, že neponúka jednoznačné závery. Naopak, Herzog necháva zbedačeného (a ku koncu šokovaného) diváka v tomto boji samého, aby si sám spravil názor. Finálne počúvanie záznamu by som zrejme prepchal do svojho osobného rebríčka najsilnejších filmových scén, aké som kedy v živote videl. Treadwell, ktorého som videl ja, si uvedomoval svoje správanie. VEDEL o čo si koleduje. Takže to, čo sa mu stalo, bolo (azda) nevyhnutné, bola to len otázka času a on to možno tušil, bol to nešťastný človek a toto jediné mu dávalo zmysel vo svete, ktorý nedáva zmysel. Problém bol v tom, že do toho zatiahol nevinnú (asi podobne stratenú, ale to ho k tak strašnému aktu samozrejme neoprávňovalo) druhú dušu. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Někdo má paragliding, někdo skákání bez padáku nebo rychlou jízdu v autě, někdo zase nevěru. Tim Dexter alias Treadwell měl medvědy. O mrtvých jenom dobře. Co si budeme namlouvat, byl to riskér, hazardér, šílenec a potažmo vrah - kvůli němu zemřel další člověk a minimálně jeden medvěd byl zastřelen. Kdoví kolik dalších medvědů vlezlo před pytláky v domnění, že to je zase jen ta trochu zvláštní žlutovlasá přesnídávka. Ve své psychóze projevené krásným monologem nadávek vůči vládě a strážcům parku aj., se ve svém vysněném světě stylizoval do jakéhosi Dona Quijota. Hrdinného bijce s větrnými mlýny za spravedlnost. I Don Quijot umřel, jenže jeho smrt měla smysl. Treadwell naopak svým riskérstvím přivedl do nebezpečí další lidi (přítelkyně a pilot). Podle tohoto dokumentu natočil přes sto hodin záznamů, přestože my uvidíme sotva pár desítek minut, především statických pohledů na "pasoucí se" medvědy. Zbytek je vyplněn neustále dokolečka se opakujícími výpověďmi lidí z jeho okolí, co si o tom myslí oni. Treadwell měl do Attenborougha mnohem dál, než Steve Irwin (jehož to byl, věřte nevěřte vzor). Navíc z jím natočených ukázek mi nepřišlo, že by o medvědech věděl něco mimořádnýho, spíš jen vyjmenovával své subjektivní dojmy, své pocity, vylíval si srdce, "vyblil tam co moh" (abych použil oblíbenou hlášku z Desperada). Co se mu stalo je jistě tragédie, ale jak už to tak bývá, tragédie předčasné smrti je skutečnou tragédií pouze pro rodinu a přátele. No, nakonec to byla i marná smrt (existuje jenom audionahrávka, kamera měla kryt), i když, aspoň se ten medvěd ještě jednou před smrtí pomněl. K dokumentu, autor se snažil vyždímat co nejvíc slziček, neustále dokola pouští další a další afektované a uměle vyumělkované výpovědi známých. Přiznám se, že po čtyřiceti minutách celkem zajmavého děje, kdy se řekne vše podstatné o Treadwellově životě a smrti, přejde k nepodstatnému a nudnému opakování. Pak jsem to proskákal po minutě a občas to zastavil, když vypadalo něco zajímavě. To srdceryvné předávání hodinek si mohl odpustit stejně jako realityshow se slzami v očích při pouštění nahrávky Treadwellovy smrti (divák ji ovšem neuslyší, tu mu jenom Herzog převypráví). ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Werner Herzog dokáže za devadesát minut změnit svět. Grizzly Man je geniálně poskládaný obraz jedné rozbité mysli. Je to úžasný střet fascinace a reality, který sahá, jak je u Herzoga běžné, daleko za svůj námět. ()

charlosina

všechny recenze uživatele

Ani nevím, jak tento dokument hodnotit. Jak to tak pročítám, tak se tady hodnotí spíš postava Timothyho Treadwella než dokument Wernera Herzoga. U tak kontroverzní postavy to snad ani jinak nejde. Sama jsem z něj byla na rozpacích. ___ Timothy Treadwell se rozhodl žít mezi medvědy, zkoumat jejich způsob soužití a stát se jedním z nich. A to vše ve snaze chránit je. Zní to zřejmě podivně a člověk se musí ptát, o co tomu týpkovi vlastně šlo - skutečně pomáhat medvědům? A to tím, že se jim "vetře" do jejich teritoria? Nechtěl se spíše zviditelnit? Ukázat světu, jaký je "borec", když se dotýkal tak nebezpečných zvířat? -- A jsme u toho: ťukat si na hlavu nebo obdivně zhlížet? ___ O medvědech nevím nic. Jen to, že na pohled vypadají hrozně mile, ale taky vzbuzují obrovský respekt. Vždyť to jsou sakra velká zvířata, která nemají slitování. NO hlavně: jsou to zvířata, která se řídí instinktem, nikoliv rozumem. Timothy T. toho věděl mnohem, mnohem víc. Věděl, jak se k nim chovat, jak se k nim dostat blízko. Věděl, jak sám má vyvolat jejich respekt vůči němu (vždyť s nimi žil tak dlouho a... a stále žil). Ano, na jednu stranu jsem si řekla: To je fakt blázen! On se koupe v řece s medvědem!! On sahá na medvíďata, i když je tam jejich máma!! On je v blízkosti dvou rozzuřených medvědů!! A na druhou stranu jsem si říkala: Ten má ale odvahu! On se dokázal sblížit s grizzly! Upřímně si myslím, že jeho smrt, resp. způsob jeho smrti moc nepřekvapil, spíš to většina lidí očekávala. Včetně jeho. Sám moc dobře věděl, do čeho jde, a i když vnitřně zřejmě doufal, že ho přijmou mezi sebe a že se mu podaří nemožné, stále však věděl, co je grizzly zač a že každou chvíli může být jeho potravou. ___ Nechci na něj koukat jako na muže bez sebemenší špetky pudu sebezáchovy; jako na nějakého idiota, který se řítil do záhuby a narušoval teritorium medvědů. A který k tomu "stáhnul" i svou přítelkyni Amie, která za to rovněž zaplatila životem (mimochodem ta dívka je pro mě taky záhadou, bála se medvědů, ale s Timothym se tam stejně vracela). Spíš na něj nahlížím jako na někoho, kdo pro svůj sen dokázal obětovat vše. ___ Když jsem se dívala na ty záběry, tak se ve mě probouzel ten hlas strachu a nepochopení, ale pak jsem se snažila odpoutat od toho, že koukám na televizi a představovala jsem si, jaké to je asi ve skutečnosti. Jaké to asi je, být tak blízko grizzly, sahat na grizzly, dostat se takhle daleko (a tedy tak blízko). Vím, že tohle nikdy nepoznám. Ostatně asi by mě to ani tak neuspokojovalo, jako Timothyho. Nejsem člověk, pro kterého