Reklama

Reklama

Polní lilie

  • USA Lilies of the Field (více)
Trailer

Pan Smith se toulá světem a bydlí ve svém autě. Jednoho dne se zastaví na doplnění vody u chaloupky, v níž žije žije pět jeptišek. Jejich představená Marie bere Smitha jako vyslyšení svých modliteb a proti jeho vůli ho zapřahá do práce. Nejprve do opravy domu, poté do stavby nové kaple. Co dokáže víra Marie a poslušnost jednoho muže? (KrestanFilms)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (35)

misterz 

všechny recenze uživatele

Myšlienka snímku je hrejivá a veľmi pozitívna. Je to o prekonávaní predsudkov (a to nielen tých rasových) a hľadaní cesty samého k sebe a tých pravých hodnôt v živote. Dobrých ľudí nezastaví ani jazyková bariéra. Je pravda, že príbeh ako taký ma moc neoslnil, no je to skvelo zahraté a vynikajúco zrežírované. Lepší priemer. 65/100 ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Hodně sentimentální film. Spousta němčiny a především infinitivů. Sidney Poitier chovající se podle hesla "když tě uhodí, nastav i druhou tvář" nejenže perfektně hraje (jako ostatně vždy), on i moc pěkně zpívá. Nelsonův snímek v podstatě začíná a končí stejným obrazem - autem na silnici, liší se jen směr jízdy. Celkově ale hrozná nuda a pro mě zklamání, celou skupinu jeptišek (tvořící základ filmu) bych vyškrtnul, to jejich hrozné mluvení a příšernou lekci angličtiny ("všichni vstaneme, všichni si sedneme") už bych znovu nedal. A dabing studia Bear s Liborem Teršem (určitě bydlí v dabingovém studiu, jinak to není možné :-( to ještě víc pokazil. ()

Reklama

Mariin 

všechny recenze uživatele

Příjemný černobílý film podle literární předlohy W. E. Barretta, který ukazuje spíše dobrou stránku v člověku. Vtipný příběh o stavbě kaple černošským baptistou pro východoněmecké řeholnice, uprchlé před komunismem do USA. Kromě sympatického Sidney Poitiera stojí za pozornost i Lilie Skalová - Lilia Skala v roli energické matky představené. Herečka byla původem poloviční židovka z rodu Sofer, provdaná za židovského manžela, s nímž musela z Rakouska prchnout před nacismem do USA. Řekl bych, že tento film, ač jistě do značné míry idealizovaný, ukazuje v postavě Homera Smithe výstižně mentalitu americké (protestantské) podnikavosti i mentalitu ženské řeholní (katolické) komunity. Volným pokračováním je TV film http://www.csfd.cz/film/30542-christmas-lilies-of-the-field/. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Na sympatické výkony Sidneyho Poitiera a len pár filmov, ktorými mi umožnol pozrieť si jeho herecké nadanie budem vždy rád spomínať a tento nanajvýš príjemný a usmievavý príbeh k nim bude navždy patriť. Oscarové hodnotenia hovoria o všetkom, snáď sa len pristavím o absolútnej a nechápavej ignorácii našich distribútorov. Úsmevná atmosféra filmu mi priniesla aj v zime strašne hrejivý pocit, trošku by som ju prirovnal k 'Driving Miss Daisy'. Krásny príklad z ničoho nakrútiť oscarovú lahôdku. 90%. ()

raroh 

všechny recenze uživatele

Osobně bych raději někoho civilistnějšího než Poitiera, nebo aspon Karla Maldena (i když samozřejmě ten by těžko mohl hrát baptistického černocha). Jinak nejde o náboženskou agitku, jak se lze dočíst, ale střet katolického přístupu (tradičnějšího, neziskového, více zakořeněného v nepeněžním světě) a amerického protestanského, kde jde víc o peníze. Na druhou stranu i černošská emocionalita a katolická hudební vážná spiritualita. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (3)

  • Sidney Poitier se stal historicky prvním černošským držitelem Oscara za hlavní roli. (Karlos80)
  • Natáčanie prebiehalo v Arizone a trvalo iba 14 dní. (Šuplík)

Související novinky

Zemřel herec Sidney Poitier

Zemřel herec Sidney Poitier

07.01.2022

Dnes přišla smutná zpráva z bahamských ostrovů. Ve věku 94 let zemřel nejstarší herecký držitel Oscara za hlavní roli, floridský rodák Sidney Poitier. Médiím zprávu sdělil přímo bahamský předseda… (více)

Reklama

Reklama