Reklama

Reklama

Den, kdy se zastavila Země

  • USA The Day the Earth Stood Still (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Ve snímku Den, kdy se zastavila Země, který je remakem klasického stejnojmenného sci-fi filmu z roku 1951, se uznávaná vědkyně dr. Helen Bensonová (Jennifer Connellyová) ocitne tváří v tvář mimozemšťanovi jménem Klaatu (Keanu Reeves). Ten přicestuje na Zemi s jediným úkolem – varovat lidstvo před hrozící globální krizí. Když síly, které Helen nedokáže ovládat, začnou s mimozemšťanem zacházet jako s vetřelcem a odmítnou jeho požadavek jednat se světovými mocnostmi, Helen společně se svým odcizeným nevlastním synem Jacobem (Jaden Smith) rychle odhalí smrtící důsledky Klaatuova tvrzení, že je "přítelem Země". Helen teď musí najít způsob, jak přesvědčit někoho, kdo má v rukou rozhodnutí o naší budoucí existenci, že lidstvo stojí za záchranu – možná je ale příliš pozdě. Proces už začal. (HBO Europe)

(více)

Recenze (1 188)

POMO 

všechny recenze uživatele

Neurazí ani nenadchne, a určite neuspokojí. Ani dejovo, ani technicky. Scott Derrickson strieda pekné myšlienkovo-emocionálne momenty s tými čisto vizuálnymi, no toho prvého je málo, a to druhé je opozerané a nenápadité. A zbytok je výplň, ktorú držia nad vodou iba Jennifer Connelly a Keanu Reeves. Hoci nemajú moc čo hrať, k Jennifer máte proste okamžite blízko; a Keanuovi, hoci sa tvári rovnako ako vo všetkých filmoch, uveríte aj mimozemšťana. Malý Smith desný, rovnako ako pred pár rokmi malá Dakota. Derrickson je komorný režisér, nebol ideálnou voľbou (postava armádneho generála, evokujúca skôr redneckovského stolára machrujúceho v garáži, je azda nevydarený pokus o nadhľad). Film síce disponuje rúškom príjemného "sci-fi kúzla", ale je až televízne opatrný, nevýrazný a nevyhne sa ďalšiemu zrovnávaniu so Spielbergovou Vojnou svetov, ktorá i napriek nejakým neduhom bola po všetkých stránkach vzrušujúcejšou jazdou. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Pocta Wiseově verzi ve vizuálně vypiplaném futuretro balení. Jsem hodně zvědav, jestli to osloví alespoň někoho z diváků nezatížených idealistickým originálem. Ale při pohledu vůkol se obávám nejhoršího... 70% ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Uctivý remake, který svému předobrazu vyslovenou ostudu nedělá. Originál v 50.letech, v době zuřící studené války, promlouval sice mnohem naléhavěji a prosebná naléhání typu „Můžeme se změnit!“ v současné verzi vyznívají dost jalově, ale jinak po technické stránce lze jednoznačně říci, že moderní kabátek tomuto duchaplnému scifíčku prospěl. Hlavně v postavě mimozemského strážce Gorta, který svůj předobraz co do působivosti hravě překonává. Charismatický Keanu Reeves pak rozhodně nezklamal, ale rozmazleného Smithovic ukňourance bych nejraději vystřelil někam na Mléčnou dráhu. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Moralita, která neodsýpá a není ani trochu zábavná. Klaatu vůbec nenahání strach ani z něj nesálá tajemno nebo neběhá mráz po zádech, což je velká škoda a nevyužitý potenciál. Když začnou věci na zemi mizet, nechává to diváka taky celkem chladným a to je už docela zásadní problém u filmu tohoto typu. Zajímavější by možná bylo pokusit se film opravdu natočit z pohledu mimozemšťana, který se snaží pochopit, proč lidstvo dělá to, co dělá. Takhle akorát hrdinové plkají nesmysly a klišé, snaží se hrát na city a moralizovat, ale většina toho vyznívá spíš neúmyslně vtipně... 50% ()