medvědi znamenají víc než vlastní život. Ale pro něj ano. ON si splnil svůj sen. Dokázal jít přes veškeré hranice za tím, co ho táhlo. Ano, choval se jako "zvíře" - minimálně v tom, že následoval svůj pud, který ho bezmezně táhl do divočiny, mezi nebezpečná zvířata, která tak obdivoval. Prostě: On to d o k á z a l . Na konci jeho (pro mnohé nepochopitelné) stezky ho zabil grizzly. Stejně jako jeho přítelkyni Amie, která s ním byla doslova do posledního okamžiku, i přes svůj strach z medvědů. (Jestli je Timothy Treadwell v očích veřejnosti jako blázen, pak ona musí být považována za psychopata). ___ Co se mi na dokumetnu Wernera Herzoga nelíbilo je skutečnost, že jsem z něj měl dojem, že Timothyho ukazuje ve světle "blázna", naprosto nepochopitelného idiota, který chtěl slávu. Bylo tam hodně málo řečeno o tom, co ho za tím vším táhlo proč to vlastně dělal. Taky jeho osobní záběry, které Herzog zveřejnil, spíš podtrhovaly domněnku o jeho "slaboduchosti". Jen se tam řeklo, že měl rád medvědy a chtěl je chránit. Poté několik prohlášení, že vlastně jim spíš škodil. Rozhovor s maminkou a tatínkem, že jejich syn měl jisté problémy se začleněním do společnosti, atp. A taky že vlastně kvůli němu zemřela i nevinná dívka. Taky tam dál záběry, kdy se Timothy sám natáčí a "vyhazuje" ze sebe své myšlenky, pocity, nálady. A nikde žádný komentář, žádný úhel pohledu. Ano, diváka hned napadne, že to prostě byl cvok, jehož smrt byla očekávaníhodná. Možná to jeho přítel Herzog udělal nevědomky, ale jeho výplod na mě působil opravdu tak, že ho ani on nepochopil. -- Možná by stálo za uvážení, kolik sil a nervů to Timothyho vůbec stálo. Možná by stálo za to vžít se do jeho pozice - vžít se do pocitů člověka, který sáhl grizzlymu na čumák. Který usínal v divočině v plátěném stanu. Který si z lišky udělal mazlíčka. Možná by stálo za to uvědomit si, že byl několik měsíců mimo civilizaci, a jelikož je člověk tvorem společenským, tak se jeho samota podepsala na jeho chování (jak jsme viděli na jeho monolozích, kdy sám sebe nahrával). Možná by stálo za to uvědomit si, že dívka Amie s ním šla do divočiny sama a dobrovolně, i když měla strach z medvědů. Že tam byla i ve chvíli, kdy grizzly napadl Timothyho a stejně zůstala při něm. A možná by stálo za to si to všechno promyslet dřív, než o Timothym Treadwellovi napíšeme, že to byl idiot, blázen, ničitel (a jak zde někteří nejmenovaní píšou) i vrah. ___ Herzog mu prokázal službu? Možná ano, zřejmě bychom se o něm ani nedozvěděli a jeho činy by zůstaly zapomenuty. Ale možná nám ho taky mohl ukázat jinak. () (méně) (více)

