Reklama

Reklama

Panu učiteli s láskou

  • Velká Británie To Sir, with Love (více)
Trailer

VOD (1)

Idealistický Mark Thackeray si nájde zamestnanie ako učiteľ a dostane triedu plnú nevychovaných a neovládateľných výrastkov. Hoci stále dúfa, že toto zamestnanie je len dočasné, začne pomaly meniť pomery v triede - ku svojim žiakom pristupuje ako k dospelým ľuďom a učí ich, aby sa k svojmu okoliu správali s rešpektom. Keď dostane lukratívnu pracovnú ponuku, bude musieť urobiť zásadné rozhodnutie. (STV)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (143)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Snad nejtěžší rozhodování o hodnocení tohohle filmu za poslední dlouhou dobu. Nakonec jsem dal jen tři*: *Skvělý Sidney Poitier *Určitě skvělá předloha (nečetl jsem, snad se k tomu někdy dostanu, ale když to četl i intelektuál Adrian Mole...) *Dobré a nosné téma *Doba, kterou miluju * moc se mi líbilo, že film byl jaksi složen ze střípků, spousta scén končila bez dlouhého natahování, jen bylo téma naznačeno a dost, celkově to však dávalo velmi pěknou mozaiku příběhu černého učitele - příšerně zahraná třída - naprosto šílený dabing (hlavně hlasů v pozadí ve třídě atd., i když Daniel Dítě namluvil Sidneyho dost dobře) -někdy některé scény opravdu vypadají dost naivně Je možné, že až se mrknu na film v originálním znění, změním hodnocení na 4* A opravdu jsem to udělal, originál byl o něco lepší. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Ne, nebojím se jít na pět. Feel-good filmů totiž není nikdy dost a Panu učiteli s láskou je v tomhle směru excelentní záležitostí. Souboj Sidneyho Poitier s bandou nevycválaných nevychovanců po celých 105 minut neztratí dech a trochu zamrzí jen nedotažená linka se slečnou učitelkou. Jinak ale radost pohledět. ()

Reklama

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Pan učitel, jakého bych si přála - nicméně ani zdaleka nejsem přesvědčená, že by své svěřence zvládl s takovou profesionalitou ... s takovým pochopením ... že by je VŮBEC zvládl. I když ... byl možná prvním človědem v jejich životě, který je bral vážně, který s nimi jednal sice z pozice autority, ale zároveň s respektem. Částečné nedůvěře navzdory - ten snímek si mě naprosto získal svou otevřeností, svou vírou, svou vstřícností, svým přístupem k životu ... svou LASKAVOSTÍ, která přichází jakoby z jiného prostoru a času, na hony vzdálená pokřivené filosofii jedenadvacátého věku. Neboť bez ohledu na tehdejší místní ozbrojené konflikty, přetrvávající rasové předsudky, propastné třídní rozdíly a nejrůznější (polo)vyloučené lokality jsme tenkrát byli ochotni věřit na nadějné vyhlídky pro náš svět. Zatímco s příchodem nového století jsme se vlastním přičiněním ocitli v jakémsi bludném kruhu, kde se bez cíle a bez iluzí potácíme od nesmyslné a pokrytecké korektnosti k přezíravé a cynické bezohlednosti ... a zase zpátky. Jako bychom zapomněli, odkud jsme kdysi vyšli a kam jsme (snad) měli namířeno. PAN učitel Sidney Poitier alias Mark Thackeray nám s empatií sobě vlastní v podstatě jen zprostředkoval návrat ... k našim vlastním kořenům. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Opravdu sladce zidealizované (kéž by svět byl lepší) :-) ... ale třeba se někdy podaří ten drsný a nezohledný svět "opravit". Jan Ámos byl velký učitel, ... možná i proto, že používal k výchově hulvátů i rákosku. Osobně bych rákosce ve škole vřele doporučoval "comeback" a žákům bych přál v řadách učitelů více autoritativního mužského pokolení. ()

Marius_ss 

všechny recenze uživatele

Súhlasím, že tento film je trochu zjednodušený a miestami aj trochu, ako tu už bolo viackrát povedané, naivný. Ale nie je taký aj Shawshank, či Forrest Gump ? Podstatné je však posolstvo a pocit, ktorý v človeku zanechajú. A tento film je taký tiež. Je kvalitný, ani sekundu nenudí, a viackrát mi vyčaroval úsmev na tvári (čo u mňa nie je bežne). A to som ho prvýkrát videl až dnes, 55 rokov po premiére ! Všetko ešte umocnil vynikajúci slovenský dabing od ČST (vysiela ho RTVS). Ak sa niekto na tento filmový skvost chystáte, odporúčam tento pôvodný slovenský dabing. Je to zážitok. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (8)

  • Film byl zakázán v Jihoafrické republice se zdůvodněním, že není přípustné, aby černoch učil bílé děti. (Kulmon)
  • Londýnský autobus LLU 829, který se objevuje v několika sekvencích na začátku filmu a v některých pozdějších sekvencích, dodnes přežívá jako zachovalé historické vozidlo a lze jej vidět v East Anglia Transport Museum. (sator)
  • Film si v USA vedl tak nečekaně dobře, že společnost Columbia Pictures provedla průzkum trhu, aby zjistila proč. Jejich odpověď: Sidney Poitier. (sator)

Související novinky

Zemřel herec Sidney Poitier

Zemřel herec Sidney Poitier

07.01.2022

Dnes přišla smutná zpráva z bahamských ostrovů. Ve věku 94 let zemřel nejstarší herecký držitel Oscara za hlavní roli, floridský rodák Sidney Poitier. Médiím zprávu sdělil přímo bahamský předseda… (více)

Reklama

Reklama