Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Výpravný historický film ze života mladé ruské carevny Kateřiny Veliké, původně pruské princezny Sofie, zachycuje dobu od jejího příchodu k ruskému carskému dvoru až po její korunovaci jako carevny Kateřiny v roce 1762. Šestnáctiletou dceru anhaltsko-zerbstského knížete Sofii Frederiku si vyhlédla tehdejší carevna Alžběta I. jako kandidátku na manželku pro svého retardovaného synovce a následníka trůnu Petra III. Sofie byla pozvána na carský dvůr do Petrohradu a dojem, kterým zapůsobila, byl více než příznivý. Domů už se nevrátila a svůj osud navždy spojila s Ruskem, zemí, kterou se musela učit poznávat, ale které propadla. Její boj se sebou samou, s nároky přísné Alžběty a ponižující vztah s šíleným Petrem III., lásku k hraběti Orlovovi i vzpouru proti manželovi a uchopení moci, to vše zachycuje dvoudílný kanadsko-britský film, celý natáčený v ruských exteriérech. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Přiznám si to na rovinu, film o silné ženě typu Alžbety Tudorovny se mi určitě libil na čtyři hvězdičky. Ale 3/4 * bylo odebráno za absenci mužů jako hraběte Sergeje Saltykova nebo Grigorije Potěmkina, i když ten se mohl objevit až v době, kterou už film nepopisoval a ze stejného důvodu zanedbávám jeho následníky. :-)) Ze vztahu s Grigorijem Orlovem zůstala jen krásná romantika, na kterou se veskrze dobře koukalo ;-). Kolem cara Petra III. se také vyskytlo dost polopravd... Ale celkově musím uznat, že to byl pěkný a povedený film, který se mi líbil a kterému lituji, že jsem za částečnou historickou nevěrohodnost musela odebrat necelou hvězdičku... ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Jsou dva typy historických filmů, které mám ráda. Ten první, který se o historii jen opírá a na jejím pozadí staví fenomenálné vizuálně a hudebně zpracovaný příběh, něco jako Ridley Scott v Gladiátorovi (Emmerichovo dílo 10 000 př. n. l. už považuju za znásilňování historie). A pak ten druhý, který se věrně staží zachytit určitou dobu, obejde se bez osobitých režisérů, kameramanů, scénáristů, střihačů a herců a stejně je na něm něco zatraceně zajímavého. Tohle je ten druhý. ()

Reklama

jasiska 

všechny recenze uživatele

Mám rada historické filmy. Tento mal aj slušné kostýmy a výpravu, čo sú jedny z najdôležitejších aspektov historických filmov a, pokiaľ viem, dej nebol až tak vzdialený realite ako sa to niekedy stáva. Julia Ormond je sympaťáčka a Reece Dinsdale hral toho retarda Petra dokonale presvedčivo. A predsa nemôžem povedať, že by bol tento film niečo viac ako priemerný. ()

tester 

všechny recenze uživatele

Věrně ztvárněná historická událost o nelehkém vzestupu Kateřiny II. k moci nad Ruskem. Nejzajímavější a zároveň nejohavnější postavou příběhu je bezpochyby její šílený a zaostalý manžel car Petr III. (hraje si s vojáčky, trápí zvířata apod.). Jediným nedostatkem filmu je snad přílišná rozvleklost (v televizi byl proto rozdělen na dva díly). ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Julia Ormond veľmi často hrávala v historicky ladených filmoch a bola v nich za krásku. Neviem prečo. Ale úloha Kataríny jej sadla. Hoci tá mala v čase natáčania 30 a hrala kráľovnú, ktorá sa na ruský dvor dostala len v 15 rokoch, nijako to tu nevadilo. Julia totiž vyzerala naozaj mladistvo, čo je na Angličanku takmer Guinessov rekord - bežná Angličanka je v tridsiatke tak prefetovaná, že vyzerá zhruba na 55. Film sa celkom vydaril. Znázornil reálnu situáciu a hlavne šibnutého následníka trónu Petra, o ktorom sa Katarína po jeho odstránení vyjadrila: „Bol to infantilný opilec s priemerným intelektom, neschopný o niečom sám rozhodnúť.” A tak vzala udalosti do vlastných rúk, aby sa stala jednou z najväčších panovníčiek histórie, alebo ak chcete a ako povedal Puškin „kurtizánou na ruskom tróne“. ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama