Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Královský syn Hal Tara uvěří, že panovník země byl zavražděn rukou odvěkých nepřátel říše, a vydává se tragickou smrt otce pomstít. Postupně si však uvědomuje, že pravda je složitější, než si představoval, a že odlišit dobro od zla může být nesnadný úkol... Originální animovaný snímek, nápaditě propojující rámec klasické pohádky s prvky hrdinského eposu, hamletovské tragédie, tolkienovských ság, japonských anime i moderních sci-fi. (Atypfilm)

(více)

Recenze (144)

POMO 

všechny recenze uživatele

Strings potešia osobitosťou imaginárneho sveta. Bábky vnímajú svoje "struny" ako spojku s niečím čo je nad nimi, čo im dáva život. Samovraždou je prerezanie si vlastných strún, zabitím ich prerezanie protivníkovi. Toto umožňuje filmu vyjadrovať krásne existenciálne paralely s životom človeka. Snímka je zasadená do pôsobivého, výpravného fantasy dizajnu v štýle Pána prsteňov, čerpá zo sofistikovanej kamery, a je podfarbená krásnou symfonickou hudbou. Ale je tu jedno veľké ALE - samotný príbeh je tak prostučký a klišovitý, že sotva osloví niekoho iného, než len deti. A tie sa zasa nebudú toľko prežívať všetku tú krásu, do ktorej je zabalený. ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Strings bohužel patří mezi filmy, ve kterých se střetává genialita s imbecilitou, a tak je obtížné zaujmout nějaký jasný postoj. Skandinávsko-britská koprodukce přichází s vynikajícím nápadem. Co kdyby existoval svět loutek, ve kterém jsou vodící provázky nedílnou součástí jejich existence? Výsledek tvoří bizarní vesmír, stanovující úplně nová pravidla žití (i bytí) a pro každého lidského diváka fascinující. __ Loutky můžete bodat kamkoliv, ale pokud jim nepřetnete jeden z provázků, jen se vám dřevěnými ústy vysmějí. A protože postavy ve filmu nejsou nijak mírumilovné, běžně si jdou po provázcích (mečem, ohněm… co je po ruce), uvězňují se v žalářích s mřížovanými stropy a všemožně jinak demonstrují, jak bohatá je lidská fantazie, pokud jde o využití něčí "dispozice" k jeho nepohodlí. __ Co do výtvarného ztvárnění jsou Strings bezpochyby famózní a loutky neustále procházejí působivými, brilantně nasvícenými prostředími. O to více naštve ukázkově dementní a překombinovaný příběh, který tvoří něco mezi Shakespearovými hrami (Hamlet; Romeo a Julie), Pánem prstenů, Matrixem a klasickou mytologií. Vypráví o zlém strýci, vyvoleném synovci (hrdina) a národě nepřátel, se kterým se hrdinův zemřelý otec chtěl konečně smířit… a o lásce. __ Teď si vyberte, zda se nechat odradit předvídatelnou a křečovitě vyprávěnou story, nebo si zajít na jeden z nejoriginálněji pojatých animovaných filmů mnoha posledních let. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Niečo dreveného je v štáte dánskom!... ;-) Nesmierne zaujímavý, pochmúrny, dospelý a veľmi originálny film. Výhrady niektorých užívateľov ohľadom "otrepanosti" príbehu nechápem. Keď má niečo klasickú dejovú kompozíciu, ešte to nemožno nazvať otrepaným. A Strings ako kombinácia shakespearovského intrigovania a klasickej hrdinskej fantasy majú niečo do seba. A možno aj niečo viac. Navyše ten svet, v ktorom si bábky uvedomujú svoju bábkovosť, je prosto úžasný. Pre mňa jeden z najzaujímavejších filmových zážitkov poslednej doby, hoci netvrdím, že ľahko stráviteľný. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Dánská fantasy s loutkami? No a proč ne, že? Loutky zde nezastupují lidi, ale jsou loutkami se vším všudy. Tedy i s provázky, které je ovládají. Celý jejich svět je vymyšlen originálně i komplexně. Některé detaily ze "života" jsou důkazem, že tvůrci mají nápadů na rozdávání. I po technické a hudební stránce zvládli film udělat tak, aby vypadal dostatečně výpravně. Na co však dojeli je laxní práce scenáristů. Něco tak ohraného jako je děj "Strings" se jen tak nevidí. Krom toho není ani dostatečně bohatý, aby utáhl devadesátiminutovou stopáž. Což je škoda, jelikož tohle mohlo být opravdu něco jiného, než je v žánru zvykem. Zbývá pouze kochat se prácí loutkářů a nápady z každodenního života marionet. Ovšem jako plnohodnotný film to neobstojí. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Podřízli ho. Úplně. Nenechali mu ani jednu niť..... Loutky se mstí, přicházejí o nitě, spojují nitě, zamotávají se do nich. Nic z toho není chyba vodičů, takovej je příběh. O zradě, lásce a nenávisti. A je výjimečnej jen díky různorodosti zpracování loutek i kulis. Pomsta není krvavá, ale loutková, stejně jako genocida. Hlava dubová, je prostě hlava dubová. Podruhé už bych to nedal. Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Jsem blázen do nití. 2.) Zajímá mě, jak loutkovej pták potěší loutkovou pannu. 3.) Nevím, která niť je u loutek nejdůležitější. 4.) Animáky a Spejbl s Hurvajsem jsou pro piškoty. PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ne ()

Eodeon 

všechny recenze uživatele

První loutkový celovečerní film, co jsem pokud si dobře vzpomínám viděl, a hned tak skvostný kousek. Asi nemá smysl chválit očividné nádherné provedení loutek, jejichž tváře jakoby opravdu hrály široké množství výrazů v závislosti na naprosto mistrovském vedení. To vám umožní vnímat dění jako zdánlivě reálné a na neobvyklý koncept si velmi záhy po začátku zvyknete. Ano, fantastický příběh je velice předvídatelný, místy patetický a zdaleka ne tak dojímavý, jak byl zřejmě zamýšlen, nu a už vůbec ne originální. Originalita ale není požadavek, který bych kladl na kterýkoliv film a už vůbec ne na snímek žánru fantasy. Ten chápu - přinejmenším v tomto případě - jako převyprávění archetypálních příběhů z mytologie a jejich znovuvybudování v nové, současnější formě, ovšem zároveň jako zřetelnou poctu svému originálu, a tuto charakteristiku snímek Strings, domnívám se, naplňuje. Bonusem pro ty diváky, kteří mají rádi filmová Star Wars, pak bylo velké množství vizuálních a dialogových citací (hlavní hrdina vysí za nohy v ledové jeskyni v záběru, který až podivně podezřele připomíná podobný z Impérium vrací úder, dočkáte se i variace na povstání Dartha Vadera nebo pohřeb Padmé Amidaly z Epizody 3, variací na kultovní repliku "použij Sílu!" je "použij Lásku!" a nespočet dalších aluzí). Stále jsem neozřejmil, proč tedy ony ovace.. Důvodem je naprosto jedinečné kouzlo filmu, které je výsledkem do posledních detailů vycizelovaného, přitom výsostně fantastického, cizího diegetického světa. Nejde o tradiční loutkový film, který by napodoboval realitu uvnitř svého média, ale tento animační postup - toto médium, si film String oproti tomu plně přiznává a dosahuje jeho reflexe. Šňůry jsou v mytologii diegetického světa pohybovány bohy (?) na nebesích. Tomu se přizpůsobuje vnitřní vybudování celého světa až po zmíněné detaily. Pro příklad detailu uvedu třebas to, že loutky starých osob při pohybu vržou. Nápadité bylo i kamerové zpracování, které se konceptu přizpůsobilo rovněž a využilo ho k obohacení obrazové stránky filmu - kamera například snímá scénu skrze otvor v trupu loutky apod. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Poprvé jsem u snímku litoval, že se raději nedívám na jeho film o filmu. Strings jako výstava současného loutkářství by byla půvabná a dala by se odpustit i mizerná dramaturgie. Leč do plnohodnotného filmu tomu mnohé chybí. Je to vlastně hybrid mezi dokonalou loutkářskou exhibicí, která jde až na hranici svých možností, a úporné snahy napodobit klasické filmové techniky. A jak podotýká Rimmer, mutanty nemá nikdo rád. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

No musím konstatovat, že sem byl silně zklamán. Silnej příběh sem nečekal, a ani se mi ho nedostalo, ale aspoň sem doufal, že omáčka okolo bude aspoň trochu osolená... Nebyla :( Filmeček je to hodně naivňoučkej, postavy naprosto samoúčelné (a někdy i docela zaměnitelné - jmény i vzhledem) Čekal sem něco, co bylo na plakátě, támhle nahoře vlevo vedle názvu filmu - Temné ale efektní fantasy. A to se mi bohužel opravdu nedostalo. Najde se tu několik opravdu krásných scén (u mě vede ten záběr, jak otroci táhnou po poušti velikej těžkej vůz), ale na všech se podílel počítač, což je u fimu, jehož hlavním tahákem jsou loutky, docela škoda. Myslím, že daná látka se dala zpracovat opravdu mnohem lépe, a musím kajícně přiznat, že Team America vede. (počítám ovšem loutkové filmy i s těmi provázky, jinak Mrtvá nevěsta a Wallace s Gromitem RULEZZ).. Originalita ovšem srší z každého záběru a proto nakonec aspoň ty 3 hvězdičky. A pták OLA je naprosto geiální!! ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Keď okrem Pána prsteňov a detského Harryho Pottera nemôze vzniknúť v týchto rokoch iné HRANÉ fantasy, tak vzniklo fantasy s bábkami. Originálne, hravé a plné nápadov. Technicky je to parádne vymakané a bábky sú nádherné! Veľké prekvapenie a spokojnosť. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Podívej se nahoru. Vidíš, kde končíš?“ - „Ne. A ty?“ - „Já končím, kde ty začínáš, a ty končíš, kde začínám já. Tak jsme všichni spojeni.“ Hodnotit Strings je obtížné, mají své nesporné klady stejně jako zápory. Zároveň ale nedokážu souznět s komentáři, které film banálně odsuzují kvůli scénáři/dramaturgii a tím končí. Přijde mi to nejen přísné, ale hlavně znehodnocující dílo jako celek. Může kvůli tomu pak zapadnout fakt, že co do zpracování jde o 1 z nejpůsobivějších a nezajímavějších animovaných, resp. loutkových filmů vůbec. Ty loutky žijí, mají emoce a osobnost. A to i přesto, že sami tvůrci na nitky vědomě upozorňují/naráží („Visí tvůj život na nitce?“). Tento zdánlivý nedostatek totiž obracejí ve svou přednost a vystavěli na tom fascinující, podmanivý a možná až překvapivě funkční svět s veškerými jeho pravidly. A to od narození až po smrt (jež přichází s přetržením hlavové nitě). Takže i přes určitou dějovou předvídatelnost a v jistých ohledech dětské prvky (přespříliš roztomilý pták atd.) ho jako celek hodnotím solidními 4*, spokojenost. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

