Reklama

Reklama

Unaveni sluncem 2: Odpor

  • Česko Unaveni sluncem 2: Exodus (festivalový název) (více)
Rusko / Německo / Francie, 2010, 132 min

Hrají:

Nikita Michalkov, Oleg Meňšikov, Dmitrij Ďužev, Andrej Panin, Vladimir Iljin, Sergej Makoveckij, Artur Smoljaninov, Sergej Garmaš, Pavel Děrevjanko (více)
(další profese)

Po šestnácti letech režisér a herec Nikita Michalkov navázal na své oscarové drama Unaveni sluncem (1994) sequelem, jenž ve své době patřil k nejdražším produkcím ruské kinematografie. Svým dílem k velikášskému projektu přispěla i Česká republika. Část filmu se natáčela v pražských lokacích a zázemí barrandovských studií. Unaveni sluncem 2: Odpor nepokračuje ve vyjetých kolejích svého předchůdce. Michalkov se přesunul na žánrové pole válečného filmu, aby vykreslil mezinárodní svár 40. let jako prostor chaosu a šílenství, kde jsou kolesy dějin lidé svíráni bolestí i hysterickým smíchem, potřísněni slzami a krví... Píše se rok 1941. Bývalý divizní velitel Sergej P. Kotov je kriminálníkem v táboře politických vězňů. Nálet nepřátelských vojsk na lágr vede jen k tomu, že se veterán Velké ruské revoluce dostane jako uprchlík do trestního praporu, kde si o moc nepolepší, právě naopak. Dospívající Kotovova dcera se dozví, že její otec není mrtvý. Záhy je však do osidel války zavlečena také ona. Pionýrská vedoucí se nakonec stane frontovou zdravotnicí. Do hry se vrací také obávaný Dmitrij A. Arsenťjev, který kdysi usiloval o Kotovovu manželku, Marusju. Plukovník NKGB je samotným Stalinem vyslán, aby za každou cenu vypátral bývalého soka… (Česká televize)

(více)

Recenze (86)

Joges 

všechny recenze uživatele

Zase tak velký propadák to není. Na tento film je potřeba nahlížet zkrátka jako na ruský film. Není to žádný akční trhák, občas se děj zbytečně táhne a natahuje - škoda. S mentalitou té doby film souvisí (až na občasné přídavky fantazie), herecké výkony jsou náhodou dobré. Tvůrci se snažili podat film s lehkým humorem (Unaveni sluncem 2 mi trochu připomnělo Lazebníka sibiřského - jasný "rukopis" Nikity Michalkova ) i s narůstajícím napětím (mořská plavba na mině byla nápaditá, dojemná). ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Přesně jak už je tady zmíněno: je to za hranou. Michalkov hrozně tlačí na pilu, aby to bylo efektní, drsné a dokazovalo krutost války. Mě to nijak významně nezasáhlo ( a to jsem byl na osudy hl. postav hodně zvědavej ), zvlášt když je to dějově spíš výpln směřující ke trojce. Takže čistý průměr, zlatá jednička a tu trojku snad ani nechci vidět. ( 45. KVIFF ) ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Rozhodně je zde naprosto propastný rozdíl ve srovnání s prvním dílem. Ona je vlastně totální hloupost tyhle díly srovnávat. Nelze snad ani uvěřit, že oba filmy dělal stejný režisér. Kdybych přesto uvěřit chtěl, tak bych předpokládal, že režisér se bude ve své práci postupně zdokonalovat. Zapomeňme na nějaký psychologický rozvoj postav. Vlastně zapomeňme i na pana Kotova. V tomhle filmu se zrodil nový pan Kotov, který s tím původním ná společný pouze knírek. Když se vám zapomenout podaří, tak tenhle film nemusíte vidět až tak propastně špatně. Bohužel stejně jako poztrácel pan režisér talent režisérský, tak jeho dcera totálně ztratila ten herecký. Scénky, kterých se účastní jsou skutečně příšerné. Pár pěkných a vtipných momentů se ve filmu najít dá, ale jsou to skutečně pouze momenty, jako celek film brutálně nefunguje. Přesto bych ten třetí díl rád viděl. 2* ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Opat vyborny film s Michalkovovom, aj ked uz asi kulty ako Lazebnik Sibirsky alebo 12 zrejme nepripravi. Holt, vsetci starneme a Michalkov detto. Vojnove filmy mam rad, tak preto rad pozriem vo filme stav ZSSR v obdobi stalinskych cistiek. Obsahovo a dejovo to uz sice nema na kultovu jednotku z roku 1994 alebo na Lazebnik Sibirsky, ale stale je na co pozerat. Hlavne vdaka bojovym scenam /asi to bude tym, ze Rusi vojnove filmy miluju/. Maxim Suchanov ako Josif Vissarionovic Stalin bol na urovni. 89 % ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Je to mnohem velkolepější ve smyslu produkce a výpravy než první film, však také uběhlo téměř dvacet let. Je vidět, že se Michalkov soustředil na vyprávění jiného příběhu, i když jsou zde některé postavy stejné. Tentokrát už to mělo být víc válečné. A je to místy hodně drsné a nepříjemné, což beru pozitivně. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (10)

  • Část filmu se natáčela i v ČR, v Praze, v bunkru kousek (cca 1km) pod zastávkou metra Flora. (Ice123)
  • Film se natáčel čtyři roky. Nikita Michalkov si na poslední chvíli pospíšil, aby film byl uveden do ruských kin na 65. výročí konce 2. světové války. (NGP)
  • Rozpočet je stanoven na 55 milionů dolarů. Jedná se o nejdražší film ruské kinematografie. (NGP)

Související novinky

Distribuční projekt Manifesto

Distribuční projekt Manifesto

03.09.2010

... přináší do vybraných kin v České republice devět kvalitních, pečlivě vybraných filmů, které jsou masově navštěvované na velkých filmových festivalech. MANIFESTO je projektem distribuční… (více)

Reklama

Reklama