Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Velká Británie - ostrovní země. Vzdorovala invazím i cizím vlivům mnoho staletí. Alespoň si to Britové rádi myslí. Ale při bližším pohledu zjistíme, že ti, kteří se plavili na jejich lodích, bojovali v jejich válkách a formovali britskou identitu, nebyli vždy Britové. Tento dokument ukazuje největší události Británie z překvapivého úhlu a změní váš pohled na historii. (Big Bear)

(více)

Recenze (3)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak zase jednou první! :-) --- Viděj jsem jen jeden z dílů a to ten věnovaný Battle of Britain. Hrdinná RAF se v roce 1940 tehdy ubránila Luftwaffe což donutilo Hitlera odložit invazi do Británie. Souhrou dějinných událostí a postupného nárůstu spojeneckých vítězství už k tomu naštěstí nikdy nedošlo... Znalci vědí, že tenkrát měla Anglie namále. RAF však v té době nedisponovala jen anglickými letci, ale i letci ze svých dominií, americkými dobrovolníky a pak také letci, kteří uprchli ze svých okupovaných zemí. A tím se dostáváme k Čechoslovákům a bratrům Polákům. Právě o nás a o nich pojednává tento díl. Jeho hlavní ikonou je naše stíhací eso Josef František. Jelikož u našich neměl moc pochopení pro své dravé útoky na nepřátelské letouny často nad rámec rozkazů a subordinace, přešel raději k polské 303. stíhací peruti. Zde dosáhl nejednoho ze svých mnohých vítězství než se 8.10.1940 se svým Hurricanem na hlídkovém letu zřejmě vlivem bojového vyčerpání zřítil a zahynul. Je skvělé, že Britové nezapomínají a točí o našich letcích i o dalších, kteří jim pomohli zachránit Británii dokumenty. O to smutnější jsou dnes po brexitu hanlivé urážky a dokonce útoky na Poláky žijící v Británii. Ti mladí, kteří za tím jsou by si měli trochu zopáknout historii. Pak by možná pochopili význam citátu W. Churchilla proneseného po Bitvě o Anglii : "Never was so much owed by so many to so few". --- Já nezapomenu. * * * * * ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Najúspešnejšia a najznámejšia jednotka poľského letectva v rámci RAF 303. stíhacia peruť vznikla 2.8.1940 po príchode prvých pilotov na základňu Northolt. Ešte pred dokončením základného výcviku jednotka dosiahla už prvého víťazstva (30.augusta), kde klasický výcvikový let sa premenil na bojovú operáciu aj vďaka nedisciplinovanosti poľských pilotov. Od 31.8.1940 bola jednotka vyhlásená za bojaschopnú a nasadená do bojových operácii na smere príletu do Londýna. Aj z toho dôvodov táto jednotka sa častejšie dostávala do bitiek s Luftwaffe. U tejto jednotky sa radil medzi najlepších stíhačov aj Čechoslovák Josef František, ktorý 8.10.1940 zahynul pri operačnom lete. Ďalší piloti z bývalého Československa, ktorí pôsobili v tejto jednotke. Sgt. Jozef Káňa, Sgt. Matej Pavlovič a Sgt. Josef Balejka. 303. peruť začala bojovať na britských stíhacích lietadlách Hawker Hurricane Mk I, ďalej od januára 1941 na Spitfiroch a tesne pre koncom vojny boli prezbrojený na North American Mustangy. V júni 1946 organizovali Briti obrovskú ďakovnú vojenskú prehliadku za účasti všetkých národnosti, ktoré bojovali po boku Britov v 2. svetovej vojne, ale ani jeden z 200 tisíc Poliakov túto pozvánku nedostal, Briti si nechceli pohnevať Stalina ()

janesX 

všechny recenze uživatele

Je to hraný dokument v ktorom vám neukážu ani len fotku tých letcov za mlada. Preto ho nemôžem ohodnotiť lepšie. Potešilo ma, že najlepším esom z tejto poľskej letky bol Čech. No opäť - videli sme len nejakého herca namiesto jeho dobových fotiek.. Aj informatívna hodnota je dosť mizerná. To, ako brali (a vždy aj berú) Angličania Poliakov a iných Neangličanov, to som vedel aj bez týchto 60 minút. ()

Reklama

Reklama