Reklama

Reklama

Na obří, luxusní lodi Poseidon se všichni pasažéři baví a oslavují příchod nového roku. Zcela odlišná je situace na můstku. Je slyšet dunění, a když se první důstojník zahledí do tmy, spatří gigantickou vlnu. Tsunami míří na bok lodi a námořníci se marně snaží loď otočit přídí k vlně. Je vyhlášen poplach, ale nic nemůže tragédii zabránit. Vlna naráží na bok lodi, zvedá ji a převrací kýlem vzhůru. Kapitán lodi všem přikáže, aby čekali ve velkém tanečním sále na příchod zachránců. Neposlechne ho profesionální karetní hráč Dylan Johns, rozhodnutý dostat se ven z vraku tubusem lodních šroubů. K němu se přidá sympatická svobodná matka Maggie Jamesová s osmiletým synkem Conorem, bývalý starosta New Yorku Robert Ramsey, hledající dceru Jennifer i jejího přítele Chrise, a stevard Valentin. Později se ke skupině připojí opilec Larry a černá pasažérka Elena... (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (464)

Matty 

všechny recenze uživatele

-Je to s námi zlé? -Je to velmi zlé. Petersenovi už z té vody měkne mozek. Natočit jalové drama o jedné větší loďce převrácené pupkem nahoru a následně jej vydávat za moderní, superrealistický katastrofický film (Cinema 7/06), to svědčí přinejmenším o naprosté neschopnosti sebekritiky. Ignorace fyzikálních zákonů není jev, který bych si dovolil kritizovat (jelikož fyzice houby rozumím), ale šablonovité postavičky pár jedovatých slin zaslouží. Každý ze skupinky přežívajících se chová buď jako „an American Hero“, nebo jako kretén (někdy to vychází nastejno), nikdo jako člověk. Nepřipadá vám zvláštní, když se na jedné lodi sejde středoškolský závodní plavec, bývalý starosta New Yorku, homosexuální architekt-sebevrah a matka v lodičkách? Nemluvě o tom, že všichni mají žábry. Poseidon je, počínaje úvodní scénou, nechutně drahým a velkolepým filmem. Hnusné digitální triky střídají ty méně hnusné, něco odněkud neustále padá, vybuchuje, kov skřípe, lidé vřískají – na velkém plátně to mohl být Zážitek, dle dozvuků z Varů ne nutně Zážitek, jenž zamýšleli tvůrci, leč stále Zážitek. Jenže v televizi? S průměrným ozvučením, bez popcornu a vychlazené coly? Zapomeňte. Zapomeňte každopádně a doufejte přitom, že tomu odvážnému Sasovi brzy dojdou nejen nápady, ale rovněž finance. Apendix: Podle mnoha ohlasů jsem seznámení velké vlny s malou lodí čekal záhy po doběhnutí úvodních titulků, něco ve smyslu: „Ahoj“, „Ahoj“, „Šplouch“, skutečnost se má tak, že prolog zabírá nehorázných deset minut. :-) 45% Zajímavé komentáře: Dadel, numi, T2, uzzi, Balu..., Triple H, curunir ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Musím uznat, že akce byla natočená slušně, film uběhl, ani nevím jak a dokonce byl napínavý, tolik ke kladům. Bohužel nemůžu než srovnávat se starým Poseidonem, kde byli skvělí herci, výborný příběh, o každého jsem se opravdu strachovala, což se mi tady nestalo. Ono natočit jen čistou akci na dobrý film prostě nestačí. A navíc, když se v poslední vteřině zachráníte už asi popadesáté, nějak ten efekt přestává působit. ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Poseidon mohol trvať 130 minút. Prvých 40 min by sa tradične venoval postavám. Jeho scenár ale kráča popcornovejšou cestou, loď prevracá po desiatich minútach, v ktorých každú z hlavných postáv naťukne sotva v minútovom sóle. Viacej, ale stále málo, sa o nich dozvedáme priebežne vo zvyšných 80 minútach, počas úniku z "dna" lode na jej "palubu" - a to už sme v Deep Blue Sea, akurát bez žralokov. Postavy teda nič moc, len aby boli, krátke emocionálne záchvevy pri ich postupných úmrtiach sú našróbované. Príbeh prakticky neexistujúci. Ale pre tých pár naozaj hnusne skľučujúcich, klaustrofobických scén dávam i tak veľkoplátnové 3*. Je to prázdny a občas blbý film, ale nenudí ani sekundu a je technicky perfektne prevedenou roller-coaster ride of thrills. Hoci nie tak cool a nepredvídateľnou ako Deep Blue Sea. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Človek by si myslel, že po desiatich rokoch megaúspešnej loďokatastrofickej filmovej drámy sa človeku porovnávanie vytratí, no Petersen sa mýlil. Škoda, že s pôvodným Poseidonom to ale zrovnávať nemôžem. Komerčák ako riť, no čo z toho, keď sa ani nezačne a už je tu vlna, žiadne vypsychoanalyzovanie postáv, takže ani žiadny dramatický a citový vzťah si k nim divák nenadviaže. Tým pádom však aspoň stavili na rýchlosť, efekty, kameru, Russella a celkom schopnú gradáciu. Celkovo je to teda mierny nadpriemer. 55%. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Tradiční popcornová jednohubka. O postavách nevíte skoro nic, protože hned po 10 minutách přijde hnusně digitální vlna a většinu lidí zabije, takže si ani nemáte koho oblíbit (on ani nikdo zvlášť dobře nehraje,ale na Emmy Rossum se aspoň hezky kouká). Celej ten příběh je malinko přiblblej, ale Petersen má akční scény ještě pořád v ruce, takže jsou opravdu napínavé. A je to dostatečně krátký na to, aby to začalo nudit. Prostě jednou to stačí, žádnej zázrak to ale není. 50% ()

