Reklama

Reklama

Diane Arbus: Příběh jedné obsese

  • Česko Kožich: Imaginární portrét Diane Arbusové (více)
Trailer

Nicole Kidman a Robert Downey, Jr. předvádějí „pozoruhodné“ (Kenneth Turan, Los Angeles Times) herecké výkony v tomto smyšleném portrétu slavné fotografky Diany Arbus. Z okna svého bytu zahlédne osamělá žena v domácnosti Diane Arbus (Kidman) maskovanou postavu záhadného nového souseda (Downey, Jr.). Přitahována neodolatelnou zvědavostí se rozhodne získat jeho fotografii za každou cenu. Vstoupí do jeho bytu a tím se nevědomky vydá na cestu k umění, která jí byla souzena. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (134)

Aky 

všechny recenze uživatele

Příběh začíná pozvolna a pohodově, poté pomalu stupňuje napětí, přechází do hororové atmosféry, načež, jakmile se původ tajemna vysvětlí, stává se romaticko sentimentálním opakováním motivů známých z jiných děl. Objevné by to snad mohlo být pro ty, kteří nikdy neslyšeli třeba o Krásce a zvířeti (a takových zřejmě nebude mnoho). ()

Krissty 

všechny recenze uživatele

Co napsat k tomuto snímku? To bylo naprosto dokonalé!!! Diane Arbus už mám ráda hodně dlouho a její dílo obdivuju, proto jsem se hodně těšila.. A když vezmu v potaz ještě to hvězdné obsazení.. Nicole Kidman si tímto snímkem vysloužila místo v mé TOPce (sice nevím, na jak dlouho, ale opravdu jsem si ji oblíbila) a Robert Downey Jr... Ten je prostě dokonalý, i když vlastně celý film nevypadá jako Downey.. :D Přes to všechno, jakého podivína hrál, mě naprosto dostal, i když tam byly vlastně jen jeho oči a rty :) Co víc říct? Hudba skvělá, kamera krásná, příběh neotřelý a zajímavý, některé scény vášnivé a erotické a závěr krásně romantický.. Proč můžu mít v TOPce pouhých 10 filmů? ()

Reklama

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Steven Shainberg už Sekretářkou dal celému filmovému světu jasně najevo, že jeho tvorba bude sice zajímavá, ale zároveň nebude zcela běžnou podívanou a "Kožichem" to jen potvrdil. Ten film je opravdu hodně zvláštní a jiný, a to jak po stránce námětové, tak svým zpracováním. Což o to, na první pohled vypadá ústřední zápletka poměrně hodně tuctově, mladá panička z vyšších vrstev se ve své nijak zvláštní rodině nudí, cítí se nevyužitá a nedoceněná, a tak když se naskytne nevšední rozptýlení v podobě nového souseda, neváhá a osudově vybočí ze zajetého životního stereotypu. Tím neobvyklým a nestandartním pro celý film je ale právě postava zmiňovaného souseda, čímž se celý tento filmový projekt stal hodně originální a nevšední podívanou. Můj problém s tímto filmem ovšem nespočívá v neobvyklosti jeho zápletky, ale v jeho zpracování, které mi jednoduše vůbec nesedlo. Celý styl vyprávění je na mě zkrátka až moc umělecky pojatý, atmosféra je taková divně komorní, odvyprávěné je to opravdu hodně pomalu a nedramaticky, navíc je to i bez výraznějších momentů a až na závěr i bez emocí. A vlastně mi to ve výsledku přišlo celé o ničem, prostě takový výstřel do prázdna bez jakéhokoliv efektu a zapůsobení. Za pozornost ale stojí určitě alespoň obsazení, Nicole Kidman a Robert Downey Jr. jsou jako vždy velmi působivý a ve svých rolích znamenití a ten film hodně oživují. Diane Arbus ale zkrátka není určitě filmem pro mě, diváci filmových klubů si ho jistě užijí daleko víc, na mě to bylo prostě až moc vyumělkované a bez života. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo celkem slusne psycho... Film lehce balancuje na hranici zvrhlosti, zvrácenosti, romantiky i sentimentu. O Diane Arbus jsem doposud nic nevěděl a nebýt tohoto filmu asi bych se o ní nikdy nedozvěděl. Film si určitě přidal ke skutečné postavě svůj vlastní pohled, nicméně to co předvedla Nicole Kidman i Downey bralo dech. Zejména u Nicole jsem musel (jako už mnohokrát) obdivně pokývat hlavou. Ona není jen neskutečně krásná ženská. Ona neumí jen skvěle zpívat a hrát. Ona je zkrátka vše v jednom. Herecký chameleon, který zahraje cokoliv. Velmi zajímavý zážitek. * * * * ()

uiu 

všechny recenze uživatele

Film vůbec nesplnil moje očekávání. Nic proti, ale mezi hlavní dvojicí to vůbec nejiskřilo a vlastně vůbec nevím, čím ji muž s vlčí chorobou tak přitahoval (kromě toho, že měla podivnou úchylku ohledně chlupů a nahoty). Chybí typické charisma Downeyho postav (ono taky hrát 3/4 filmu bez mimiky skoro není herectví) a ani Nicole Kidman nepředvádí zrovna herectví, z kterého bych byla unešená. Diváka nenechá nahlédnout pod svou slupku a působí jen jako ulítlá úchylná uťáplá žena v domácnosti, která konečně našla smysl života ve scházení se s divnými lidmi. Film pak působí jen jako nějaké fetiš porno a přitom se z toho dalo vykřesat mnohem mnohem víc, už jen klasický vztah kráska a zvíře. Co je k sobě přitahovalo? Kdy si uvědomila, že miluje jaký je uvnitř a následně že miluje i to, jak vypadá? A co naopak chlupáče přitahovalo na ženušce z přízemí? Film si snaží hrát na šokující zpověď plnou sexu, nahoty a rebelství proti zaběhlému společenskému kodexu, ale myslím, že právě v tomto případě měli sáhnout po jemné a intimní tónině dvou lidí, kteří se každý z vlastních důvodů skrývají před světem, bylo jim ubližováno a osud jim zkřížil cesty, aby zjistili, že na světě existuje člověk, který jim rozumí. Naprosto promarněný námět... ()

Galerie (11)

Zajímavosti (11)

  • Chicago Tribune opísali film ako: "Objavný, vyzývavý a hlboko zasahujúci portrét, ukotvený tým, čo môže byť Kidmanovej najdojímavejší výkon." (Arsenal83)
  • Film sa natáčal v Jersey City (New Jersey, USA) a New Yorku (New York, USA). Film sa natáčal od mája 2005 do júla 2005. (Arsenal83)
  • Celosvětová premiéra proběhla 1. září 2006 na filmovém festivalu Telluride. (ČSFD)

Reklama

Reklama