Reklama

Reklama

Princ a chuďas

(TV film)
  • Maďarsko Koldus és királyfi (více)

Obsahy(1)

V Anglii, na sklonku vlády krále Jindřicha VIII., se roku 1535 narodili v královském paláci a v nedaleké nuzné chalupě současně dva chlapci. Princ Eduard, jehož příchod oslavovalo celé království, a Tom, syn zloděje Johna Cantyho. Zatímco první vyrůstá v krajkách a přepychu, druhý je často týrán surovým otcem. Když je chlapcům dvanáct let, jejich osudy se nečekaně zkříží. Tom se stane svědkem vraždy, spáchané jeho otcem, a na útěku se dostane až na královský dvůr, kde narazí na Eduarda. Ten ho ukryje ve své komnatě a přemluví ho, aby si na chvíli vyměnili šaty. A tak si žebrák může vyzkoušet život v přepychu a hojnosti, zatímco skutečný princ se v žebráckých hadrech setká s nouzí a pozná tvrdý život. Shodou okolností se záměna protáhne a oba musí čelit problémům, s nimiž si nevědí rady. Eduard musí prchnout před Tomovým otcem. Naštěstí ho vezme pod ochranu odvážný Miles Hendon. Po jeho boku prožije mnoho dobrodružství a dostane se dokonce do žaláře, zatímco žebrák Tom se ze všech sil snaží chovat jako skutečný princ. I jeho situace se zkomplikuje, když je odhalen Eduardovým poručníkem Hertfordem, který ho vydírá, že ublíží jeho matce a sestře. Navíc král Jindřich VIII. zemře a během několika dnů má být korunován jeho nástupce. (TV Nova)

(více)

Recenze (26)

nervoznideda 

všechny recenze uživatele

hezky zpracovaná povídka Marka Twaina i ta naše povídka je velice dobrá rád jsem si to skouknul deda :-)tato je skoro lepší :-) Robert Timmins a Jonathan Timmins dvojčata :-) 14.02.2019 roky bylo dokázáno že šlechtici byli degere , ale uměli jazyky to jim nikdo nemůže upřít viz Malý lord Fauntleroy (tak jsem blbej že to ani napsat neumím) jsem folt ta spodina , je mi 77 let čekám na paní Kaplanovou, ale užívám si to po svém :-) moc jsem se bavil Mark Twain byl sekáč, když jednou šel se ženou otočil se hezkou slečnou a žena mu řekla: ¨uvědom si že jsi ženatý ¨ a on řekl, že ho to mrzí, to jsem si vymyslel byl to sekáč ti snad již vymřeli a zústali tu jen ti co hrabou pod sebe jdu zvracet deda:-)30.4.19 ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Jedna z verzí dnes již slavného příběhu často reprodukovaného kdekým. Princ a chuďas je televizní film a jeho komornější zpracování je patrné ihned. Menší výprava se dotýká jak kostýmů tak jednotlivých herců. Nejznámějšími jsou jistě Aidan Quinn a Jonathan Hyde. Můj osobní názor je, že ani ústřední dvojice dětských herců není zrovna nejtalentovanější. Na druhé straně scénárista Duke Fenady zatím pracoval pouze na dvou televizních projektech. Krom jiného jsem se podivil i nad několika dějovými nepochopitelnými překvapeními. Hned v úvodu se člověk diví, jak snadno pronikl princ Eduard nepozorovaně do hradu s chudým Tomem. Takže jsem se zamýšlel, proč se do hradu a své vlastní komnaty stejným způsobem nedostal poté, co si chtěl se svým dvojníkem vyměnit vše zpět. Ostatně, když se na konci skutečný princ objeví, nikdo nepotřebuje žádné důkazy a všichni výměně věří, stačí jen malé uřeknutí Herforda, které by ale nakonec nemuselo nic znamenat. Také mi není jasné, jak se na statku objevily stráže, které následně zatkly Milese Hendona a prince. Asi jely náhodou kolem... Nelze čekat nic objevného a velkého, je to televizní zpracování, ale taky to není možné úplně hanit. Ve filmu se najde i pár úsměvných momentů. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

To mladý princátko bylo v rámci celé délky filmu vysloveně na přesdržku. Občas jsem měl pocit, že tím opakováním si tou větou "Já jsem princátko a vy jste lůza" podmaní celý Londýn. Nakonec to ale Mark Twain napsal fakt dobře a jelikož tu Angláni našli dobré kulisy v Maďarsku, nedopadlo to vlastně úplně marně. ()

Kushina 

všechny recenze uživatele

Na rovinu filmově to nebyl jeden z těch lepších filmů, dalo by se říci dost obyčejný film. Ale v tomto filmu nešlo o kdejaké efekty a herecké výkony a kdo ví co, hrozně se mi líbil samotný příběh a atmosféra a dobré skutky a jak vlastně samotná záměna pomohla jak chudým, tak uvědomění bohatým. Neskutečně hezký film, na který se rád podívám kdykoliv znova, protože za ten hřejivý pocit na srdíčku to stoji. 75% ()

KarKulA 

všechny recenze uživatele

Váhala jsem mezi 2mi a 3mi hvězdami, ale nakonec dávám hodnocení nižší - důvodem je zejména skutečnost, že zpracování tohoto, ač fiktivního příběhu, by se dle mého názoru mělo tak nějak držet na úrovni toho realistického pojetí. Tento film svými kostýmy, dialogy a hereckými výkony ale nabíral dosti pohádkové podoby, což bych možná nezatracovala tak zásadně, kdyby tato podoba nenabírala rysů pohádek vytvořených v produkci našich německých sousedů. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama