Reklama

Reklama

Můj bratranec Vinny

  • USA My Cousin Vinny (více)
Trailer

Billy Gambini a Stan Rothestein (Ralph Macchio, Mitchell Whitfield) cestujú autom z New Yorku na kalifornskú univerzitu a v ospalom alabamskom mestečku sa zastavia v obchodíku pri pumpe, kde Bill ukradne konzervu. Potom ich zatkne polícia. Šerif ich obviní z vraždy predavača, u ktorého si cestou kupovali potraviny. Ich obhajoby sa ujme Billyho taliansky bratranec Vinny Gambini, ktorého na ceste do Alabamy sprevádza svojrázna snúbenica Mona Lisa Vitová (Marisa Tomeiová). Absolútne neskúsený advokát s nekonvenčnými spôsobmi, ktorý sa krátko zaoberal len úrazmi, je konfrontovaný s mašinériou právneho systému. Sudca Chamberlain Heller (Fred Gwynne) si ho pozve a dá mu preštudovať trestný poriadok Alabamy. Vinny mu tvrdí, že je v New Yorku uznávaným advokátom. Hneď pri prvom zasadnutí súdu však Vinny nielenže nedokáže reagovať na reč prokurátora Jima Trottera III. (Lane Smith), ale dopustí sa aj urážky súdu, za čo ho vezmú do väzby. Lisa musí zaplatiť kauciu, aby ho dostala von. Vinnyho neznalosť procesného jednania je taká veľká, že Stan už nechce, aby ho obhajoval, a vezme si verejného obhajcu Johna Gibbonsa (Austin Pendleton). Gibbons však trpí nezvládnuteľnou nervozitou, na súde zo seba nemôže dostať súvislú vetu. Vinny je presvedčený, že sa všetko naučí za pochodu a mladíkov obháji. Lisa sa mu snaží pomáhať zo všetkých síl. Všetci svedkovia, ktorých predvedie prokurátor, tvrdia, že videli z obchodu vychádzať a ujsť autom práve Billyho a Stana. Keď sa Vinny od Lisy dozvie, že prokurátor je povinný zoznámiť ho so svojimi spismi, požiada o ne, a Trotter III. mu ich ochotne poskytne. Pri nasledujúcom rokovaní Vinny znemožní svojimi argumentmi svedkov a prokurátorova obžaloba sa rozpadá. Trotter III. si pozve ako ďalšieho svedka experta na automobily, ktorý tvrdí, že odtlačky pneumatík, ktoré sa našli, patria autu Billyho a Stana. Zúfalý Vinny si berie za svedka Lisu, ktorá sa v automobiloch dokonale vyzná, pretože pracovala u otca v autodielni. Tá expertovo tvrdenie hravo rozbije na kúsky. Dokáže sudcovi, že stopy po prudkom rozjazde nepatria buicku mladíkov, ale automobilu značky Pontiac. Vinny žiada šerifa Deana Farleya, aby mu overil isté údaje, a potom ho predvolá ako svedka... (TV JOJ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (193)

igi B. 

všechny recenze uživatele

No, tři a půl. Lehce nadprůměrná situační - konverzační - leč přece jen poněkud rutinní - americká komedie. Joe Pesci by jistě hvězdiček zasloužil víc (když už za nic jiného, tak za to, že místy z téhle taškařice dokázal udělat opravdovou parodii na americká soudní dramata) ale film jako takový ne. Prostě dobrý film. Nic víc... - - - P.S. Musím uznat, že poté, co jsem tenhle film uviděl v celé kráse (oproti televizi originální zvuk a formát obrazu 1,85:1) na dvd (19.5.2008), upravil jsem původní komentář a zaokrouhlil hodnocení nahoru. Bez pocitu viny přiznávám - proti tv - úplně jiný zážitek... ;-) ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Komédia zo súdnej siene s excelujúcim Joeom Pescim a Marisou Tomei, ktorá sa dokonca vďaka tejto role postavila ako víťaz na oscarové pódium. Jonathan Lynn (Môj sused zabijak) nebol nikdy nejako výrazne kvalitným režisérom. A ani Vinny určite nie je dokonalou komédiou. Je však výbornou oddychovkou s kopou naozaj vtipného humoru a veľkým potenciálom na opätovné zhliadnutia. Proste film, ktorý dokáže skvelo pobaviť a musíte ho mať radi. A to nie je málo. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je fakt perfektni komedie. Zapletka sice kdovijaka neni, ale tady jde hlavne o postavu Vinnyho, coz je neco mezi frajerem, idiotem a neskutecnym okecavacem a Joe Pesci v tyhle roli fakt zari a tahne celej film. Proto taky nechapu, proc oscara nedostal on, ale Marisa Tomei, ktera sice spatna neni, ale ani nic extra. A to je vlastne vsechno, dokonalej Pesci tahne film od zacatku do konce v paradnim tempu a ja se celou dobu dobre bavil. ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrá komedie, u které jsem se několikrát upřímně zasmál. Má to dobrou zápletku, humor, který není trapný a hezky graduje a parádní herec, jenž film táhnou nahoru. Režisér Jonathan Lynn odvedl velmi dobrou práci a hezky pracuje s atmosférou a výborně přednesenými dialogy. Joe Pesci je zde velmi dobrý a jeho výkon se mi dost líbil. Hodně moc mě pobavil Fred Gwynne, který si svou roli užívá a je parádní. Přesto největší radost mi udělala krásná Marisa Tomei, jenž si krade scény pro sebe (svadění, výslech) a je radost na ní koukat. Můj bratranec Vinny je příjemná oddechová komedie, která mi zlepšila náladu a rozesmála mě. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Dva mladíci brutálně zastřelí prodavače kdesi na benzínce, vzápětí jsou zatčeni a čeká je soud. A možná elektrické křeslo. A ani o tom neví. Čekáte psychologický thriller? Omyl. Velice sympatickou komedii pro nás přichystal vystudovaný právník Jonathan Lynn. Momentálně se ve filmu prakticky neobjevující Joe Pesci jako šestkrát práva opakující Vincent 'Vinny' Gambini má mladíky obhajovat, jeho splašený a nervózní taliánský právník v koženém saku je úžasný. Energická Marisa Tomei je pro mě respektovanou herečkou už řadu let (mnohokrát propíraná story o údajném přehmatu při předávání Oscarů) a postava temperamentní Mony Lisy Vito pro ni byla hereckým zlomem. Coby Vinnyho prostořeká snoubenka dodává celému (příjemně prostému) vyprávění potřebný nadhled. Ono je to celé nesmírně pohodové, zábavné (Vinnyho neznalost soudní praxe, jeho styl oblékání, vodovodní kohoutek, lhaní skrze právnické úspěchy, pře o 200 dolarů, neklidné noci) a rád se k tomu někdy vrátím. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (16)

  • Marisa Tomei vyhrála zase Oscara za tento snímek jako nejlepší herečka ve vedlejší roli. V roce 2002 sošku ztratila při stěhování. Údajně ho pak zase našla. (don corleone)

Reklama

Reklama