Athony Quinn v jedné ze svých nejlepších rolí přísného důstojníka francouzské armády, který je předurčen stát se v Indočíně hrdinou, ať to stojí, co to stojí. (oficiální text distributora)
Oficiální text distributora popisuje asi tak prvních 10 minut filmu. A dále je to zhruba takto. Přátelé Quinn (velitel), Delon (bojovník humanista) a Segal (Alžířan bojující ve francouzské armádě) jsou v Indočíně zajati, následně propuštění a jednotka se přesouvá do další vzbouřené francouzské kolonie - Alžírska. A tady je to kapánek předvídatelné - Quinn zarputile bojuje, Segal se přidává k "utiskovaným" Alžířanům a Delon je někde mezi. Film naznačuje krutost partyzánské války, celkem dobře vykresluje charaktery, ale jeho vypovídací a kvalitativní hodnota je asi jako Waynův film o válce ve Vietnamu Zelené barety (tudíž spíše dobrodružný film). Ovšem v případě války v Alžírsku nemám s čím srovnávat, takže za ****.(8.11.2005)
Nemám ráda válečné filmy. Nelíbil se mi ani vojín Ryan. Lost Command naštěstí není tak úplně válečný film, spíš než o výbuchy, zákopy, střelbu, střeva a končetiny jde o vztahy mezi postavami a o to, kdo stojí na správné straně barikády a která strana je vlastně tou správnou. A je tu skutečná plejáda skvělých herců: Anthony Quinn, Alain Delon, George Segal, Maurice Ronet a dvě - na tento žánr překvapivě silné - ženské postavy v podání Michèle Morgan a Claudie Cardinale. Vlastně hlavně kvůli obsazení stojí tenhle film za vidění.(21.3.2011)
Výborný snímek z Alžírského konfliktu, moc jich z tohoto období není. Quinn hraje skvěle a ostatní mu zdatně sekundují. Delonovo moralizovaní mi moc nesedělo. Je to spíše uvolněnější americká verze oproti Bitvě o Alžír, ale i tak dobrá, ale BoA je o něco lepší. Z mojí slabosti pro válečné snímky dávám plný počet.(26.6.2011)