Guadalcanal: ostrov smrti

Akční / Válečný

USA, 1943, 93 min

Lewis Seiler

• RHK

Jeden ze 100 nejlepších válečných filmů (z doby po r. 1900) - 100 Greatest Post 1900 War Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/.(9.7.2010)

Vynikající bitevní scény, ale jinak mě tento snímek příliš nepřesvědčil. Nějak jsem se nesžil s postavami a dost se mi pletly. Až pak nakonec se vykrystalizovalo několik typů jako Anthony Quinn, ale i tak jsem si ani u jednoho z nich nezapamatoval jméno. Příběh je vyprávěný poměrně rušivým voiceoverem a sám o sobě není moc zajímavý. Nenudil jsem se jenom díky skvělým bojovým scénám. Propagandy je tam taky hodně, ale to se zkrátka u těhle filmů musí zkousnout.(8.12.2010)

V rekordně krátké době zfilmovaná kniha válečného korespondenta R.Tregaskise (vyšla i česky pod názvem Bitva o Guadalcanal) je téměř dokumentárním záznamem líčícím těžké boje americké námořní pěchoty o tento strategicky významný ostrov. Z řady dobrých (ale dnes již zapomenutých) herců-jde o chlapskou záležitost, žádné úlevné odskoky do zázemí-poznáte A.Quinna a mladičkého R.Jaeckela, který si později zahrál v mnoha dalších válečných filmech.(7.3.2007)