whack 

všechny recenze uživatele

Treadwella zabil medveď, ktorý ho nepoznal a ktorého predtým nejaký lovec stopoval a prenasledoval, a teda mal pádny dôvod cítiť k ľuďom zlosť. K tragédii došlo koncom októbra, kedy boli medvede hladné, mrzuté a pripravovali sa na prezimovanie. Nejdem naznačovať, že je normálne sa mojkať s grizlym ako s domácou mačkou, ale vyjadrenie autora Herzoga je hrozné: „Děsí mě, že ve tváři žádného medvěda, které Treadwell natočil, nevidím náznak přízně, pochopení nebo vlídnosti. Vidím jen naprostou lhostejnost. Pro mě něco takového jako tajný svět medvědů neexistuje. Jejich prázdný pohled vypovídá pouze o napůl znuděném zájmu o potravu.“ ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Nejednoznačný, v mnohém rozporuplný pocit je to, co vás s pravděpodobností, která se blíží jistotě, ovlivní jako zobecnění ze zhlédnutí více než devadesátiminutového filmu, který se vědomě pohybuje na rozhraní hraného díla a dokumentárního snímku. Asi nejvýstižnější vyjádření ideje filmu je naznačení limitů ultrazeleného myšlení, založeného na poněkud krátkozraké zásadě, že co jednostranně prospívá biodiverzitě, potažmo antropocentristicky osvojovaným druhům, musí prospívat i člověku, byť by mu to mělo škodit. Osobnost svérázného pečovatele a dětinského exhibicionisty, jemuž byť vlastně chudinský nebo polochudinský jednostranně založený, na úkor ostatního světa postupně vybudovaný americký životní standard dopřává přepych pobývat až třetinu roku v drsném jihoaljašském prostředí nedaleko Aleutských ostrovů, tento rozpor soustřeďuje do postavy Timothy Treadwella. Je to myšlenková, citová i osobnostní základna, kterou výstižně již předestřel ve svém prvorepublikovém BUDOVÁNÍ STÁTU Ferdinand Peroutka. Je to základ a východisko extrémistických názorů - lhostejno, zda komunistických, nacionalistických, fašistoidních či ultrazelených nebo ultrakřesťanských či ultraislámských. Při hodnocení tohoto názoru na svět nevystačíme s černou barvou, i když ani tou bílou plýtvat nemůžeme. Krása krajinných záběrů, některé opravdu neotřelé záběry ze života mědvědích obrů (větší mají být už jen kodiakové, další poddruh mědvěda hnědého, a lední medvědi; váhově i rozměrově podle dostupných údajů grizzlyové převyšují i ussurijského tygra, největší kočkovitou šelmu) je ovšem podle všeho rozptýlena do extenzívního seriálu exhibicionistických Treadwellových produkcí. Alternativní pohledy - autochtonní aleutský, odborný ochranářský i obecně lékařský - , které jsou v "grizlákovi" také zastoupeny, mluví za vše. Tragický konec mladistvě vypadajícího čtyřicátníka i jeho jižjiž od něj odcházející družky mluví za vše. Dokumentovat a dokládat pouze nesporné vrcholy, byť ani zde není rozhraní příkře jednostranné (mám na mysli např. další tragický osud Diany Fosseyové), nestačí; postihnout kvalitu však znamená zvládnout i to nepohodlné. Pokud by toto pojetí bylo - nebo mělo být - skutečným Herzogovým záměrem, zvládl své předsevzetí obdivuhodným způsobem. Rozervanost obsahu je totiž i rozervaností tématu a rozervaností předlohy. Předlohy, jíž je nešťastně tragicky přervaný život amerického medvědího horlitele v očích těch, kteří ho milovali, i těch, kteří si k jeho životnímu údělu z věcných i osobních důvodů zachovávali zřetelný odstup, nezřídka hraničící s viditelným despektem. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Dokument, po ktorom budete dlho nechápavo krútiť hlavou nad nezmyselnosťou osudu hlavného aktéra tohto filmu. Úžasný Herzogov koncept, ktorý zachytáva Treadwellove spolužitie s divokým medveďmi na Aljaške až do jeho posledných momentov mohlo dopadnúť v rukách iných režisérov ako totálne fiasko. Herzog však nechcel len zostrihať a natočiť pár interview, ale chcel hlavne pochopiť nepochopiteľné. Kontrast týchto dvoch protipólov je jasný od začiatku. Svet Tima Treadwella sa bude zdať takmer stopercentnej vzorke publika ako čisté bláznovstvo, naivný pokus o reality show pre Discovery Channel, volanie o pomoc - o pomoc samotnému Timothymu, či o pomoc v boji proti nivočeniu prírody a za zachovanie rovnováhy. Toto všetko Herzog ani neodsudzuje, ani s tým nesúhlasí, svojim komentárom však poskytuje akýsi dualitný a triezvy pohľad na Treadwellov život. Z môjho pohľadu išlo o jeden výnimočný ľudský príbeh, ktorého osud mohol dopadnúť inak, ale svoje ideály si ustrážil a žil pre ne až do konca. 80%. ()

molotov 

všechny recenze uživatele

Ten chlap byl asi magor, ale zároveň nesmírně fascinující, do svého světa ponořený nadšenec pro mědvědy, kterým se snažil pomáhat, chránit je a umřít pro ně, což se mu nakonec povedlo. Místy je to úsměvné, místy hodně mrazivé ale vždycky nesmírně zajímavé. Rozhodně bych nikdy nechtěl slyšet tu nahrávku, jak ho a jeho přítelkyní trhá grizzly. Už jen z popisu toho, co tam je slyšet a z toho, co po nich zbylo mi je špatně. Nejlepší dokument za hodně dlouhou dobu co jsem viděl. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Kouzlo tohoto (pseudo)dokumendu tkví v tom, že i když nebudete stoprocentně souhlasit s tím, jak si mezi divokou zvěří počínal hlavní protagonista (a po jeho excentrických a dětinsky rozhorlených výstupech garantovaně nebudete), přinutí vás k hlubokému zamyšlení nad palčivými existencionálními otázkami dnešní "moderní" doby - tj. o životě, "medvědech" a vůbec. Komentář Wernera Herzoga, který je průvodcem - před kamerou za kamerou - skvěle funguje jako realistická opozice k Timothyho naivní zaslepenosti vůči všem nebezpečím, jimž se vystavoval. Ostatně veškeré zveřejněné náhledy, které bilancují od těch chápavých a vstřícných až po ty ryze nenávistné se během sledování zajímavě obohacují, takže zaujmout definitivní stanovisko nad osobou podivína a snílka Treadwella se ve finále ukazuje jako hodně tvrdý oříšek... ;) ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Mrazivý a dojemný dokument, který sice všechno, co chce, řekne během první poloviny, ale ani potom nijak zvlášť nenudí. Obešel bych se bez scén s hodinkami a popelem, ovšem jinak jsem spokojený. Příběh Timothyho Treadwella by se dal snadno okomentovat některým z mnoha notoricky známých rčení (Kdo s čím zachází... Tak dlouho se chodí se džbánem... Pýcha předchází... atd.), jenže v tomto případě by to asi bylo zbytečně cynické. Osobně si myslím, že člověk by nikdy neměl ztratit respekt a zábrany. Nikdy by si neměl myslet, že může dělat všechno, na co si vzpomene, a že pokud se toho nebojí, má na to právo. Taková nezdravá nafoukanost a takové bezohledné sobectví prostě v žádném případě nemůže dobře dopadnout. Nejpůsobivější scény: Koronerův monolog o tělech a audionahrávce, lišky, přivolávání deště, poslední záběr. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Zvláštny a čudácky chlapík ,ktorému láska k medveďom prerástla cez hlavu.Dokonca až natoľko, že porušil vlastné pravidlo,ktoré vraví, že medvede nikoho nepotrebujú a vystačia si sami.Jeho posadnutosť ho nútila ísť stále bližšie a bližšie, až sa mu to stalo osudným.Asi nikto nepochybuje o tom ,že ak by si prial smrť, tak určite by si prial zomrieť práve takto.Zaujímavý dokument, ktorý má jediný problém a to ,že s týmto čudákom musíte stráviť takmer 100 minút. . To , že nebol úplne v poriedku si asi počas sledovania povedali mnohí. Inak Herzogovi ťažko niečo vyčítať. 60%. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Za mrazivým dokumentem, tvářícím se občas jako Blair Witch mezi medvědy na Aljašce, je nakonec smutný příběh člověka, který nutně potřeboval odbornou pomoc, ale ani on sám, ani nikdo jiný z jeho okolí tomu nevěnoval pozornost - můj názor. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Zde mě nízké hodnocení překvapuje. Vždyť Herzog zde dokázal poskládat mozaiku, která je skvělou psychologickou sondou do duše neurózami stíhaného jedince. Skvěle se zde postupně rozplétá duše muže, nejdříve považovaného za odborníka, abychom vzápětí zjistili cosi ukrytého, co nemělo vyplout na povrch (drogy, alkohol), něco co mělo na jeho osud možná ještě více určující vliv, než samotní medvědi. Navíc si zde Herzog dokázal zachovat svůj rukopis a to i přesto, že je to nehraný dokument, což je obdivuhodné. Původně jsem čekal klasický přírodopisný dokument, ale dočkal jsem se komplexní psychoanalýzy. Šokuje mě, že lidi co Grizzly mana obklopovali si nevšimli, a to i přes jeho úzkosti, máni, če mesiášké sklony, že tenhle člověk nepatří na Alajšku, ale na psychiatrii. Opravdu velice zajímavý film, zejména v originálním znění. Jeho fistulku opravdu stojí za to slyšet. ()

Reklama

Reklama