Reklama

Reklama

Luk

Drama / Romantický / Podobenství
Jižní Korea / Japonsko, 2005, 90 min

Obsahy(1)

Dvanáctý Kim Ki-dukův film, elegicky laděné podobenství, vypráví poetický příběh pozdní lásky šedesátiletého muže, který žije na lodi kotvící na otevřeném moři. Společnicí nemluvného lodníka, a také zdatného lučištníka, je půvabná šestnáctiletá dívka, kterou jako dítě nalezl, vychoval a hluboce si ji zamiloval. Trpělivě odpočítává dny s blížícím se datem jejích sedmnáctin, kdy chystá svatbu. Jejich poklidné, pomalu plynoucí soužití oddělené od civilizace občas narušují vetřelci z pevniny, které sem láká rybolov. Až jednou zavítá na starou, pomalovanou loď sympatický mladík. Pěstoun s velkou nelibostí pozoruje, že jeho mladičké nevěstě padl do oka. Pro starého muže, vyznávajícího archaické rituály, má významnou funkci luk. Nejen jako rychlá a přesná zbraň, jíž si hájí svébytnou existenci, ale slouží mu i k věštění budoucnosti nebo jako hudební nástroj. Luk s ostrými šípy je zástupným symbolem jeho síly i mužství. Film zahajoval letošní sekci Un certain regard v Cannes. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (129)

Davson 

všechny recenze uživatele

Podobenství, které se utopilo samo v sobě. Ze začátku sice kvalitní podíváná, i když ta formální stránka není zdaleka tak silná, jako u jiných Kimových filmů. Hlavní hudební motiv není špatný, ale osobně se mi příliš nelíbil, za což mohlo zejména jeho časté (a myslím si, že ne nutné) opakování. Bohužel hudbu, která doprovází scénu svatby, už nemohu nazvat jinak než rušivým elementem. Tak či tak, mnohem problematičtější je obsahová stránka. Luk se postupně stává vykonstruovaným nesmyslem a přechod do nadpřirozené roviny úplně ke konci spíš jen zvýrazňuje marnost snímku, než aby byl novým impulsem. Luk neevokuje žádné pocity, žádné myšlenky, zkrátka nic, natož aby dokázal duchovně povznést. To už je holt důsledek Kimova natáčení co rok, to minimálně jeden film. Je nemožné v takovém kvantu filmů si udržet vynikající úroveň. Tak snad příště to bude lepší. ()

darm 

všechny recenze uživatele

Něco podobného jsem po těch prvních ohlasech čekal.. Hwal bych označil za něco jako "očekávané zklamání". Sic teprv druhý film co jsem od Kima viděl, ale i tak bez znalosti jeho údajně nejlepších filmů ve mě prakticky nic nenechal. Hwal není nudný film, jen mě k sobě nedokázal snad ani na minutu připoutat natolik, že bych byť jen trochu prožíval co se na plátně děje.. Nějaké prožívání pocitů těch postav, vůbec nic takového nepřicházelo.. Zpětná vazba na diváka naprosto žádná, aspoň na mě ne. Posledních dvacet minut, ač se v nich jakoby začne něco dít, tak paradoxně začíná nudit.. Zmíním se ještě o jisté předvídatelnosti děje, hlavně když už podesáté stařík natahoval luk, když se okolo jeho "lásky" motal někdo jiný.. Abych napsal aspoň něco kladného.. Moc se mi líbila ta staříkova slečna.. A námět taky vypadal moc dobře, jen jeho provedení bylo bohužel hodně nezajímavě pojaté.. Ani žádné obrazové orgie, které by se možná daly od Kima čekat se nekonaly.. Celkově - Hwal je film, který sic po většinu času nenudí, ale taky nemá skoro nic (až na herečku v hlavní roli a jednu, dvě povedené scény), čím by mohl víc zaujmout. Totální průměr a za tři s odřenýma ušima. 50%. ()

Reklama

wipeout 

všechny recenze uživatele

Od Jar, leto, jeseň... mi Ki-duk Kim a jeho novoobjavený poetický štýl rozprávania odbremenený od záťaže násilia a šokujúcich scén čím ďalej viac imponuje. Aj keď mierne náznaky tej zabudnutej filmárskej minulosti aj tu nájdeme. Podobne ako v Island, Jar, leto... aj tu prostredie tvorí voda a na nej sa odohrávajúce životy ľudí, ktorých životný príbeh sa stane zase raz nástrojom vyrozprávania veľkých myšlienok v minimalistickom formáte. Na každom kroku symboli navádzajúce vás na cestu záverečnej katarzie, pri ktorej mi vadila len jediná vec a to scéna, ktorú som nielenže nepochopil jej zaradenie ale narušila celú atmosféru snímky. Najmä postavy starca a jeho mladučkej spolupútničky sú výborne zahrané-odžité a to napriek tomu, že ide o vysoko háklivú tému a pre nezasvetených a prvoplánovo na film nazerajúcich to môže vyznieť možno ešte viac ako kontroverzne. Celkovo ale nejde vôbec o sklamanie ba naopak napriek nevrelým reakciám väčšiny kritík o obdivuhodné dielo, ktoré len v konkurencii iných Dukových pozdnejších filmoch zaostáva. ()

rawen 

všechny recenze uživatele

Moc nevím co si s tímto filmem počít, Kim-Ki Duka miluju, ale Luk mi příjde jako dost slabé symbolické blouznění, ufidlané za několik dní, mám z toho dost prázdný pocit --- je to jako kdyby mi někdo ve své tvorbě ukazoval ty nejúžasnější a přitom jednoduché osudy lidí a nyní mi předkládal příběh, který těch ostatních není hoden... 6/10 ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Problém Luku je asi i v tom, že ho natočil Kim, a tak všichni očekávali něco úžasného. A i když to je jeden z jeho horších filmů, stále je myslím docela dobrý. Oproti předchozím filmům zde spíše jde o formu, vizuálně (a zpočátku i hudebně) je velmi krásný a působivý, i když vzhledem k tomu, co nabízí příběh, možná občas až moc rozvleklý. A hlavně se Kim začal vykrádat... 70 % ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama