Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mestečko Warlock je typickým sídlom Divokého západu 19. storočia. zákony v ňom platia len pre poctivých občanov, banda neľútostných banditov si robí, čo chce, zo zákonov si nič nerobí a strážcom poriadku sa vysmievajú do očí. A tak sa obyvatelia rozhodnú nájsť si nového šerifa, dostatočne tvrdého a skúseného, aby v meste nastolil vládu zákona. Je ním sebavedomý pohraničný šerif Clay Blaisdell (HENRY FONDA), excelentný strelec, ktorý vie presne, čo sa od neho žiada a rozhodne sa ulice mesta vyčistiť od banditov. Veď aj zástupca mesta a miestny šerif Johnny Gannon (RICHARD WIDMARK) je bývalý zločinec, ktorý však netúži po ničom inom, ako po pokojnom živote. Obyvatelia mesta Blaisdella a jeho spoločníka, neurotického hazardného hráča Toma Morgana (ANTHONY QUINN), podporujú v ich úsilí zlikvidovať zločinca. Nikto netuší, že Blaisdell a Morgan si zmluvu, ktorú uzavreli, vykladajú po svojom, a rozhodnú sa, že sa zbavia nielen zločincov, ale aj svojich ochrancov. A tak Johnnymu Gannonovi nezostáva nič iné, len sa vrátiť k životu, na ktorý už chcel zabudnúť. Ak má mestečko Warlock zbaviť neľútostného a bezohľadného Blaisdella, musí sa mu postaviť sám a rozhodnúť v streleckom súboji muža proti mužovi. Zvíťazí spravodlivosť, alebo zločin? Rozhodne ten, kto bude rýchlejší... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (28)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Henry Fonda se tentokrát ocitl někde na rozhraní mezi svým hrdinou z My Darling Clementine a zloduchem z Tenkrát na Západě. Dmytryk natočil velmi netypický a odvážný western, který nesází na razanci ani rychlé kolty a drsné chlapy, ale na zajímavý příběh a netuctové hrdiny. Postava Anthony Quinna a jeho vztah k Fondovi je asi to nejzvláštnější. Možná nejsou všichni dotaženi psychologicky, ale dramatické stránce díla nejednoznačnost hrdinů a nečitelnost scénáře dost prospívá. ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Když byl na konci 40. let Dmytryk během Mccarthismu zařazen na nechvalně známý Hollywoodský blacklist, už to s jeho tvorbou moc dobře nevypadalo. Naštěstí byl ze seznamu v první polovině 50. let vyškrtnut a on tak mohl naplno vzkřísit svojí režisérskou kariéru a Warlock dle mého lze označit za jeho nejlepší ne-noirový film, který natočil. Nutno podotknout, že samotný příběh byl napsán velmi dobře a připomíná i Oscarový High Noon, akorát zde není nikdo zas až takový chrabrý rytíř, jako tomu bylo v případě Willa Kana. I to lze označit za plus, protože tak to na západě chodilo - ze strážců zákona se běžně stávali zločinci a naopak. I samotný závěr filmu dává vzpomenout na High Noon, když Clay symbolicky zahodí svoje Colty se zlatou rukojetí a odjede pryč - dle mého mnohem epičtější scéna, než závěr prve jmenovaného filmu. Ačkoliv první půlhodina byla poměrně nezajímavá, pořád mě bavilo sledovat Johnnyho Gannona (Widmark) a přemýšlet nad tím, jakou v tom všem vlastně bude mít roli, a poté již naplno zafungovala poutavost příběhu spolu s výborným hereckým výkonem všech tří hlavních hrdinů. Warlock má zcela nepochybně své kouzlo, které inspirovalo řadu dalších westernů, a to včetně těch od Sergia Leoneho. Bohužel, zde na csfd se podobně jako Eastwoodův Joe Kidd film pouze plácá někde kolem průměru a v našich krajinách tak asi nebude nikdy naplno pochopen. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Kdyby to nebylo tak moc roztahané a trochu se upravil scénář, je to dobré. Takhle to ale nemělo v sobě potřebné napětí a jednotlivé postavy se troch ztrácely, i když v sobě měly potenciál a hlavně skvělé herecké představitele. Ani ty souboje zde pak nevyznívají tak dobře, jak by mohly. Škoda, potenciál to mělo větší. ()

špaček421 

všechny recenze uživatele

Zákeřná banda ohrožující město, drsný šerif Henry Fonda, jeho podezřelý kámoš Quinn a kovbojský odpadlík a později legální zástupce šerifa Widmark. Ve filmu se tak načrtvává několik konfliktů, které musejí všechny nevyhnutelně skončit tragicky. Má Henry Fonda skutečně všechno pod kontrolou? Postaví se Widmark proti svému bratrovi, který v bandě zůstal, a proti starým přátelům? A má proti nim vůbec šanci? A jak se vůči němu postaví Quinn a Fonda? Prvních zhruba pětačtyřicet minut je docela fajn, ale pak přijdou problémy - snahy o hlubší prokreslení postav, tudíž dialogové scény, které děj na chvíli zabrzdí. Ono by to až tak nevadilo, scéna s Fondou se dá přežít dobře, jenže s Widmarkem je to horší. Zaprvé je jeho role poměrně nevěrohodně napsaná. Není úplně jasné, proč vlastně opustil bandu a stal se zrovna šerifem. Zadruhé se Widmark do svojí role nehodí, už je na to dost starý, chtělo to mladšího herce. A zatřetí jeho herecký výkon je dost nepřesvědčivý. Takže dlouhá pasáž, kdy se snaží (zmateně) vysvětlit svoje motivace, film dost zpomalí. A když znovu nabere tempo, předčasně vyvrcholí a pak už se jen plácá v nedobrém dořešení konfliktů mezi třemi hvězdami. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Koncem padesátých let byl western stále v zaběhlých kolejích. Na jedné straně stáli protřelí padouši, na druhé straně stoprocentní neohrožení kovbojové, hájící spravedlnost. V tomto snímku to zas až tak pravidlem není. Samozřejmě že zde najdeme tvrdé muže na straně zákona, protřelé zločince, přestřelky i krásné ženy. Ovšem najdeme zde navíc i rozpory mezi strážci zákona a holý fakt, že ne každý, kdo nosí hvězdu, nebo je soudcem, nemusí být stoprocentní. Edward Dmytryk rád vnášel do svých westernů nové prvky a myslím, že mu to často vycházelo. Herecké výkony jsou taktéž bezchybné. Richard Widmark zahrál zástupce šerifa Johnyho Gannona, který ač je bývalý psanec, snaží se v městečku potírat zákon. Problém mu dělá jeho bratr, který je stále zločincem. Henry Fonda v jedné ze svých typických rolí té doby nám představuje šerifa Claye Blaisdella, který se domáhá zákona i pomocí nepříliš zákonných prostředků. Přesto přezevšechno je to velice citlivý člověk, který hledá útěchu v dívčí společnosti. Anthony Quinn výtečně sehrál part Paula Morgana, Clayova parťáka, který však hledá příležitost jak ho zneškodnit. Závěrečná přestřelka také nekončí tak, jako ve většině westernů. "Warlock" je sice na jednu stranu klasickou kovbojkou, na druhou starnu však dává větší důraz na vypodobnění lidských charakterů, než na přestřelky a honičky. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (1)

  • Gary Lockwood v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)

Reklama

Reklama