Galerie (85)

Zajímavosti (25)

  • Režisér Wolfgang Petersen si nechal postavit dokonalou repliku lodě převrácené dnem vzhůru, kterou mohl znovu a znovu zatápět vodou pod obrovským tlakem. Tato "hračka" je jedním z hlavních důvodů proč film stál 160 milionů dolarů. (Stegr)
  • 160-milionový remake vydělal během prvních třech dnů (12. – 14. 5. 2006) promítání v kinech USA na svou váhovou kategorii jen podprůměrných 22,1 milionu. Celkové tržby dosáhly úrovně 60 mil. dolarů. (imro)
  • Kvůli náročnému podvodnímu natáčení trénoval Josh Lucas v domácím bázenu podle příručky různé techniky potápění a výdrž. V nejlepší formě dokázal vydržet pod vodou dvě minuty a devatenáct sekund. (Locksley)

Související novinky

Nový režisér pro Enderovu hru

Nový režisér pro Enderovu hru

22.09.2010

Jeden z nejslavnějších sci-fi románů z pera velmistra žánru Orsona Scotta Carda dlouho plánoval zfilmovat Wolfgang Petersen. Pak ale natočil propadák Poseidon (o plýtvání penězi během prací kolují… (více)

Ufoni si nedají pokoj

Ufoni si nedají pokoj

15.09.2007

Wolfgang Petersen byl několik let spojován s adaptací kultovního sci-fi románu Orsona Scotta Carda Enderova hra. Jenže všichni víme, jak to dopadlo s jeho posledním filmem Poseidon. Už po premiérovém… (více)

OSCARS - výsledky

OSCARS - výsledky

26.02.2007

Rozdáno. Až na pár výjimek (jako například kategorii Nejlepší zahraniční film) se moc překvapení v letošních Oscarech neudálo. Nejvíce Oscarů, konkrétně v těch nejsilnějších filmařských kategoriích -… (více)

Oscary již po devětasedmdesáté

Oscary již po devětasedmdesáté

24.01.2007

Rok se s rokem sešel a opět se budou vyhlašovat prestižní každoroční akademická ocenění - Oscary. Nejvíce nominací mají: Babel (7), Dreamgirls (8), El Laberinto del Fauno (6), Královna (6), Krvavý… (více)

Reklama

Reklama