Reklama

Reklama

Slečna Julie

(TV film)
Česko, 2005, 78 min

Obsahy(1)

Dnes už klasickou divadelní hru Augusta Strindberga pojal režisér Jiří Krejčík ve své televizní adaptaci po svém. Zatímco u Strindberga jde o vztah stárnoucí šlechtičny k mladému sluhovi, u režiséra Krejčíka je tomu právě naopak. Jeho slečna Julie je mladá, dvacetiletá žena a sluha Jean je starší, zkušenější muž. Jen postava kuchařky Kristy zůstála stejná. Samotná zápletka, ke které prý Strindberga inspirovala novinová zpráva z "černé kroniky" zůstává v Krejčíkově pojetí stejná... O svatojánské noci zůstane mladá šlechtična Julie na zámku sama. Otec odjel do Stokholmu na úřady. Zatímco čeleď ve stodole tancuje a opíjí se, ona je osamělá a nudí se. Z rozmaru, nudy a zvědavosti svede o něco staršího sluhu Jeana. Ten se nejdřív brání, ale pak se chopí nečekané příležitosti. Kvůli Julii hodí za hlavu i svůj vztah s hraběcí kuchařkou Kristou. Ráno přijde vystřízlivění. Julie osciluje mezi láskou a strachem z budoucnosti. Jean jí nabízí útěk. Útěk za otcovi peníze. Jean přemluví Julii, aby vyloupila otcův trezor. Julie to udělá, ale nenajde dost odvahy k útěku. Takto zastihne podivné milence příjezd hraběte. Jean bere peníze a šperky a prchá pryč, zatímco Julie jde do stodoly a zabije se. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Netuším, jak vlastně vypadá původní divadelní kus, ale těžko hledám, čím by mě tahle adaptace chtěla zaujmout. Je tu jedna postava (Miroslav Šimůnek), kterou jsem pochopil a zbytek mi připomínal spíš svévolnou hříčku, než hru respektovaného dramatika. Možná, že obrátit věk hlavních hrdinů nebyl zrovna dobrý nápad. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Pravda, je to sice Krejčík po sezóně, ale nač se zlobit na miloučkou Markéta Plánkovou, když jí nikdy nebylo dopřáno se řádně rozehrát mimo televizi. Problém vidím spíše v Šimůnkovi a skutečnosti, že je pouhým modelem a nikoli hercem. Při srovnání s českými a slovenskými divadelními záznamy je jasné, že televizní Krejčíkův film má navíc různá prostředí, početnější komparz, pracuje s nálodotvornou filmovou montáží, přesto to vynikající zážitek nestačí. Nicméně pro našince, který by se s tímto Strindbergem setkal poprvé, může to být dobrý začátek velmi atraktivního dobrodružství. Ženská tématika z počátku století je zkrátka neoddiskutovatelný dramatický ideál. ()

Reklama

anais 

všechny recenze uživatele

2 hvězdičky za Strindbergovu předlohu, ve které se zrcadlí klasicky tragická schemata Paní Bovariové a Anny Kareniny. Zbytek je tradičně televizní, herci hrají spíš divadelně a forma inscenace se tomu nesnaží nijak zabránit. Zamrzí i jakési minutí se se švédskými reáliemi - tohle by si zasloužilo seversky temnou, trochu nadsazenou atmosféru, a ne realizmus, ze kterého na všechny strany čouhá umělost. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama