Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Učitel Radu Dima se vrací do rodné vesnice Dallas na pohřeb svého otce a je šokován tím, co zde vidí. Romská komunita, ze které vzešel a z níž se mu podařilo vytrhnout, žije hůř než zvěř, v nepopsatelné bídě a špíně mezi hromadami odpadků. Dospělí i děti shánějí obživu tím, že na skládce sbírají papír, sklo a kovy a prodávají je za pár drobných. Ve vsi není voda, elektřina ani kanalizace, život bez budoucnosti zbavil lidi naděje a chuti něco změnit a jediné právo, které tu vládne, je právo silnějšího. Dima chce hned po pohřbu odjet, ale setkání s těmi, které zná od dětství, ho vtáhne do minulosti a přiměje ho k pokusu něco změnit. (MFF Karlovy Vary)

Radu sa vracia do rodnej dediny, odkiaľ ho jeho matka ešte ako chlapca vzala do mesta, aby sa naučil čítať a písať. Jeho rodisko je totiž skôr smetisko: zaostalá osada sa nachádza na predmestí Bukurešti v blízkosti skládky odpadu, kde väčšina obyvateľov aj pracuje. Osadu ironicky volajú Dallas, pretože predstavuje rub snov o bohatom živote v prepychu. Napriek bezútešným podmienkam tu Maďari, Rumuni a Rómovia žijú popri každodenných konfliktoch v celkovej pohode. Radu je však vo svojom domove cudzincom. Vrátil sa len preto, aby pochoval otca alkoholika, ktorého spoločne s matkou opustil. Kým sa však prípravy na pohreb komplikujú, Radu začína spoznávať aj inú tvár Dallasu. Opäť sa stretáva so svojou detskou láskou Oanou, ktorá je vydatá za podvodníka Jankua a má s ním dve deti. Radu postupne prichádza na to, že miesto, ktoré považoval len za špinavú dedinu plnú zaostalých ľudí, môže predsa len byť jeho skutočným domovom. Domovom, v ktorom by konečne mohol byť sám sebou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

Radko 

všechny recenze uživatele

Cigánska balada odohrávajúca sa v osade pozliepaných chatrčí blízko obrovského smetiska. Životné podmienky pripomínajú svet po apokalypse. Neustále prehrabovanie v masách tlejúcich odpadkov a recyklácia odpadu do zberu tvorí jediný zdroj príjmov. V tejto spoločnosti nemajú miesto kroje, husličky a iný folklórny kolorit; cigánski jazdci na koňoch bez sedla s vlajúcimi košuľami už dávno vymizli. Isté znaky kultúry ostali, ale na povrch vystupujú len zriedka. Miestni ani nemajú snahu zmeniť život, postačuje im trochu viac peňazí na alkohol. Nájdené smeti zabezpečia dostatočnú zábavu. Realistický obraz stavu národa, ktorý prestal kočovať a tým stratil hybnosť existencie je spojený s poetickým príbehom návratu ku koreňom a stratenej láske. Neutešenoť prežívania je zjemnená momentami radosti, ukazujúcimi, že aj na kolenách sa oplatí žiť. Tiesnivá atmosféra väčšiny filmu je sprevádzaná clivou hudobnou linkou. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Výborný film, který postupně gradoval smrtí Dimovy staré milé a Dimovým odchodem z romské komunity. Film bez příkras zobrazuje nepěkný život cikánů v osadě vybudované uprostřed odpadní skládky. Cikáni jsou nuceni za žebrácké peníze pracovat pro mafiánské "barony", vybírat z odpadků to, co by se ještě dalo upotřebit. V nesmírně odporném a hygienicky naprosto závadném prostředí tu vidíme všechny rysy polodivokého života cikánské komunity. Film je ohraničen příjezdem cikánského učitele Dimy na pohřeb otce. Ačkoliv byl rodákem z "Dallasu", úplně se svou civilizovaností odlišuje ode všech. Nalézá zde však svou první lásku, již vdanou a s dětmi, a nakonec se rozhoduje, že své učitelské řemeslo dá do služeb cikánských dětí. Marně však věří, že přispěje ke změně života komunity - film končí smrtí a Dimovým odchodem do civilizace... Ten film zpočátku vypadal na tři hvězdičky, ale ten gradující konec jej vyhnal na velmi kvalitní film. ()

Reklama

Reklama