Reklama

Reklama

Den, kdy se zastavila Země

  • USA The Day the Earth Stood Still (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Ve snímku Den, kdy se zastavila Země, který je remakem klasického stejnojmenného sci-fi filmu z roku 1951, se uznávaná vědkyně dr. Helen Bensonová (Jennifer Connellyová) ocitne tváří v tvář mimozemšťanovi jménem Klaatu (Keanu Reeves). Ten přicestuje na Zemi s jediným úkolem – varovat lidstvo před hrozící globální krizí. Když síly, které Helen nedokáže ovládat, začnou s mimozemšťanem zacházet jako s vetřelcem a odmítnou jeho požadavek jednat se světovými mocnostmi, Helen společně se svým odcizeným nevlastním synem Jacobem (Jaden Smith) rychle odhalí smrtící důsledky Klaatuova tvrzení, že je "přítelem Země". Helen teď musí najít způsob, jak přesvědčit někoho, kdo má v rukou rozhodnutí o naší budoucí existenci, že lidstvo stojí za záchranu – možná je ale příliš pozdě. Proces už začal. (HBO Europe)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (1 189)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Původní Den, kdy se zastavila Země je výborné sci-fi. Zápletka je možná jednoduchá, ale myšlenky zde obsažené působí i po šedesáti letech. Tenhle suchý odvar ale nesahá svému předobrazu ani po kotníky. Vizuální stránka je nepochybně lepší, ale celkově je film neuvěřitelně prázdný. Klaatu Reeves nepůsobí tak mimo(zemsky) jako Klaatu z původního filmu a při některých scénách je až žalostně vidět, že to prostě nefunguje. Tento remake dal možná staré sci-fi nový vzhled, ale obsahově to zrovna nevystihl. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jen div, že to netočil blázen Roland Emmerich, protože jakoby mu to z oka vypadlo. Zajímavý ale zpackaný námět destrukce naší matičky Země, no ne? Všecky předpoklady dobrého filmu se ale už ztrácí v samém základu, a to je příběh, herci, děj, zpracování. Prostě zpatlanina, na kterou člověk okamžitě zapomene, no povězte mi schválně, pamatujete si ještě někdo 10 000 př. nl ? :) Tak takhle nějak dopadne i tenhle film. Nevýrazný, zbytečný, průměrný, možná už trošku pod, prostě ty správné sci-fi filmy vznikají trošku jinak a v jiném prostředí, než takhle tyhle. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

To bylo tak, když si páni producentští hlavouni usmysleli, že lidstvo si svým lhostejným přístupem už dlouhá léta koledovalo, takže je třeba trochu té moralizující agitky.. Příběh sledujeme pohledem sličné astrobioložky Helen (odosobnělá Jennifer Connelly opět jako inteligentní a samostatná žena bez partnera – a navíc s ukňouraným nevlastním synkem), která je coby elita americké vědy (už tak mladá) povolána ke zkoumání světélkující koule, která se nečekaně zjevila v newyorském Central Parku. Setkání třetího druhu proběhne prostřednictvím vyslance Klaatu, který má Zemi naposledy varovat, že ničí něco, co je ve vesmíru nedostatkovým zbožím. Jenže lidská rasa zareaguje po svém.. Jak jinak.. Keanu Reeves tu zůstává věrný svému úspornému „Neo“ projevu. Předvádí další nepřítomný pohled své bílé tváře a on, stejně jako režisér se scénáristou, naneštěstí vypíchli i přes poměrně komorní povahu díla všechna věčná klišé. Snímek, který je zjevnou poctou stejnojmenné sci-fi klasiky z roku 1951, se navíc rozhodl, že základ vybuduje na atmosféře a dialozích. Jenže chyba lávky, protože už samotná humanistická zápletka není jen sama o sobě natolik nosná (paranoia z konečnosti světa, hrozba sebezničení) a celý tenhle zamlžený projekt nevytáhne z průměru. Napětí nebo mrazení v zádech jsem tu vedle překvapivě skromných kulis a trochy té velkolepé akce hledal marně. Naopak je ale chvályhodné, že snímek Scotta Derricksona není až tak naivní, jak by se dalo čekat. I když je zřejmé, že Klaatu na prostém lidském příběhu zjistí, že lidstvo má i své světlé stránky a vědátorka Jennifer Connelly se tak za nás za všechny hříšníky musí kapánek přimluvit!! ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Nosná myšlienka hoc nie nová, výborná, ale zvyšok priemerný. Pôvodnú verziu som nevidel takže nemôžem porovnávať, avšak vidí sa mi, že toto bude prípad ďalšieho nedomrlého remaku omnoho lepšieho filmu. Biblický podtext vám dopáli tak o desať minút skôr než vôbec niekto vo filme túto tézu vysloví a vôbec celé je to akosi situované do polohy kresťanského obetovania a vykúpenia. A keďže toto nie je moja parketa a rovnako je mi proti srsti aj „rodinná“ línia filmu musím odsúdiť tento inak v prvej polovici filmu celkom svižný a atmosférický scifáč do hlbín mainstreamovej a nechutne korektnej priemernosti. 6/10 ()

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Značně nevyrovnaný a bohužel místy i nudný snímek. Na rozdíl od svého předchůdce z roku 1951, má tento remake trochu jiný význam. Zatím co původní verze je o hrozbě jaderné války a sebezničení, novější remake je spíše o ekologii naší planety. Keanu Reeves jako Klaatu je celkem přesvědčivý mimozemšťan a s ničím si starosti moc nedělá. Dále tu máme Jennifer Connelly, která mi svým vzhledem stále připomíná Demi Moore, v roli astrobioložky Helen, která kulí oči a hraje značně na city. Do třetice všeho dobrého, v tomto případě špatného, se tu objevuje malý a nechápající spratek Jacob, kterého hraje černá mánička jménem Jaden Smith. Dále mám rozpor v pochopení mimozemských nanobotů, kteří mají vyhladit lidstvo a ničí vše, co se dá. Odnese to dokonce i samotný stadion, na kterém ale ani nikdo nebyl. Chápu, že se požíráním metalových částí se mohou množit, ale spíš to bylo uděláno jen na efekt, aby se diváci měli na co koukat. Gort, v podobě přerostlého metalového golema mě svým vzhledem také příliš nepotěšil a Batesova hudba mi připadala na takový epos zkrátka příliš nevýrazná. Podtrženo, sečteno, dalo se z toho vyždímat mnohem víc a na 103 minut se to občas setsakra vleklo. (5/10) ()

Galerie (53)

Zajímavosti (24)

  • Obsazení Keanu Reevese (Klaatu) bylo pro režiséra Scotta Derricksona těžkým krokem, protože se obával, že takto známé tváři nikdo neuvěří, že je mimozemšťan a bude to vypadat směšně. (Karlos80)
  • Během natáčení se neplýtvalo papírem ani elektřinou. Využívaly se pouze recyklované materiály a produkce jezdila výhradně na bionaftu. (Dines)
  • V čase 1:08:03 se objevují televizní zprávy. Moderátor informuje o posledních událostech a nepokojích v Londýně, Chicagu a spoustě měst v Číně, přičemž v televizi jsou vidět záběry vandalů demolujících obchody a policisté na koních. Záběry třetího místa ale nejsou z Číny nýbrž ze srbského Bělehradu, kde 5. 10. 2000 demonstrovalo až 500 000 lidí, kteří stříleli a zapálili budovu Parlamentu. V ten den byl také zbaven moci Slobodan Milosevic. (FilmFan24)

Související novinky

Goliáš bude hodovat v pekle

Goliáš bude hodovat v pekle

23.01.2011

„Ve stylu 300“ je už poněkud ošoupaná formulka, ale Hollywood s ní pořád operuje. Několikrát jsme něco takového opravdu viděli, hlavně v seriálu Spartakus: Krev a písek či v aktuálním mixu westernu a… (více)

Den, kdy se zastavil Hyperion

Den, kdy se zastavil Hyperion

02.02.2009

Dvoudílný román Dana Simmonse Hyperion Cantos (v češtině pod názvy Hyperion a Pád Hyperionu) patří k nejdůležitějším sci-fi knihám uplynulých... inu, vlastně patří k nejdůležitějším a nejlepším vůbec… (více)

Tak už se rozhodni, Keanu!

Tak už se rozhodni, Keanu!

17.01.2009

Keanu Reeves toho během propagačních rozhovorů ke Dni, kdy se zastavila Země, navyprávěl o své budoucnosti opravdu hodně. Ve kterém z filmů jej tedy uvidíme? V „šéfkuchařském filmu“ Davida Finchera,… (více)

Samuraj Keanu

Samuraj Keanu

10.12.2008

Marketingová kampaň k remaku scifárny Den, kdy se zastavila Země stojí především na konceptu „zdůrazněme divákům, že hlavní roli hraje kdysi tak hvězdný a milovaný Keanu Reeves“. Na internetu to… (více)

Reklama

Reklama