Afrika II. - Od rovníku ke Stolové hoře
Československo, 1953, 74 min
Miroslav Zikmund, Jiří HanzelkaHudba:
Zdeněk LiškaHrají:
Miroslav Zikmund, Jiří Hanzelka, Karel Pech, Jaromír SpalObsah
Druhá část filmu začíná putováním v rovníkové oblasti, kde se cestovatelům podařilo zachytit nejtypičtější obrazy původní Afriky. Cesta pokračuje do pralesů Belgického Konga, kde nafilmovali nejmenší lidi světa, černošské trpaslíky. Ze střední Afriky se vydávají k jihu přes Viktoriiny vodopády a tajemné zříceniny středověkého sídliště v Zimbabwe. V Johannesburgu se stávají svědky slavnosti černošských zlatokopů. Jejich cesta končí v nejjižnějším cípu Afriky pod Stolovou horou v Kapském městě. Závěr filmu zachycuje zrození sopky natočené z bezprostřední blízkosti. (oficiální text distributora) -
Druhá část filmu nositelů Řádu republiky inženýrů Hanzelky a Zikmunda o cestě Afrikou je nazvána "Od rovníku ke Stolové hoře". Cestovatelé zde líčí svou cestu jihoafrickými státy Kenyí, Ugandou, belgickým Kongem, Rhodesií a Jihoafrickou Unií. Podrobné si všímají života a životních podmínek jednotlivých černošských kmenů, jejich hospodářské a kulturní úrovně a v prostém kontrastu je srovnávají s životem bílých vykořisťovatelů v Johannesburgu, Durbanu a j. S podmanivou hudbou Zdeňka Lišky a vtipným komentářem vytváří obrazová složka filmu výtečný celek. (Filmový přehled)
ripo
První část filmu o Africe inženýrů Hanzelky a Zikmunda, zachycující jejich cestu z Marseille na Kilimandžaro, se stala jedním z nejúspěšnějších filmů naší produkce. V druhé části filmu, nazvané „Od rovníku ke Stolové hoře", zachytili cestovatelé pouť Tatry od přístavu Mombasa přes Kenyi, Ugandu, Belgické Kongo do Rhodesie k "Viktoriiným vodopádům a konečně do Jihoafrické Unie, do Johannesburgu, Durbanu, Port Elizabethu až k Mysu Dobré naděje. Film je zpracován stejně zajímavě a poutavě jako jeho první část, ba je možno říci, že je ještě lepší. Cestovatelé si podrobně všímají života a životních podmínek černošských národů a kmenů. Zachycením lidových tanečních projevů získali materiál trvalé kulturní hodnoty. Výstižná hudba Zdeňka Lišky značnou měrou přispívá k působivosti filmu, jehož jednotlivé záběry jsou v tomto díle voleny s větší vybíravostí a vynalézavostí, než tomu bylo v první části. A stejně kladně je třeba mluvit o komentáři. Je živý, vtipný, výstižný. Není v něm jediné fráze a přece podává vysoce závažný a poučný výklad o hospodářských, politických, sociálních a kulturních poměrech v jižní Africe. — V „Africe II" se našim divákům dostává další neobyčejně závažné dílo, které si získá své místo v dějinách naši dokumentární kinematografie. Filmový přehled 41/1953(6.12.2008)
sator
Tak proti prvnímu dílu Afriky, je tento velmi rozvleklý a působí spíš jako běžný dokument.(13.7.2010)
farmnf
Tento dokument vlastně už není dokumentem, je to historický film. Uvidíte státy, které již dávno neexistují. Auto, které je sběratelský kousek. Nepředstavitelnou pouť bez kreditních karet, mobilu a navigace. Bohužel, komunisti si vybrali svou daň a nejen na životech Zikmunda a Hanzelky. (pro vysokoškoláka je nejlépe býti zahradníkem, usoudili). Komentář Pecha a Spala, je vážně žrádlo. Imperialisté zdevastovali Tunis(to jediné dobré na Tunisu tam zanechali Francouzští imperialisté, můj osobní poznatek). Britští imperialisté nutí egypťany k otrocké práci atd. A dokument končí záběrem na hezké kozy kojící černošky a zvoláním Pecha jak Afrika bude nová a demokratická, tedy komunistická. Kdo jste tam byli, jistě víte, jakej je tam bez imperialistů bordel, kriminalita a sociální jistoty. Soudruzi zase někde udělali chybu.(13.4.2012)
Mikino00
O hodně slabší než první díl, je to už spíše dokument o afrických zemích a lidech v nich žijících. Zajímavé, ale už ne tak poutavé a dobrodružné.(26.11.2011)
| V kinech ČR od: | 07.10.1953 |
|---|---|
| V kinech SR od: | 07.10.1953 |
| Na levném DVD od: | 18.06.2010 Filmexport |
Související
Podobné
- Z Argentiny do Mexika (1953)