Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Při horolezeckém tréninku objeví patnáctiletý Ivan Kočička zvaný Kocour v jeskyni mrtvého muže. Ten však záhadně zmizí a na jeho místě je spící pracovník archivu Hromada. Ivanovi se to celé nějak nezdá. Když později dojde v nedalekém zámku k loupeži, pustí se do nebezpečného pátrání na vlastní pěst… (Magic Box)

Recenze (152)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Takový filmy jsem jako malej miloval...sympatičtí herci, zajímavé prostředí horolezců a hlavně: detektivní zápletka, velmi povedená! Škoda, že se něco takového netočí i dnes... ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Tento detsky film musi zujmout detskeho divaka i v dnesni dobe - nechybi mu hlavne napeti a nesklouzava do podbizeni se detem. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Detektivka pro mládež se sympatickými a charismatickými příslušníky SNB a takovou tou normalizačně optimistickou náladou. Není to úplně špatný film, ale ani žádný zázrak. Ani jako dítě jsem ho neměl dvakrát v oblibě. Snad jen ten turistický oddíl na bázi skautského jsem hrdinům tohoto snímku tiše záviděl. U nás nic takového nebylo. Vždyť by to byla nevítaná konkurence pionýra... :-( Zajímavé je, jak se fenomén horolezectví nesl mezi tvůrci napříč normalizací coby ideál svobody a správného trávení volného času, srovnejme s díly paní Poledňákové s Tomášem Holým v hlavní roli... ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Povedený snímek z prostředí horolezců a o splnění dětského snu - dostat medaily :). Herecké výkony nejsou vůbec špatné a i všechny děti zahrály perfektně. I dnes se na tento film podívám s velkou radostí............ ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Jojojo, jupajda jupajdááá... °-/ - - - - - (Poprvé viděno a v mysli zabito už kdysi za dob oných, hodnocení 27.11.2011 po popoledně uzívaném repete na >novácké jujdavizi< 1319., tři skoby do palice místo komentáře zde jako první, komentář pak čtyřiapadesátý - 27.11.2011) ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem detektivku a dostal jsem film pro děti, kde pořád nějaký pionýři lezou po skále nebo zpívaj. A pionýr Kočička alias Kocour, kterej se snaží případ vyřešit, mi lez na nervy celou dobu. A ty další neherce v rolích pionýrů ani nezmiňuju. Většina z nich byla vyloženě na odstřel. Za povšimnutí stojí snad akorát mladá Kuklová, která byla na svůj věk docela hezká kočička. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Odvážný pionýr se za pomoci moudrého náčelníka veřejné bezpečnosti pouští do pátrání po pachatelích hrůzného činu. A vlastně proč ne? Na české poměry je tahle podívaná opravdu zábavným snímkem, který obstojí před většinou věkových kategorií. Zajímavé dějové linii se daří bez zbytečných odboček jít rovnou k meritu věci a bez výraznějšího škobrtnutí se dohnat až k závěru a tedy vyřešení kriminálního případu. Navadu tu není ani atmosféra, ze které je krom samotné doby, kdy byl snímek natočen cítit i jistý trampský duch, kterého rozpozná snad každý táborník. Třetí skoba pro Kocoura je snímek, terý mám rád již velmi dlouho a pokáždé se mi na něj daří dívat se s novými pocity... ()

sud 

všechny recenze uživatele

Po těch letech taková malá srdcovka. Pěkně napínavý detektivní příběh pro mládež se sympatickými herci a idylickou atmosférou letních prázdnin. Tenhle film mám rád. 80%. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch československých normalizačně optimistických filmů pro neflákající se mládež.. To pravé dobrodružství s kriminálním nádechem, ke kterému (když už ho dávají v televizi) není tak obtížné se vrátit!! ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Tuhle detektivku pro děti jsem kdysi zbožňovala, ale jak bych se na to dívala dnes, kolik soudruhování a moralizování v tom bylo, to už si vážně moc nepamatuju. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tenhle film umí vrátit do dětství. Jsem také jedno z dětí Dr. Husáka (ne přímo! :-) a tak jsem dnes zavzpomínal na ta léta tenkrát v osmdesátých i na tenhle typ filmů. Také se mi tam strašně moc líbilo propojení krimi případu s dětmi a nakonec s VB, která většinou film zakončila efektním příjezdem houkajících žluto-bílých žigulíků a volh a gangstery zatkla. V té době jsem ještě nic netušil o tom, že třeba hned chvilku předtím ty samé žigulíky zasahovaly třeba hned u sousedů, protože ten někde něco jen podepsal, nebo řekl... Zkrátka tohle je klasický normalizační film pro mládež sice bez ideové zápletky, přesto tam dnes podprahově (možná díky své alergii na komunisty) cítím nenápadné ovlivňování dětí k přátelení se se soudruhy od bezpečnosti. Těm tu navíc nevelí nikdo jiný než soudruh z nejkovanějších - soudruh Moučka alias Pláteník. Dávám tedy za 3 skoby snad pro ten sentiment z dětství. * * * ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Skvělý film pro mládež, který neglorifikuje příslušníky VB, neřeší krádež slepice a neodehrává se v omšelém prostředí sídliště. Vytkla bych, že na závěr nebyl potrestám alespoň pošklebky nevěřící Satoranského esenbák. Přiznávám, že vzhledem k mému negativnímu vztahu k nejhoršímu českému herci všech dob bych ocenila, kdyby již v úvodu byl Kostelka svrhnut ze skály a tento záslužný čin by se mohl v několika roztomilých flashbacích zopakovat. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Zručně natočený film pro všechny divácké kategorie, s detektivní zápletkou, které už dneska nikdo netočí. A hlavně, nezvládli by obdobně laděný film takto natočit ani náhodou. Dost se v něm odráží doba, ve které vznikl, ale nejedná se o nic negativního. Pátrání sice probíhá naivně, ale solidní řemeslná práce režiséra i herecké výkony, příjemná napínavá atmosféra s následným tipováním vrahovi identity, jsou asi největší devizou veskrze snesitelného filmu. 60% ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Moc pěkná dobrodružná detektivka z mého mládí. V době ježků v kleci se točilo spousta takových skvělých filmů s detektivní tématikou pro děti a já to miloval. Člověka to naprosto vtáhlo do děje a připadal si jako jedním z hlavních hrdinů. Rád se na něj kdykoli podívám znova, protože je určitě jedním z mnoha vydařených výtvorů tehdejší kinematografie, zabývající se tímto tématem. 85% ()

CaptainNor 

všechny recenze uživatele

Třetí skoba je typický čtyřhvězdičkový film. To znamená, že je dobrý, dokonce víc než dobrý, úspěšný, vydobyl si stálé místo v TV a časté reprízy, ale nemůže pochopitelně dostat 5* jako třeba Spalovač mrtvol nebo Markéta Lazarová. Letní filmy v exteriérech mě vždycky bavily, tento je navíc dobře zahraný i zrežírovaný, tak je 4* strop zcela na místě. Atmosférou a kriminální zápletkou tak trochu připomíná seriál Území bílých králů. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Víc takových dětských detektivů jako je KOCOUR a policie by šla na buben. Kocour ale působil v době, kdy ještě spravedlnost nebyla tak slepá, jako je dneska. Dneska strčím policajtovi pár korun a on pak do smrti bude tvrdit, že nic neviděl, i když byl u toho. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Z hradu zmizí vzácné poklady, z vesnice zmizí člověk, z jeskyně přímo mrtvola... až podezřele příliš velký výčet náhod na tak malé městěčko. Šikovný kluk nachází nejen stopy, ale taky bojuje o svoji čest před vysmívajícím se příslušníkem VB. Třetí skoba pro Kocoura má v sobě řadu tradičních klišé detektivek v dětské podobě, mládežnických dobrodružných filmů i socialistických kriminálek. Ale současně tahle nevídaná žánrová kombinace vytváří dohromady poměrně originální kousek, který v rámci tvorby pro děti a mládež zařadím bez zaváhání do nadprůměru. Ve scénách z tajemné jeskyně se tvůrcům povedla skutečně hutná atmosféra. Pěkný je zde nápad s flashbacky, které postupně během Kocourova uvažování nad případem ukazují různé varianty zločinu. Už vím, co současnému domácímu filmu dnes tolik chybí... a sice původní nápadité snímky se zacílením na dětské či dospívající publikum, jenž je dnes v kinách zásobováno výhradně americkou produkcí. Byť jsem s reprizou znížil Kocourovi hodnocení o jednu hvězdičku, ke třem skobám pro Kocoura stále připojuji čtvrtou minimálně za příjemně ztrávený filmový čas. 75% ()

lena60 

všechny recenze uživatele

Když si odmyslím ty v tehdejší době povinné "soudruhy" a "pionýry", tak velice povedená kriminálka s dětskými hrdiny v hlavních rolích. Navíc turistický oddíl, stanování, táboráky, horolezectví. Trošku na mě dýchla nostalgie a vzpomněla jsem si na vlastní dětství... ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Nápaditá zápletka, která se svižně odvíjí. Námět: Vojtěch Vacke. Dobovost - pionýři a soudruzi esenbáci - podobně jako ve filmu Leť, ptáku, leť! je potlačena kriminálním příběhem v lindgrenovském stylu Kalle zasahuje - v seriálu Podezřelé prázdniny. Kocourovy představy, jak k činu došlo, dobře zapadají do děje. Střihač toho využil ve scéně, kdy se Lucie (Michaela Kuklová) lísá ke Kocourovi, ten se zvedá. Lucii padá hlava a v tu chvíli je střih do jeskyně, kde padá k zemi jeden z lupičů. Atmosféru příběhu dotvářejí hudba Harryho Macourka a texty Jiřího Oulíka. Zajímavost: Ladislav Mrkvička si zahrál vedoucího pionýrských oddílů ve Třetí skobě pro kocoura i ve snímku Leť, ptáku, leť! ()

Reklama

Reklama