Reklama

Reklama

Vějíř lady Windermerové

  • USA A Good Woman (více)
Trailer

Obsahy(1)

Současné filmové adaptace her Oscara Wilda, jako například Ideální manžel nebo Jak je důležité míti Filipa, se většinou věrně drží originálu a odrážejí reálie viktoriánské Anglie 19. století. Režisér Mike Barker a scenárista Howard Himelstein však důvtipně přenesli stejnojmennou Wildovu hru do komunity Angličanů a Američanů žijících ve třicátých letech na italském pobřeží Amalfi. Mladá lady Windermerová, v podání Scarlett Johanssonové, podezřívá svého manžela z milostné aférky s nově příchozí, skandály opředenou paní Erlynnovou (Helen Huntová). Sama však není daleko od toho, hodit za hlavu předchozí život a pověst a podlehnout milostným návrhům lorda Darlingtona (Stephen Campbell Moore). Záhadná paní Erlynnová má ale dobrý důvod jí v takové pošetilosti zabránit. Atraktivní, sluncem projasněné a vtipné drama nabízí překvapivý pohled na Wildovu klasiku a těží ze skvělých hereckých výkonů, mimo jiné Toma Wilkinsona a Mileny Vukotićové. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (140)

Cival 

všechny recenze uživatele

Jemné a vkusné retro především pro dámy. Spousta neosobního sarkasmu a blonďatých kudrlinek ve filmu, jenž těžko někoho rozlobí anebo naopak dojme k slzám. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvápko. Velkou roli určitě sehrála předloha brilantního glosátora lidských vztahů Oscara Wildea, takže ty vybroušené dialogy bylo radost poslouchat (zejména trefné a lehce ironické životní postřehy Toma Wilkinsona), stejně tak bylo radost nasávat tu báječnou atmosféru 30.let min.století (precizní výprava a příjemná dobová hudba) a odsýpalo to jako švýcarské hodinky. A navrch další ujištění, jak báječnou a nedoceněnou herečkou je Helen Hunt!! „Filmový babinec“ par excellence. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $238,609Tržby Celosvetovo $6,877,842║ Kráska Scarlett Johansson sa ako vždy stáva potešením pre oči, v jej nežnej polohe manželky žijúcej v počiatku neohroziteľnom manželstve. Zvrat nastáva keď sa do neho vmiesi postava hraná herečkou Helen Hunt a potom sa začnú diať čudesné veci smerujúce k uplnému rozvráteniu. Rozohraný príbeh ponúkne vypäté scénky plné tajností, vyznejúce v plnej kráse samotným záverom ale dokým sa ich rozriešenia dočkáme, prežijeme krušné chvíle v doprovode tých najpodlejších klebiet aké len unudené zbohatlícke pánstvo vysediavace na Italskej ryviere môže napadnúť. V koncepte možno jednoduchý príbeh ale v konečnom výsledku intenzívne vyznejúci, aj vďaka zanietenému prejavu zúčastnených hercov. /80%/ ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem vtipnou a svěží komedii plnou břitkých dialogů Oscara Wilda a dočkala jsem se příběhu, který by spíš napsala Jane Austenová. Ale i tak dobře, bylo to alespoň příjemné romantické drama s Helen Hunt a Scarlett Johansson. Mladší mužská část osazenstva byla sice slabší a dost nevýrazná, ale kromě té chybějící komediální linky to byla jediná další vada na kvalitě tohoto snímku. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Skvěle výstižné a vtipné bonmoty Oscara Wildea, výborní herci (zejména Tom Wilkinson a Helen Hunt, božská Scarlett Johansson nemá bohužel příliš šťavnatou roli, ale moc jí to sluší) a pěkná kamera tvoří dohromady velmi příjemný, svižný a zábavný filmeček, na který pro mě byla radost pohledět. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Oscar Wilde byl vynikající dramatik a spisovatel a režisér Mike Barker nám zprostředkoval na hodinu a půl možnost nechat se Wildeovým géniem ozářit. Protože jeho výstižnost s jakou glosoval svět okolo sebe je vskutku geniální. Ta lehkost, vtip a šarm všech jeho aforismů je fantastická. Scénáristům pak patří velký dík, že i když mnohé z předlohy pozměnili, vůbec tím Wildeovi neuškodili. Režisér vše podpořil vynikajícím výběrem hereckého obsazení, na Helent Hunt, Scarlett Johansson, Toma Wilkinsona a další je radost koukat. Inteligentní a vtipná konverzační komedie, jedna z těch, co by ani po x-tém shlédnutí nedokázala nudit. ()

