Reklama

Reklama

Recenze (4)

hladass 

všechny recenze uživatele

První Nakagawův kaidan a hned trefa do černého... Melodramatický příběh o nešťastných milostných vztazích, které jsou jeden po druhém ničeny nenávistí mrtvých... V tomto případě nenávistí mrtvého obchodníka, který byl zabit hrdým samurajem, jenž mu dlužil peníze... Jeho tělo bylo pohozeno do Kasanských bažin, ze kterých i po dvaceti letech ničí štěstí nejen potomka samuraje, ale i své dcery... Ačkoliv herci nepřevedli nic světoborného a příběh také nijak nevybočuje z daných zvyklostí, jedná se díky působivé atmosféře o skvělý kus... Pomocí šera, mlhy a stínů dokázal Nakagawa vykouzlit opravdu mrazivou, bezútěšnou, chvílemi až depresivní atmosféru... A když k tomu připočtu výbornou masku ducha, která by dle mého obstála i dnes, vychází mi z tohoto kusu kaidan, který by fanoušky žánru rozhodně neměl minout... Nakagawa umí... ()

stub 

všechny recenze uživatele

Pěkný, zajímavý kaidan od mistra žánru Nobua Nakagawy. Ačkoli má snímek klasickou stavbu, obsahuje několik svěžích prvků. Většina postav není vykreslena černobíle a o zaslouženosti jejich trestu lze (až na dvě výjimky) zlehka pochybovat, škoda jen, že jsou poměrně ploché. Nejednoznačnost charakterů je silným faktorem ve vytváření atypické atmosféry, rovněž pocit na konci je poněkud jiný, než je obvyklé. Herectví je zde jakoby upozaděno, žádných velkých koncertů se tedy nedočkáme, nevzpomenout však nelze mladého (a trochu pohublého:) Tetsura Tambu. Zmiňovat, že filmové efekty jsou poplatné své době, je asi zbytečné (ostatně, ani v dnešní době nepředpokládám, že od filmu z r.57 bude někdo požadovat efekty ve stylu matrixu:D). Pro milovníky žánru jasná volba. ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Krátký, ale špičkovým příběhem přetékající horor. Milostný mnohoúhelník, který je zde jen víceméně vedlejším dramatickým prostředkem pro samotnou hororovou část by sám o sobě uživil vlastní film. Působivá atmosféra, která mrazivostí strká do kapsy většinu spirituálních následníků je částečně produktem skvělých potemnělých kulis a toho, že Nobuo Nakagawa to s černobílým šerem umí jako nikdo jiný. (V dobrém smyslu) ohyzdný duch i po skoro šesti dekádách nahání hrůzu a zkoušku času dozajista obstojí lépe než veškeré CGI ohyzdnosti, které v hororech vznikají dnes. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný kaidan od mistra Nakagawy o pronásledování ze strany duchů prokletých či neprávem zabitých. Filmové efekty jsou působivé.(70%) ()

Reklama

Reklama