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Značně nevyrovnaný a bohužel místy i nudný snímek. Na rozdíl od svého předchůdce z roku 1951, má tento remake trochu jiný význam. Zatím co původní verze je o hrozbě jaderné války a sebezničení, novější remake je spíše o ekologii naší planety. Keanu Reeves jako Klaatu je celkem přesvědčivý mimozemšťan a s ničím si starosti moc nedělá. Dále tu máme Jennifer Connelly, která mi svým vzhledem stále připomíná Demi Moore, v roli astrobioložky Helen, která kulí oči a hraje značně na city. Do třetice všeho dobrého, v tomto případě špatného, se tu objevuje malý a nechápající spratek Jacob, kterého hraje černá mánička jménem Jaden Smith. Dále mám rozpor v pochopení mimozemských nanobotů, kteří mají vyhladit lidstvo a ničí vše, co se dá. Odnese to dokonce i samotný stadion, na kterém ale ani nikdo nebyl. Chápu, že se požíráním metalových částí se mohou množit, ale spíš to bylo uděláno jen na efekt, aby se diváci měli na co koukat. Gort, v podobě přerostlého metalového golema mě svým vzhledem také příliš nepotěšil a Batesova hudba mi připadala na takový epos zkrátka příliš nevýrazná. Podtrženo, sečteno, dalo se z toho vyždímat mnohem víc a na 103 minut se to občas setsakra vleklo. (5/10) ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Už vidím to nadšené švitoření nad "lidskou myšlenkou!" - nedal jsem za to body Kingdom of Heaven a ani v případě Dne, kdy se zastavila Země to tvůrce nezachrání od soudu. Nesmyslná kombinace předlohy, Dne nezávislosti a tatínkovského přístupu Stevena Spielberga, která funguje v rámci fragmentů, nepostrádá nápad a působivé scény, ale po celou dobu mi přišlo, že se koukám na několik filmů současně. Reeves tradičně vynikající... ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Když pominu nevěrohodné, nebo nedotažené chování některých postav, vybavím si, že jsem téměř 100% stopáže sledoval plátno a nemohl od něj odthnout oči. Svižná, zábavná jednohubka, u které jsem se uvolnil. 70%. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Po téměř nenávistných komentářích, které zde nenechaly na druhé polovině filmu niť suchou, jsem čekal téměř cokoli, jen ne celkem normální zakončení, které je stále o několik tříd výš, než třeba u Dne Nezávislosti. Loňský žánrový příbuzný Já, Legenda se mi také zdá mnohem slabší. Zkrátka Den, kdy se zastavila Země se navou klasikou nejspíš nestane, ale pokud bych si měl vybrat mezi ním a libovolnou destrukční parádou od Emmericha, vyberu si jednoznačně Klaatua. Režisér svou práci zvládl s přehledem, množství scén je dokonale atmosférických, když už bych měl mít nějaké výtky, tak ke scénáři, respektive k rodinné dějové linii. Ale i ta se dala zkousnout. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jesli je lidstvo schopno stvořit něco takového, jako tenhle film, který vás donutí se za svou přítomnost v kinosále stydět, pak ano, pak si zaslouží záhubu. Naprosto zbytečná trapnost, dějové hloupá, citově neupřimná s jedním obličejovým výrazem Keanu Reevese na celý film. Chtěl bych zdůraznit, že nejblbější souvětí v dějinách kinematografie "Lidstvo je nenapravitelné, ale dá se napravit." jsem slyšel ve filmu tolikrát, že jestli ho přede mnou ještě někdy někdo řekne, vymlátím mu zuby z huby a narvu mu je do uší ! Multikino Palace Cinemas může děkovat Jennifer Connelly a dobře zvládnutým efektům, že jsem se ovládl a v průběhu promítání téhle ubohosti, neroztrhal plátno. P.S: Mertax máš pravdu, ale příště se radši střetnu s tebou než s jinou civilazací / i když ty si taky jiná civilizace :) / a za to pade tě pozvu na ohřátou vodu:). Jo a ještě máš pravdu s tím dítětem, odpornějšího haranta jsem na plátně snad ještě neviděl. Přivázat ho v Iráku na nejvyšší stožár a na hlavu mu přilepit americkou vlajku, mazánkovi ukňouranýmu. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Scott Derrickson je rozhodne výborný režisér. Celý čas je vidieť, s akou zručnosťou komponuje jednotlivé scény a aj celok má z režijného hľadiska hlavu a pätu. Žiaľ, už úvodná polystyrénová metelica naznačí, že bude musieť bojovať s nízkym rozpočtom. Tomu zakrátko pribehne na pomoc pomerne slaboduchý scenár, ktorý nemá šajnu, ako dostatočne vyťažiť zaujímavú tému. Spoločne sa snažia Derricksona zlomiť, ale ten to aj vďaka dobrým hercom ustojí so cťou. Ak mu niekto napíše k Hyperionu dobrý scenár, tak sa máme na čo tešiť. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

