Režisér František Čáp se po mezinárodním úspěchu Nočního motýla rozhodl natočit další žánrově příbuzný film, odehrávající se v době vrcholící secese a námět Karla Mužíka k tomu poskytoval jedinečnou příležitost. Společně se spisovatelem a žurnalistou dr. Janem Wenigem vytvořili působivý příběh, založený na jednoduchém principu antické osudovosti dvou umělecky založených sester. Starší Clo je talentovanou tanečnicí, která úspěchu a kariéře neváhá obětovat vše. Mladší Marie opouští sen o spokojeném manželství a dráze klavíristky a oddaně pečuje o nemanželské dítě své sestry. V závěru dochází mezi oběma hrdinkami ke konfrontaci životů a sobecká Clo poznává svou fatální chybu. Marie Glázrová v titulní roli podala velice přesvědčivý herecký výkon a zároveň zde prokázala, jakého vývoje docílila během deseti let strávených před filmovou kamerou. Mimořádně hvězdné herecké obsazení zbývajících jmen (Štěpničková, Nasková, Höger, Nezval, Fabianová, Pivec, Eduard Kohout a další) báječně podtrhuje projev hlavní představitelky. TANEČNICE zároveň náleží do té nepříliš početné skupiny kostýmních filmů, které i po letech nadchnou svou atmosférou a pečlivou dobovou výpravou.(4.10.2008)

My máme také naši "Černou labuť ". Ovšem, tohle není psychologická studie postupné proměny jednoho jedince, ale je to klasické drama s vynikající Marií Glázrovou a Jiřinou Štěpničkovu. Budu tvrdá. Jsem jednoznačně na straně Jiřiny Štěpničkové, která ve filmu kvůli dítěti obětovala svůj život. On je totiž velký rozdíl mezi tím stát se matkou a být matkou. Matkou nemusí být nutně žena, která dítě porodí, ale žena která se o něho láskyplně stará a vychovává ho.(10.2.2011)

Mohlo by se zdát, že secesní kostýmní melodrama zasazené do poněkud imaginárního časoprostoru bylo únikovým žánrem v době protektorátu, z něčeho takového ale nelze podezřívat Františka Čápa, který si na podobně koncipovaných filmech (Noční motýl) vybudoval svou pověst. V sousedství nádherné Marie Glázrové se jeví jako šedá myška Jiřina Štěpničková, i když je jasné, že děvče s úkolem sebeobětování, zavržení společností a vypití poháru hořkosti až do dna nemohlo být oslňující krasavicí. Růžena Nasková standardně dobrá, i když trochu divadelní. Pánové lehce bez šťávy (vyznání lásky Gustava Nezvala v kočáře bylo nejen košaté, ale i trapně dlouhé). Ve víceméně epizodním výstupu mě moc bavila sviňsky zákeřná princezna Marie Luisa v podání Vlasty Fabianové. Vzhledem k době vzniku překvapivě solidní výprava. Tanečnice je z válečných let rozhodně jeden z nejlepších českých filmů.(13.5.2012)

Příběh celkem předvídatelný, ale z těch trošku tanečních scén je vidět, jak v té době balet fungoval.(25.2.2004)

Zajímavé filmové pojetí. Tak toto by se dneska sotva natočilo.(16.1.2009)