Reklama

Reklama

Zkouška z dospělosti v oboru láska. Tři středoškolští studenti Samo, Kryštof a Sandi se pilně učí na maturitní zkoušku, která se kvapem blíží. Protože však ještě víc energie věnují různým zálibám, obávají se, že zkoušky z dospělosti neudělají. Budou je ostatně skládat u obávaného profesora přezdívaného Kosinus. Jednoho dne spatří Kosina ve společnosti nepříliš hezké, obtloustlé dívky. Usoudí, že je to jeho dcera, a vymyslí ďábelský plán: jeden z nich dívku svede a přiměje ji, aby jim tajně předala otcův seznam maturitních otázek. Vylosovaným nešťastníkem je Samo – ten napíše dívce milostný dopis, ve kterém ji oslovuje smyšleným jménem Vesna. Později se s ní sejde u městské kašny – a ke svému překvapení zjistí, že profesorova skutečná dcera je krásná a chytrá dívka a jmenuje se Janja...

Slovinská romantická komedie z roku 1953 je dílem českého režiséra Františka Čápa, který po roce 1948 emigroval a natáčel v několika evropských zemích. Vesna se stala jedním z nejúspěšnějších jugoslávských filmů té doby. (Česká televize)

(více)

Recenze (12)

giblma 

všechny recenze uživatele

František Čáp natočil po své emigraci v Jugolávii bezstarostný film o dospívajících. Hrdiny jsou tři přátelé, které obchází hrozba nezvládnuté maturity. Problém hodlají vyřešit poblouzněním profesorovy dcery a získáním písemného zadání. Jednoduchý, prosluněný příběh s malebnými záběry na střechy Ljubljaně je o lásce, přátelství a potrestání myšlenky neuváženého podvodu. Ozvláštňuje ho prostředí aviatiky. Nevydařený let kluzákem se stane katalyzátorem dění a vede k vyvrcholení zápletek. ()

Véča 

všechny recenze uživatele

Vesna je hravá a lehká komedie Františka Čápa prostředí Ljublaně, kde mají tři mladíci před maturitou a snaží se získat zadání písemných prací pikantním podvodem, který se ovšem neočekávaně zvrtne. Příběh sám není nijak originální, hlavně zápletka se záměnou učitelovy dcery s jinou dívkou je jedoduchá a ohraná. Celý děj se dá snadno předvídat a šťastným happyendem jsem rozhodně překvapen nebyl. Motiv létání se mi k žánru romantické komedie nehodí, ale zde byly provázány s drobnějšími zápletkami, díky nimž se děj stal o něco poutavějším. Tento snímek si neklade za cíl moralizovat, neobsahuje žádnou hlubokou úvahu o životě, jen se snaží diváka pobavit, což, pokud se divák přenesu přes nepříliš originální zápletku, se daří. ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Překvapivě, i mimo výročí 100. narozenin Františka Čápa, stojí Vesna za pozornost. Rozverný příběh jakoby vkusně transponovaný z předválečného Československa do poválečné Jugošky. Aneb hoši před maturitou, klevetivé báby, jeden profesor zamračený a jedno děvče, které by tak rádo prožilo velkou lásku. Hravé, příjemně staromilské a zároveň vkusné. Jaképak je asi to pokračování? #LFŠ ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Neviděl jsem mnoho filmů od proslulého Františka Čápa a hodlám to postupně napravit... i když hodně záleží i na tom, jak mě další Čápovy filmy osloví. Vesna coby tuctová milostná veselohra, i v rámci filmů pro pamětníky poněkud průměrná a ničím nevyčnívající, je pro mě od Čápa značným zklamáním. Poté, co předchozí dekádu točil Čáp v českém prostředí podmanivá romantická dramata typu Noční motýl nebo Znamení kotvy, prokázal v nich výrazné tvůrčí kvality a dokázal nimi hodně vyčnívat spomezi tradiční produkce své doby, beru jeho první jugoslavský počin jako výrazný krok zpátky. Metka Gabrijelčicová coby hlavní představitelka sice oplývá krásou a půvabem, ale herecky podle mě se nedokáže ani přiblížit Haně Vítové či Lídě Baarové z domácích režisérových filmů. Předvídatelný naivní příběh Vesny je plný klišé, s výjimkou jediné scény rutině natočený a ve výsledku mnohem víc romantický, než komedie. Na jedinou velmi světlou tvůrčí chvilku, režijně i vizuálně nápaditou, dojde těsně před koncem ve scéně maturitní zkoušky z matematiky a občas ještě přijde celkem funkční humor (parta tří studentů) i pár zdařilých poetických momentů (hudební koncert pod okny), které spolu s příjemnou atmosférou drží tento vyčpělý snímek alespoň trochu nad vodou. [55%] ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Natočit tohle někdo dnes, tak by to mělo dvojí přijetí. Zaprvé parádní a originální hipsteřina, perfektně kopírující starý styl. Zadruhé totální idiotská sračka. Spíš je to to druhé, ale s přihlédnutím k tomu, že už to je skoro 65 let staré, to má přece jenom nějaké svoje autentické kouzlo, takže úplná hrůza to nebyla. 50% ()

Zajímavosti (2)

  • Zasazení děje do současnosti a komediální ladění přineslo v roce 1953 v Jugoslávii vítanou změnu. Tamní kinematografie se totiž po druhé světové válce soustředila na reflexi tohoto konfliktu a produkci vážných dramatických titulů. Vesna vstoupila do takové atmosféry jako závan čerstvého vzduchu a zaznamenala okamžitý úspěch u diváků i u kritiky. Hlavní představitelé se stali hvězdami a v budoucnu i Čápovými oblíbenými protagonisty. Snímek je dodnes považován za jeden z nejlepších slovinských filmů, místní filmové ceny nyní nesou právě název Vesna. (Zdroj: Letní filmová škola)

Reklama

Reklama