Reklama

Reklama

Americká kletba

  • Velká Británie An American Haunting (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film je založen na základě jediného zdokumentovaného případu v historii Spojených států, kdy duch způsobil smrt člověka. V letech 1818 – 1820 v Red River ve státě Tennessee byla rodina Bellů a zejména jejich nejmladší dcera vystavena teroru neznámého původu. Případ byl popsán ve více než dvaceti knihách a jeho stín se nad městem vznáší dodnes. Rodina Bellů se zoufale snažila najít racionální vysvětlení pro hrůzné události kterým čelila, ovšem zcela bez úspěchu. Teror postupně nabýval na intenzitě a duch začal dokonce komunikovat. Zanechal hrůzný vzkaz: jednoho dne budu zabíjet. Až v roce 1998 byl nalezen rukopis tehdejšího místního učitele a rodinného přítele Bellů, který vnáší do případu nová fakta. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (245)

oLí 

všechny recenze uživatele

Tvůrci tohoto filmu nejsou žádní géniové, ale bylo vidět, že se opravdu snažili. Hlavním plusem pro tento horror je, že příběh je vyprávěn v začátcích 19. století. Tudíž žádná elektřina, ale svíčky. Do toho bouře, starý dům, strašidelná hudba, úcházející kamera a temný háv dávají tomuto filmu ten správný horrorový šmrnc. Navíc prostředí bylo kouzelné. Romantika mezi postavami je ve filmu silně v pozadí a tlumená, avšak z prostředí úplně srší. Až na tu chuděrku holku Betty ( mimiochodem moc nádherná Rachel Hurd-Wood ), která ze sebe musela dělat před kamerou šaška, není v An American Haunting nic, co by mi vyloženě nesedlo. 60% [červenec 2006] ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Dobře obsazená, ale jinak spíš průměrná duchařina, která s přibývajícími minutami ztrácí na zábavnosti, úměrně tomu jak se některé situace neustále opakují. Slušnou atmosféru a herecké výkony sráží navíc nepříliš povedená pointa, která toho moc nevysvětlí a naopak se zpětně postará o pěknou řádku děr v logice. Abych nezapomněl - postava pragmatického profesora ( J. D´Arcy), zastupující zde klasického hororového skeptika, který je schopen zapřít i nos mezi očima, jen aby mohl racionálně vysvětlit do očí byjící nadpřirozené jevy mi tentokrát lezla krkem natolik, že jsem si přál, aby jí strašidlo minimálně přerazilo krucifix o palici. Nevyšlo to, škoda. Za to bych jednu * milerád přihodil. ()

Reklama

wipeout 

všechny recenze uživatele

Tento film sa stal obeťou vlastnej prekomplikovanosti, kedže po celý čas až na záver bol postup v deji samotnom minimálny a k celému rozuzleniu príde až pri konci, akokeby sa tvorcovia báli, že na to ĺudia prídu príliš skoro. Namiesto deja teda vypĺňajú prvé 3/4 lakačky, ktoré ale až na pár vínimiek nijako nevybočovali z štandardudnešnej hororovej produkcie. Často až príliš okato pripomínali nejaký druh vymetania diabla. Viacmenej boli ceôý čas o tom istom a boli príliš nahustené a nedovolili teda vytvoriť atmosféru, ktorá je pe horor priam esenciálna. No a čo sa týka toho záveru tak teda naozaj enmám šajnu ako by sa to všetko čo sa tam udialo dalo pekne logicky vyskladať do uceleného deja tak aby to dávalo zmysel, ale veď posúdťe sami. 2,5* ()

choze 

všechny recenze uživatele

Taková nálož klišé a nelogického chování postav navěšená na tak trapně ohraný příběh musí dostat do kolen i těžké hororfany. Z cca čtrnáctileté holky v noci něco opakovaně strhává deku a pak ji to tahá za vlasy a ona potom, co se uklidní, se jen převalí a dál spí? Otec, který věří, že přivolal kletbu na svou rodinu, si chce usmířit Boha svou sebevraždou tj. smrtelným hříchem? Chabý scénář a herce, kteří nemají co hrát, alespoň trochu zachraňuje atmosféra, rozumná stopáž a záběry jakoby z pohledu ducha. Ale stejně pro mě největší zábava plynula z vymýšlení nápaditějších variant jednotlivých scén. ()

brutale 

všechny recenze uživatele

Celkom slušná "ducharina", z ktorej som mal pocit, že trošku vykráda legendárneho Exorcistu. Nemôžem si pomôcť, ale najdesivejšia postava, bola pre mňa žena Johna Bella (Donald Sutherland), ktorú stvárnila Sissy Spacek (ako mladá hrala rolu v kultovom horore Carrie), od ktorej mi stačil iba pohľad a už ma mrazilo. Scény kde "vyššia moc" útočí na Betsy (Rachel Hurd-Wood) ma strhli zo sebou, takisto akčná scéna s kočiarom ma prekvapila, film je plný ľakavých scén(miestami až nevhodne moc, divák si rýchlo zvykne). Bohužiaľ inak film pôsobí šedým priemerom a rozuzlenie zápletky snímke naozaj nepomohlo!!! Pôvodne som zvažoval *** kvôli vykreslenej pointe **. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (10)

  • Film je taky známý pod názvem American Haunting - Bellwitch Story. (Chatterer)
  • Kromě několika filmových zpracování se legenda stala také námětem pro mnohé písně. Například metalová skupina Mercyful Fate zpívá ve skladbě „The Bell Witch“ na albu „In the Shadows“ (1993). (imro)
  • Natáčanie prebiehalo hlavne v Bukurešti a Montreale. (Greenpeacak)

Související novinky

Underworld of the Dead?

Underworld of the Dead?

12.04.2007

Dopřejte neschopnému, ale zato nadšenému tvůrci ždibec úspěchu a zavalí vás tunami dalších pozlacených výkalů. Určitě je znáte velí jim Paul W.S. Anderson. Dalším do party je Courtney Solomon, který… (více)

Reklama

Reklama