Reklama

Reklama

Ukažte svou tvář!

  • Česko Za bílého dne (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Vrátil jsem se, abych pomohl dobrým lidem kráčet se vztyčenou hlavou, pronesl otec Giuseppe Puglisi, dosazený v roce 1990 palermským arcibiskupem do farnosti v rodném Brancacciu, na předměstí sicilské metropole, a zastřelený mafií v den svých narozenin o tři roky později tamtéž. Ve svém novém filmu se režisér Roberto Faenza obrací k pohnuté době, kdy mafie stupňovala agresi vůči italskému státu a prostřednictvím bombových útoků v Římě, Miláně či ve Florencii dokazovala svůj vliv i mimo rodnou Sicílii. Po více než deseti letech od násilné smrti kněze se Faenza vrací ke tři roky trvající Puglisiho snaze zabránit dětem ulice v postupném přerodu ve členy zločinecké organizace. Režisér a spoluautor scénáře se vyhýbá nabízející se laciné glorifikaci hrdiny a podává o jeho charakteru a skutcích až překvapivě lakonické svědectví. Nenápadnou naléhavost snímku podtrhuje vynikající herecký výkon Luky Zingarettiho v hlavní roli. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (21)

honajz 

všechny recenze uživatele

Dalo mi to vzpomenout staré filmy Damiana Damianiho, nebo 100 dní v Palermu. Překvapil mne - příjemně - "komisař Montalbano" Luca Zingaretti. Vynikající výprava, promakané prostředí, tvůrci věděli, o čem točí. Celé to vypadá ohromně přirozeně, včetně dětských hereckých výkonů, což se často nestává. Film je podle skutečné události a věřím, že ten kněz to skutečně takto vedl. Někomu může jeho snaha přijít naivní, ale podle mne on dopředu nasadil život, aby něco změnil. A takových lidí je málo. ()

Anduril 

všechny recenze uživatele

Veľmi pekný film, veľmi pekné myšlienky, naozaj som z neho mimo (v pozitívnom zmysle tohoto slova) ... pozerať ho v originály je naozaj radosť. Mrzí ma že skončil ako skončil, ale aj mučeníctvo v tejto dobe patrí k životu. Bodaj by existovalo viac tak zapálených ľudí. Odporúčam pozerať od 15 rokov, v origináli sa dosť nadáva. ()

Reklama

Micione 

všechny recenze uživatele

Přečti titulek v novinách "Tisíce propuštěných v závodě v Termini Imerese " A teď ty, přečti titulek v jiných novinách " Plán modernizace v závodě v Termini Imerese" Je v tom nějaký rozdíl? "Řekl bych, že hlavně pro dělníky". Správně, ale jak teď my čtenáři můžeme zjistit, kde je vlastně pravda? " Pravda není v novinách, ale v našem způsobu myšlení!! ..." Film natočený podle skutečných událostí, statečný Don Puglisi, zavražděný šéfy podsvětí 15. září 1993 v den svých narozenin byl jedním z mnoha, kteří se snažili o to, aby se lidé nejen tady (stejně jako v mnoha jiných částech Itálie) vymanili z moci mafie a žili důstojný a svobodný život. Dobrý film a především jeden z těch, na který se nezapomíná! ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Jsem na rozpacích: Je tady velice silný námět - příběh, který se OPRAVDU stal ... Jenomže při závěrečných titulcích jsem nevzpomínala s dojetím na otce Puglisiho, ale vybavily se mi docela drsné záběry z úvodu snímku, ve kterých figurovali psi a kočky. Nic hezkého se během nich neodehrávalo, ale měly úžasný tah na branku a výstižně dokreslovaly prostředí, které formovalo místní děti - třebaže bylo patrné, že při samotném natáčení se (bohudíky) nic drastického se zvířecími miláčky nedělo. Žádnou tak působivou scénu jsem potom už neviděla. Snímek byl snad až moc popisný ... a uhlazený. Nenašla jsem v něm pomalu (ani rychle) houstnoucí atmosféru nebo narůstající napětí - i když děj s nimi evidentně počítal - a proto ze mě Luca Zingaretti přes svůj skvělý herecký výkon vydoloval jen minimum emocí … 2,5* ()

Bohemák 

všechny recenze uživatele

Fuj! Mafie mě opravdu děsí. Tenhle film ji nijak zvlášť nerozmazává, spíše představuje následky jejího působení. A přibližuje jednoho z opravdových mučedníků západní církve. Nezapomenutelných hereckých výkonů ani geniálně napsaných dialogů se člověk nedočká, ale ta střízlivá civilná forma dobře pomáhá vyzdvihnout problémovost středomořské mentality. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (1)

  • Luca Zingaretii si z MMF v Karlových Varech odvezl v roce 2005 cenu za mužský herecký výkon. (Olík)

Reklama

Reklama