K originálu překvapivě uctivý remake, který jde tak trochu mimo cestu slibovanou trailery, a v překvapivě komorní atmosféře brnká na rodinné struny, což v některých momentech zbytečně tahá do patosu jinak hodně kvalitní podívanou, již táhnou výborní herci, skvělé triky a hlavě zručný řemeslník Derrickson, jenž umí navodit jak chvíle absolutního napětí, tak i strhující popcornové jízdy, kde si obrovský černý mrak podává náklaďáky i fotbalové stadiony. Jako vánoční blockbuster jsem možná čekal trochu něco jiného, každopádně výsledek k zatracení není. Slabší čtyřka. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Co říci? Nejsou to čisté 4 hvězdičky, spíše tak 3 a půl. Nůž do Derricksonových zad vráží (jak naznačují komentáře některých kolegů) zejména malý Jaden Smith a pak také částečná drobná nedopracovanost scénáře, zejména co se věrohodnosti postav týče. Jinak to mělo celkem náboj i myšlenku, děj se zbytečně neprotahoval a já se určitě ani chvilku nenudil. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jen div, že to netočil blázen Roland Emmerich, protože jakoby mu to z oka vypadlo. Zajímavý ale zpackaný námět destrukce naší matičky Země, no ne? Všecky předpoklady dobrého filmu se ale už ztrácí v samém základu, a to je příběh, herci, děj, zpracování. Prostě zpatlanina, na kterou člověk okamžitě zapomene, no povězte mi schválně, pamatujete si ještě někdo 10 000 př. nl ? :) Tak takhle nějak dopadne i tenhle film. Nevýrazný, zbytečný, průměrný, možná už trošku pod, prostě ty správné sci-fi filmy vznikají trošku jinak a v jiném prostředí, než takhle tyhle. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $80miliónovTržby USA $79,366,978Tržby Celosvetovo $233,066,978Tržby za predaj DVD v USA $33,161,767 //počet predaných kusov 1,975,664║ Taká neškodná jednohubka, kde je citeľní ten menší rozpočet na menšej rozmanitosti scén než by sme v konečnom výsledku čakali, obsedenie je fajn ale nie úplne využité, postavy vyznejú akosi plocho, príbeh sa nesie v jednoduchej rovinke, bez silnejších záchvevov, posolstvo príbehu bude odovzdané ale vyznie takmer do prázdna, chýba tomu fakt väčšia razantnejšia hĺbka a napätie.... čakal som trošku viac, pôvodní film z 1951 je úplne iná intenzívnejšia káva. /60%/ ()

imf 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi Derricksonův styl i Reevesova prkennost, ale za pomalým tempem a bezuzdným mentorováním by se mělo skrývat trochu lepší vyvrcholení. Čert vem průměrné triky a otravného Smithe Jr. Divák se zastaví až ve chvíli, kdy Reeves souhlasně kývne, a doslova pár okamžiků po vybombardování trávníku na kterém stojí, prostě uzná, že nejsme takoví necitové. Já teda budu, takže dávám milosrdnou, ale přesto facku. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Tohle se fakt nepovedlo. Vizuálně chudé, myšlenkově retardované, sem tam se zableskne slušnou atmosférou, ale jinak obloha šedá a nezaprší z ní. Mračící se Reeves a jeho Golem přinášejí jakési poselství z hvězd, ale ocitají se s ním uprostřed záplavy klišé tradičních katastrofických filmů, včetně prachpitomé rodinné krize krásné astrobioložky. Výsledkem je zmatené ježdění z místa na místo a nudné plácání o lidstvu za zvuku Bacha a kulometné kanonády US ARMY. A když už není o čem, je tu rozuzlení jak z tripu praštěného hipíka. Tady nejde o jednoduchost myšlenky, ale prostoduchost podání. Derricksonovi slušně podjely nohy – a jeho verze sci-fi klasiky není ani sexy podívaná, ani film se solidní ideou. Je docela na pováženou, že z hlediska vyváženosti a podání jednoduché agitující myšlenky nedokáže nová verze ani zdaleka konkurovat originálu. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Ach jo. Scott Derrickson dostal svou další šanci a tentokrát se moc nepředvedl. Keanu Reeves a Jennifer Connelly jsou snad jediné pořádné klady na tomto filmu. Stylovost z upoutávek se brzy vytratila a druhá polovička filmu je prakticky pouze o mladém Smithovi, který přemlouvá Klaatua "že lidé se dokáží změnit". Vůbec mi nevadilo ekologická myšlenka, ale celý příběh, kdy Klaatu zjišťuje jací vlastně jsou lidé. Je tu mnoho zajímavých nápadů, drobností, ale vše je v podstatě zabito okolním balastem. Krásné oči Jennifer tohle prostě nezachrání a z trailerem skvěle vypadajícího a akčního inteligentního sci-fi je jen snaha o akční sci-fi, díky kterému si lidé uvědomí, co by měli změnit. Třeba příště to někdo zkusí s opět dobrou myšlenkou, pořádně vystavěným příběhem a logickým vyústěním (spoiler: já tak chtěl, aby byl svět zničen, splní se mi to někdy?). ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: David Scarpa .. Originál mám pořád radši. Má zřetelnější a navíc i dnes stále platné poselství. ___ Day the Earth Stood Still jednadvacátého století chtěl nabídnout zdvižený ekologický prst a vizuálně působivé ničení planety. Oboje ale uchopil nedostatečně a tak v rovině obsahové netlačí na pilu dostatečně, aby se člověk skutečně zamyslel a obrazové zase skoro všechno vystřílel už v trailerové vlně upoutávek. Snímku nelze upřít neustále pnutí, které atmosfericky prostupuje celou stopáží, bohužel po skončení vše rychle odeznívá. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

I dostal se myšlenkově hodnotný film do rukou dnešního Hollywoodu a vznikl remake, který se pokusil jednotlivé dílky skládačky přeházet a jít na to trošku jinak. Ale protože k sobě skvěle pasovaly tak, jak byly, vylezla z toho jen vizuálně honosná mainstreamová fraška, ve které Klaatu bez špetky osobnosti jezdí mezi McDonaldy a lesními chajdami, aby měnil svá zásadní rozhodnutí dle toho, v jaké fázi se právě nachází vztah jeho nové kamarádky a jejího "synka". Derrickson se sice snaží, a hlavně díky němu je první hodina nadmíru fajn (přistání má dokonce atmosféru jak sviň), jenže pak se scénář utrhne ze řetězu a film zamíří do horoucích pekel. Závěr je potom čirá demence, nad kterou budu ještě dlouho kroutit hlavou. 6/10 ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Originální verze z roku 1951 asi kvičela jako prase, když jí znásilňovali. Tuto látku nelze prostě dneska podat s vážnym ksichtem. Tvůrcům sice došlo, že i když v 50. letech lidi naivně žrali ufo, co vypadá jak létající talíř, tak že dneska už by to neprošlo. Proto tam dali spoustu nudnejch profesorskejch vysvětlovacích keců o tom z čeho se co skládá atd. Místo puncu serióznosti, to ale bylo jen nudný. Neprominutelné je, že se vytratila ta béčkovost. Těšil jsem se, že konečně s pomocí dnešních triků uvidím Gorta jak ničí mrakodrapy svejma megarukama a vono hovno!!!!!!!!!!!!!! Mění se tam na jakýsi robomouchy, který všechno rozežíraj!!! Fuj! Jestli tohle není málo, tak rozhovor s čínskym ufonem, nebo do očí bijící rasová a genderová vyváženost postav vás znechutí dokonale. Aspoň že ten Keanu Reeves a Jennifer Connelly byli dobrý. ()

Související novinky

Goliáš bude hodovat v pekle

Goliáš bude hodovat v pekle

23.01.2011

„Ve stylu 300“ je už poněkud ošoupaná formulka, ale Hollywood s ní pořád operuje. Několikrát jsme něco takového opravdu viděli, hlavně v seriálu Spartakus: Krev a písek či v aktuálním mixu westernu a… (více)

Den, kdy se zastavil Hyperion

Den, kdy se zastavil Hyperion

02.02.2009

Dvoudílný román Dana Simmonse Hyperion Cantos (v češtině pod názvy Hyperion a Pád Hyperionu) patří k nejdůležitějším sci-fi knihám uplynulých... inu, vlastně patří k nejdůležitějším a nejlepším vůbec… (více)

Tak už se rozhodni, Keanu!

Tak už se rozhodni, Keanu!

17.01.2009

Keanu Reeves toho během propagačních rozhovorů ke Dni, kdy se zastavila Země, navyprávěl o své budoucnosti opravdu hodně. Ve kterém z filmů jej tedy uvidíme? V „šéfkuchařském filmu“ Davida Finchera,… (více)

Samuraj Keanu

Samuraj Keanu

10.12.2008

Marketingová kampaň k remaku scifárny Den, kdy se zastavila Země stojí především na konceptu „zdůrazněme divákům, že hlavní roli hraje kdysi tak hvězdný a milovaný Keanu Reeves“. Na internetu to… (více)

Reklama

Reklama