Reklama

Reklama

Panu učiteli s láskou

  • Velká Británie To Sir, with Love (více)
Trailer

VOD (1)

Idealistický Mark Thackeray si nájde zamestnanie ako učiteľ a dostane triedu plnú nevychovaných a neovládateľných výrastkov. Hoci stále dúfa, že toto zamestnanie je len dočasné, začne pomaly meniť pomery v triede - ku svojim žiakom pristupuje ako k dospelým ľuďom a učí ich, aby sa k svojmu okoliu správali s rešpektom. Keď dostane lukratívnu pracovnú ponuku, bude musieť urobiť zásadné rozhodnutie. (STV)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (143)

Han22 

všechny recenze uživatele

Klasické schéma inteligentní učitel vs. nezvladatelná třída, možná poprvé použité v této podobě. Celkem se mi to líbilo, ale ne úplně bez výhrad. Sidney Poitier, i v roce 1967 stále v podstatě jediný obsazovaný černoch měl v témže roce tři veleslavné filmy má charisma na rozdávání a film táhne. Stejně tak na opačné straně jsou výrazní studenti, mezi nimiž se objeví i zpěvačka Lulu či menší roličce MacGyverova nemesis Michael Des Barres. Líbí se mi jak učitel rezignuje na látku a učí studenty o životě, co je správné a co je špatné. Ten přerod byl ale dost rychlý, občas se mohlo trošku přitlačit na pilu a hlavní hrdina je dost pokrytec. Tajně si hledá jinou práci a veškeré křivdy vůči studentům, kterých není málo omlouvá, zamlouvá a bagatelizuje. Na ty 4* to vytáhl závěr SPOILER dárek, písnička a roztrhání dopisu. PS: Pěkná titulní písnička zazněla ve filmu asi 4 krát, ve světě byla docela známá (i když ji neznám) a Oskarová nominace nikde. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Opravdu sladce zidealizované (kéž by svět byl lepší) :-) ... ale třeba se někdy podaří ten drsný a nezohledný svět "opravit". Jan Ámos byl velký učitel, ... možná i proto, že používal k výchově hulvátů i rákosku. Osobně bych rákosce ve škole vřele doporučoval "comeback" a žákům bych přál v řadách učitelů více autoritativního mužského pokolení. ()

Reklama

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Osvědčené a tolik omývané téma ze školních lavic. Správný učitel vs. studentská sebranka. Jsou pouze dvě možnosti: utéct, a nebo ty šmejdy bez kázně a zájmu něco naučit. Film to zábavný, snad prostý ve scénáři, ale o to silnější ve výkonech, a to zejména "dětských" představitelů. Sidneyho netřeba vychvalovat, to je totiž samozřejmost. V závěru dojemné s velmi milou písní. ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Kdysi dávno jsem slyšela jakousi šílenou estrádní písničku, kde se zpívala právě slova názvu tohoto filmu. Bůhví proč se mi tahle písnička vybaví v hlavě občas i teď, nenávidím ji, je trapně vlezlá, hloupá, divná... Ale za jedno jí vděčím. Když jsem narazila na tenhle film, právě díky ní mě jeho název zaujal a já ho musela vidět. A stejně tak, jak mě kdesi uvnitř drásá ta písnička, cítím, že ve mně zůstane i tento film, ten ovšem v tom pozitivním. Obyčejný trochu naivní a hodně dojemný film se člověku docela lehce dostane pod kůži. Snad je to výborným Sidneym Poitierem, snad schopností Jamese Clavella skvěle vyprávět příběh. Snad jen tím, že jsem na takový příběh právě měla náladu. A nebo chtěl prostě jen přebít tu hroznou písničku. V každém případě jsem moc ráda, že mezi spoustou rádoby dojemných, umělých, přeplácaných amerických blockbusterů se najde i jeden nenápadný britský, který to své kouzlo předává pomalu, lehce, ale nadlouho. ()

Carlossss 

všechny recenze uživatele

Moje první setkání s Poitierem. Tenkrát jsem ho v tom filmu vnímal jako pořádnýho sympaťáka a opravdovou autoritu, která těm frackům ukáže, co to je kázeň a pak je ještě vezme do muzea. Podobných námětů bylo natočeno kupu. Ale Panu učiteli s láskou vás vtáhne vám moc dobře známou atmosférou ze školních lavic. Ta se totiž režisérovi podařila nastolit dokonale... ()

Galerie (27)

Zajímavosti (8)

  • Producenti dostali povolení k natáčení v Britském muzeu. Jen několik dní před natáčením však bylo zrušeno a povoleno bylo pouze fotografovat. Fotografové Laurie Ridley a Dennis C. Stone dostali volnou ruku a vytvořili fotografickou sekvenci muzea tak, že to divák považuje za filmový experiment. (sator)
  • Film si v USA vedl tak nečekaně dobře, že společnost Columbia Pictures provedla průzkum trhu, aby zjistila proč. Jejich odpověď: Sidney Poitier. (sator)
  • Londýnský autobus LLU 829, který se objevuje v několika sekvencích na začátku filmu a v některých pozdějších sekvencích, dodnes přežívá jako zachovalé historické vozidlo a lze jej vidět v East Anglia Transport Museum. (sator)

Související novinky

Zemřel herec Sidney Poitier

Zemřel herec Sidney Poitier

07.01.2022

Dnes přišla smutná zpráva z bahamských ostrovů. Ve věku 94 let zemřel nejstarší herecký držitel Oscara za hlavní roli, floridský rodák Sidney Poitier. Médiím zprávu sdělil přímo bahamský předseda… (více)

Reklama

Reklama