Reklama

Reklama

Proudy lásku odnesou

(TV film)
Krátkometrážní / Hudební
Československo, 1969, 20 min

Obsahy(1)

Medailon Marty Kubišové z roku 1969. (oficiální text distributora)

Recenze (27)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Marta Kubišová a její další písně a videoklipy k nim. A i když se tentokrát jedná o dost lepší písně, než v Stalo se na podzim a i když i videoklipy vypadají o dost líp, stejně nemůžu jít s hodnocením vysoko. Většina písní má silné téma, ale z videoklipů mě oslovilo Hej, Jude a trochu ještě Mama, zbytek mi přišel takový, že "ušel". A kvůli tomu víc jak silné 3* fakt dát nemohu. Tak schválně, jak na mě zapůsobí Náhrdelník melancholie... ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

70% Asi byla chyba pouštět si Proudy okamžitě po Náhrdelníku, přes barevný materiál mi přišla tato série videoklipů o dost slabší. Že by proto, že chyběla Ester Krumbachová? Hned první skladba Proudy lásku odnesou mě neskutečně iritovala - nebýt toho, že následuje Magdaléna, asi bych nad celým projektem zlomil hůl, za ni je čtvrtá hvězdička, protože tato píseň se mi od paní Kubišové líbí ze všeho nejvíc (i když i zde obraz dost pokulhává). Ring-O-Ding mi rovněž není nijak neznámá a nápad se zahradou plnou napíchaných osobností mě docela zaujal, stejně jako Martin zjev v poslední písni Hey Jude. Jedna drobnost - všiml jsem si toho už v Náhrdelníku, kde jsem to víceméně přešel jako úlitbě černobílému materiálu, ale tady se to objevilo zase - proč tak výrazné oční stíny? O malinko širší a vypadá jako mýval... ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Druhý - a na dvacet let poslední - recitálový stupeň nedovršené kariéry velké české zpěvačky ze středních Čech je cenný tehdy ještě zdaleka ne samozřejmým užitým barevným filmovým materiálem. Jan Němec věnoval medailonu beze sporu veškerý svůj režisérský i scénaristický um a určitě odvedl výkon, který snese srovnání s jeho špičkovými hranými filmy. Vedle barevného čarování (Kubišová na opravdu barvitém zahradním pozadí ve fascinujícím rozpuku svého probouzejícího se zralého ženství) upoutají symbolická leporela v klipu písně RING-O-DING (také, pokud vím, ZVONKOVÍ LIDÉ); vystřídají se na nich duchovní a veřejní protagonisté konce šedesátých let v širokém záběru od Roberta Kennedyho přes Martina Luthera Kinga až po Castrova druha Ernesta Che Guevaru; neméně působivá je i antimilitaristická MAMA. Recital PROUDY LÁSKU ODNESOU se tak v Němcově pojetí proměnil ve svého druhu hraný osobitý autorský film a v jednu z nejsvébytnějších a nejhlubších výpovědí o roce, ale i obsahovém smyslu Pražského jara. Naznačený příslib zůstal - bohužel - zlovůlí StB SNB jako nositelky normalizace nenaplněn. Ke škodě nejen Kubišové, ale celé české kultury. Hledáme-li někde pojmenovatelné nevratné škody komunistického režimu, v tomto případě jsme jistě konfrontováni s jednou z těch nejcitelnějších. ()

sator 

všechny recenze uživatele

....Až jednou vyrostou, pak jistě zazvoní, mí lidé zvonkoví ve zvoncích zrození pro váš pláč, pro váš smích, ring-o-ding, i pro váš hřích. Poslouchej ... ------------------------Důležitou součástí tohoto hudebního medailonu je výtvarná a scénografická stránka, na té se výrazně podílel výtvarník a malíř Josef Vyleťal  (*1940-+1989) ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Tieto klipy - respektíve skôr ich úryvky zaujali v iných dokumentoch. Tie opisovali obdobie okolo rokov 1968-9 a ako farebné perly sa medzi nimi sem-tam objavili kúsky z tohto medailónu - šnúry videoklipov Marty Kubišovej. Režíroval jej vtedajší manžel Jan Němec. Po rokoch som si pozrel komplet film. Myslím, že ktorákoľvek z nádherne farebne presýtených obrazových piesní znesie kvalitatívne porovnanie s dnešnou klipovou tvorbou. Ba, že ju dokonca prevyšuje. Pretože tieto piesne majú dušu. Obraz je nápaditý a výtvarne vydarený. Speváčka uhrančivá. Lásku aj partnerstvo Kubišky s Němcom síce prúdy emigrácie odniesli, ale film zostal. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (2)

  • Natáčanie filmu prebiehalo na viacerých miestach Prahy. (dyfur)
  • Důležitou součástí tohoto hudebního medailonu je výtvarná a scénografická stránka, na té se výrazně podílel výtvarník a malíř Josef Vyleťal. (sator)

Reklama

Reklama