Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roku 450 n. l. Západorímska ríša upadá. Pred jej hranicami sa zastaví krvilačná horda Hunov, vedených bratmi Bledom a Attilom. Hoci Rím vyjedná prímerie, Atilla, opantaný mocou, ho nedbá porušiť, pričom neváha odstrániť aj Bleda, snažiaceho sa o mier. Neporaziteľné barbarské hordy tak už zdá sa môže zastaviť len zásah vyššej moci... (curunir)

(více)

Recenze (7)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Anthony Quinn a Sophia Loren v dobrodružném, spíše konverzačním, snímku pojednávající jednu událost kolem slavného Attily. Dá se říci, že oba jako filmový pár jsou diváckým tahounem snímku, nabízející klasickou bitvu o moc za pomocí nejrůznějších intrik. Už ta výprava je skvostná, byť rozpočet nebyl údajně nijak závratný. Jako dobový kostýmní film paráda a co se týče hereckých výkonů, to už hovoří samo za sebe. Takřka zamrzí neobvykle krátká stopáž, ale možná je to na takové zpracování přínosnější, neb podějové stránce není hluchého místa. Je to klasika, kde očekávaně nechybí ani množstevní scény. Snímek alespoň u nás není zrovna známý, avšak takovýchto filmových počinů je řada. Je škoda, že jsou našimi filmovými distributory přehlíženy. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Attila je skvelá téma a tento film aj priniesol herecké esá. Anthony Quinn a krásna Sophia to je už niečo. Avšak film trpí na svoju dobu, natočený bol v čase, keď sa takéto historické snímky plnia vatou, ako tančeky na dvore, nekonečné súboje v prírode, to všetko za pochodu masívnej hudby či spevu. Dej filmu je posúvaný zvyčajne dlhými dialógmi a v rámci nich nájdeme výrazné, niekedy až patetické výrazové prvky. Bola to doba, keď musel herec svojou tvárou až nadmieru ukazovať emócie. Najväčším negatívom je ale záver, ktorý vlastne ani nezobrazil Attilovu smrť a pochovanie, ktoré sú historicky tak zaujímavé. A pritom tu priestor bol, veď film má len slabú hodinku a štvrť. ()

Reklama

curunir 

všechny recenze uživatele

,,VIDÍTE AKÉ JE TO JEDNODUCHÉ? STAČÍ TROCHA VÍNA ABY SPLÁCHLO OSUD CELÉHO CISÁRSTVA." __ Dnes už ťažko povedať či v tom mal prsty producent Dino de Laurentiis, no určite v neposlednom rade na Attilovi upúta jeho skromná 76 minútová stopáž. Aj keď takúto dĺžku mnoho ľudí (vrátane mňa) často víta, predĺženie aspoň na obligátnejšiu hodku a pól by filmu v mnohom prospelo. Ten síce obsahuje mnoho rýchlych (celkom slušných) dialógov, tie však dej aj tak načŕtajú len vo veľmi hrubých obrysoch. To, že očakávaná love story medzi Quinnom a Lorenovou tu dohromady zaberie asi dve minúty natoľko nevadí, bol tu však náznak myšlienky, ktorá ostala trestuhodne nedotiahnutá. Quinn svojimi hereckými kreáciami jasne dominuje dobre obsadenému, avšak priemerne hrajúcemu zvyšku osadenstva. (18. hodnotenie, 3. komentár k filmu) ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Monumentální film z těch, jež se tak často točily v italsko-francouzské koprodukci celá padesátá léta. Tento nepatří rozhodně mezi ty nízkorozpočtové a nabídne slušnou výpravu, aniž by se štítil práce v exteriérech. Na rozdíl od většiny konkurentů, kde "zářili" herci typu Steva Reevese nebo později Marka Foresta, tu však hlavní roli horkokrevného hunského náčelníka s přehledem ztvárnil Anthony Quinn, což se počítá. (Jen dva roky po Quinnově nejvyvedenější herecké kreaci v Kazanově Viva Zapata!). Honoria Sophii Loren je pak zatím "jenom" na okrasu. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Anthony Quinn je v roli Attily naprosto nepřekonatelný ... žádný vznešený barbar, který chodí oholený a učesaný, ale prostě jenom barbar :-) Na komparzistech a výpravě se rozhodně nešetřilo, ale bohužel tomu chybí působivost. Částečně mi vadily příliš temné a nevýrazné barvy a částečně scénář. V první cca tři čtvrtě hodině se jenom žvaní a pak se najednou všechno semele strašně rychle a je konec. Díky délce sice Attila skončí dřív než začne nudit, ale u historického filmu bych čekal trochu podrobnější rozpracování tématu a třeba delší klíčovou bitvu atd. Císařova sestra Honorie ve skutečnosti Attilovi sňatek nenabídla, pouze mu poslala dopis, který si on špatně vyložil :-) __ Jsem zvědav, jak látku zpracoval americký snímek Sign of Pagan s Jackem Palancem, který byl natočen ve stejném roce. ()

Galerie (22)

Reklama

Reklama