To co pred rokmi dokazal The Dark Crystal, dokazal znovu Strings. Uzasny svet vytvoreny za pomoci babok, s nedostiznym vizualnym spracovanim a carokrasnym universom, ktoreho danosti a pravidla robia z celeho filmu a pribehu neobicajny a kuzelny zazitok. Film, ktory mi pripomenul, ze to skutocne sa neukryva na povrchu a v tvarach, ale hlboko vo vnutri. (10/10) ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Špetka z Duny, hrstka ze Shakespeara, pořádný drobeček ze Star Wars, protřepat, nemíchat, okořenit orientálně pohádkovou mystikou, podbarvit libým symfonickým básněním a konečně uvést do chodu jedním geniálně prostým nápadem, na kterým stojí celý mechanizmus. Zní to bezvadně, ale i mistr loutkář se snadno zamotá do svých spletitých sítí a zaškobrtne... ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Kvalitná fantasy, ktorá v sebe nesie znaky shakespearovskej tragédie, Tolkienových hrdinských eposov a taktiež aj prvky moderného sci-fi. Veľmi dobrá kombinácia. No nie len týmto mixom žánrou je dánsky snímok "Strings" zaujímavý. Výnimočný je predovšetkým svojim spracovaním. Jedná sa totiž o celovečerný bábkový film. S týmto druhom animácie v takto vysokej technickej i scénaristickej kvalite som sa ešte doteraz nestretol. Originálne, nápadité dielo, ktoré natočil v roku 2004, za podpory Dánskeho filmového inštitútu, režisér Andreas Ronnow-Klarlund. **** ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Strings mě jako dřevěného panáčka zajímal ze dvou důvodů .. tím prvním je logicky zvědavost, jak loutky sexují (vzhledem k tomu že nemám ..ehm, tedy nemají žádný drátek k pindíku) a pak bych taky rád věděl, jak si hrajou na schovku. Takže děkuji za 52. minutu, kde si dvě loutky vrznou (i když žádná sláva, čekal jsem větší orgie a přinejmenším gordický uzel nad upoceným dřevem) a díky drátkům ve finále si mohu odpovědět i na otázku číslo dvě : ) ()

petero 

všechny recenze uživatele

Severoeurópske bábkové fantasy s kúzelnou atmosférou síce nie je počinom výnimočným vďaka nie príliš objavnému scenáru no vďaka jeho kúzelnej atmosfére a univerza bábkového sveta je dostatočne zaujímavé až do konca. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Dosť netradične spracovaný bábkový príbeh. Nič podobné som doteraz nevidel, hoci má niečo málo spoločné s Burtonovou Mŕtvou nevestou. Veľmi dobre tvorcovia vyriešili smrť, kde v podstate jednoducho, ale i originálne stačí pretnúť bábke ovládacie nite. To je najväčší rozdiel medzi bábkovými filmami , ktoré som videl doteraz a týmto, ktorý sa ovládacie nite nesnažil schovať, ale použil ich neoddeliteľnú súčasť príbehu. Dobrá atmosféra i hudba. 70%. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Pro mě nejsou Strings jen ódou na marionety. Pro mě jsou hlavně dílem neskutečně originálním, překračujícím veškeré dosavadní možnosti, co se týče loutkového divadla i filmu (Špejbl a Hurvínek sucks!). Klarlund si s tím neskutečně vyhrál a pro člověka, který má v oblibě fantasy a jiný serepetičky (mezi něž se hrdě počítám) je to naprostá slast, které se máloco vyrovná. A co na tom, že děj je tenoulinkej jako pavučina, ta originalita prostě predčí vše. P.S. Jan Přeučil má u mě neuvěřitelný respekt.... ()

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Celý film stojí na geniální myšlence, že loutky si jsou svých ,,nitek" vědomy a přeseknutí lanka vedoucího od hlavy znamená jistou smrt. Divák se dočká všeho, co má správná fantazy mít: bojové scény, temné intriky, mystika, shakespearovská love story nebo až lehce kýčovité kulisy na vás čekají v jednom z nejoriginálnějších snímků posledních let. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu plné nápadů a moc hezkých obrázků. Na druhou stranu příběhově blboučké snad i z dětského pohledu a lehce zmatené, co se týká postav. Nápaditost se dotkla především využití vodících strun loutek, kterým je tu vše podřízeno. Přeřezání hlavové struny je sebevražda, cílem v souboji je přetnout struny soupeři. Přetnutí strun, vedoucích ke končetinám, se rovná zmrzačení. A jsou tu i další věci, vznikem dítěte počínaje a "jednostruňáky", jakousi loutkovou obdobou malomocných, konče. S tím dějem si ale tvůrci pohrát víc mohli. Takových slaboučkých 7/10. ()

Reklama

Reklama