molotov

všechny recenze uživatele

Asi celkem fajn film, ale byl jsem unavený a od patnácté minuty si nic nepamatuji, páč jsem vesele chrupkal v Puppu. Co si pamatuji, tak jsem kolem sebe slyšel docela dost smíchu. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Brilantný satirický výsmech určený dobovej spoločnosti a pokryteckým ľuďom v nej. Na umelcoch vtedajšej doby milujem skutočnosť, že vždy parodovali a vtipným spôsobom odrážali nedostatky prostredia, v ktorom žili a kritizovali spoločenské mravy. Vejíř lady Windermerové je perfektnou ukážkou nadutej ľudskej hlúposti a skazenej charakternosti. Mierne popletený scenár, vynikajúci herci ako Helen Hunt alebo Tom Wilkinson, skvelé situácie a inteligentný humor. Scenár vhodný najmä na javiskové spracovanie, kde by ešte lepšia vynikla jeho ostrosť. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Půvabný, delikátní a naprosto rozkošný zážitek z roku 1930. (A jelikož albína Johansson dostala řádně na frak, tak to bylo ještě lepší :)) Helen Hunt sice neobstojí ve srovnání s Lil Dagover, ale i tak se její paní Erlynne stala jednou z nejlepších. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Aktualizovaná verze hry Oscara Wildea se rozehrává na italské Riviéře, aby ji protagonisté mohli dohrát v klidu a vlastně bez vyloženě záporných postav. Ani to nevadí, tvůrci sázejí na několik záměn i omylů a především na herecké výkony. Tedy některé. Skandální pověst se i tady drží krásky středního věku s tváří Helen Hunt, která začne svádět mladého byznysmena. Do toho se jí dvoří postarší anglický gentleman a začne si jí všímat i lehce naivní manželka sváděného muže s dekoltem Scarlett Johansson. A té zase jiný lichotník. Do toho všichni pomlouvají a vypouštění barvité příběhy. Zápletka je na světě, jen škoda, že to postrádá spád a prostě něco navíc, než to, co očekáváme od lehce nadprůměrné konverzační komedie. Potěší ironický Tom Wilkinson i obě dámy, zklame bohužel dvojice mladých mužských představitelů. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Vejár lady Windermerovej" je voľnou filmovou adaptáciou literárnej predlohy od Oscara Wilda. Príbeh vzťahového trojuholníka medzi mladou, krásnou lady Windermerovou, jej atraktívnym, bohatým manželom Robertom a záhadnou, zvodnou pani Erlynne pozvoľna vyústi do finále, v ktorom sa odhalia dlho skrývané tajomstvá jednotlivých postáv. Dej sa odohráva v tridsiatych rokoch, dvadsiateho storočia v malom talianskom, prímorskom mestečku Amalfi, kde žije početná anglo-americká komunita dekadentnej aristokracie. Zaujímavé historické obdobie a atraktívne prostredie. Na záver ešte musím podotknúť, že predstaviteľky hlavných ženských úloh, Helen Hunt a Scarlett Johansson, výborne stvárnili svoje postavy. *** ()

nunka 

všechny recenze uživatele

A good woman je pre mňa čisto lepšou priemernou filmovou záležitosťou, ktorá ma ani k siahodlhejšiemu komentáru neinšpirovala:) ()

ajuska 

všechny recenze uživatele

Nenápadná, avšak velice příjemná konverzačka podle Oscara Wildea. Příběh jako takový není špatný, ale tenhle film stojí především na vynikajícím inteligentním humoru a trefných bonmotech. ()

burina 

všechny recenze uživatele

Oscar Wilde proste nikdy nesklame. Trošku vážnejši film ako napríklad Je dôležité mať Filipa, ale s rovnako vynikajúcimi dialógmi a tentoraz aj očarujúcou atmosférou rokov tridsiatych. ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

O tom jak drby dokážou téměř zničit dokonalé manželství.. Bylo to celkem milé a Scarlett Johansson se na roli lady Windermerové dokonale hodila. Ale na víc jak 3* to nemá ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Vtipná, slnkom zaliata adaptácia hry Oscara Wilda. Nedá sa povedať, že by ma zápletka o "domnelej" nevere vyslovene nadchla, ale nemôžem jej uprieť veľkú dávku zábavy, ktorá v tomto prípade fungovala hlavne na princípe vtipných glos a spoločenských bonmotov od lenivých lordov, ktorí nemali celý deň čo na práci, iba posedávať, popíjať, fajčiť dútniky a rozoberať rôzne spoločenské témy od výmyslu sveta, hlavne len aby to nejako súviselo so ženami. Veď čo už len mohli celý deň s toľkými peniazmi robiť? Wilde bol majster spoločenských bonmotov a je to tu aj vidieť. Na zahodenie nebola ani kostýmová tvorba a predvojnová prímorská atmosféra, v ktorej pekne vynikli oba opačné charaktery hlavných hrdiniek - Hunt a Johansson. Z mužských hercov jednoznačne dominoval Tom Wilkinson, u ktorého ide bezpochyby o jeden z jeho najlepších hereckých výkonov. Do nadpriemeru chýbalo len málo. 69/100 ()

Aknah 

všechny recenze uživatele

Nejen že ta role Scarlet vyloženě sedla, ale zároveň ji neskutečně sluší ty dobové šaty, 30. léta - móda, kterou zbožňuju, kdo by nad těma šatama doslova neslintal :) A Helen Hunt, jako vždy noblesní dáma, ale v roli, ve které sem ji neočekávala, vyložene zazářila, pořád je to sexy baba, co? Film na mě působil stylovým, šarmantním a přirozeným dojmem a příběh má příjemné i méně příjemné momenty - jedním z nich je překvapivé rozuzlení, které jsem vůbec nečekala.... že tzv. mrcha, která se jen tak jeví, je matkou mladičké manželky. Nebo ohromující změna, kterou prošla Scarlet... naprostá bomba ! A navíc, dcera s matkou mají zrovna stejné šaty, no není to úchvatné? Intriky, které sem patří a k tomu upřímné vztahy, které dodávají dostatek emocí, které plní své kouzlo. ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Od zfilmované hry Oscara Wilda jsem jaksi čekala, že bude mít zajímavější a vtipnější scénář. ~(1,6)~ ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Podobne ladený film na Wildeove motívy Ake je dôležité mať Filipa mi pripadal v každom aspekte zaujímavejší, ako A good woman, ktorého 89 minút mi pripadalo dlhších, ako by sa patrilo. To je pri filme, ktorý by mal stáť na vtipných a trefných dialógoch, dosť závažná chyba. Kostýmy, pekná tvárička Scarletky, pre mňa nepochopiteľné očarenie Helen Huntovou, ktorá sa mi nepáčila ani v dobách jej rozkvetu. Možno je trochu problém aj v tom, že mi akosi nereže obdobie 30 rokov. ()

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Reklama

Reklama