Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dva kandidáti na vedoucí post. Jejich soupeření, střety a přesvědčování ostatních... tato volba se podobá tisícům jiných - rozdíl je ale v tom, že tady jde o volbu hlavy gangu! Proto nebude nouze o opravdové napětí a drsné scény! (oficiální text distributora)

Recenze (28)

Cedr 

všechny recenze uživatele

Zákulisní pohled na triády, který patří k takřka bezkonkurenční špičce žánru. Všehovšudy komorní akční film si je sebou tak jistý, že budí zasloužilý pocit velkoleposti. Pasáž s postupným předáváním "žezla" dozajista zmate nejednoho nepozorného diváka, ale možná i díky tomu tato část patří k vrcholu filmu. Election a její pokračování jsou jedněmi z nejčistějších Toových žánrovek. Zatraceně precizní a maximálně chlapské. ()

Rudovous 

všechny recenze uživatele

Johnny To je proste skveli reziser ktery i z okoukane zanrovky dokaze vytrepat hodne dobrou podivanou. Mozna, ze se nekomu muze zdat pribehovost i charkterizace z pocastku velmi plitka, ale to jen pro to aby minutu po minute scenar kristalizoval oboje zminene do velmi slusne hloubky - pro me opravdu neprehlednutelne. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Hneď od začiatku naznačí režisér, akým štýlom bude svojho diváka nasledujúcu hodinu štyridsať ohurovať. Nekonečnými žvástami postáv, v ktorých sa nevyzná ani divá sviňa, ani čínsky drak. Musíte sa do filmu skutočne zažrať, aby ste sa v tej spleti postáv začali orientovať. Ja som hneď od začiatku stratil niť s príbehom a istý To ma absenciou akčných scén a zaujímajších interiérov a exteriérov skoro uspal. Prečo nie sú v hong kongskej gangsterke poriadne akčné scény, iba sem tam nejaká solídna brutalitka? Prečo sa všetci mafiáni naháňajú za vecou, ktorá pripomína maltézskeho sokola, poprípade zdeformovaného robertka, ako keby sa jednalo o mimozemský artefakt, dodávajúci svojmu majiteľovi vládu nad svetom? Potešil a vytrhol ma z letargie iba výborný záver, ale to je trochu málo. Keďže nie som fanúšikom ani Johna Woo a jeho filmy som ohodnotil troma hviezdami, tu musím ísť nižšie. 50%. ()

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

Volba je hrozně zvláštně pojatý mafiánský film. Zajímalo by mě jestli to takhle v triádách doopravdy funguje, že jsou ještě obřadnější než japonská jakuza, protože o tom tenhle film je především. Hlavní zápletka se točí kolem volby nového předsedy jedné z největších triád a o souboji mezi dvěma kandidáty na tento post. Námětově je to tak trošku podobné kitanovu Outrage, ale tohle na to jde úplně jiným a přímočařejším způsobem. Pořád jde totiž hlavně o samotný obřad volení nového předsedy, který je nutné za každou cenu dodržet a taky pochopitelně se s tím pojí i různá pravidla platící pro členy gangu. Jak tento problém volení nového předsedy tadyhle naši mafiáni řeší je taky poměrně zvláštní sledovat, protože docela významný podíl v tom má i policie, která věci tak trochu komplikuje, takže je v tom prostor i pro nějaká ta překvapení. Ve výsledku to sice je velmi zvláštně natočený mafiánský film s několika hodně působivými scénami a zajímavým pohledem na fungování čínských triád, ale je to tak trochu zmatené a hlavně mi to přijde takové bezcílné. Film sice chce ukázat fungování triády a má i určitou myšlenku v závěru, jenže k té se nakonec dopracuje takovým podivným způsobem, protože každá z posledních tří nebo čtyř scén vypadá už jako ta závěrečná a každá k tomu maličko s jiným vyzněním, jenže nakonec se z toho vyvrbí něco trochu jiného ale přitom zároveň i trošku čekaného. Každopádně k tomu závěru se to dostane tak podivně krkolomnou cestou, až se v tom ztratí veškerý dopad na diváka. Takhle je to jen zajímavý pohled na triádu a její rituály, ale to je tak všechno, protože jinak je to maličko bezcílné a hlavně pokud se člověk chce podívat na mafiánské soupeření o větší moc, tak tu je kitanův Outrage, který je v tomhle mnohem silnější, ikdyž na Volbu se určitě stojí za to kouknout přinejmenším pro zajímavost. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Johnny To ako režisér predvádza celkom zaujímavé kúsky (to prestrihávanie z detailov na malebné panorámy vnáša do diania na plátne slušnú dynamiku), ale je to iba štylistické cvičenie. Po scenáristickej stránke je totiž Volba slabota. Veľká slabota. O hlavných postavách sa vlastne vôbec nič nedozvieme, prejavujú sa len svojím "pohybom v príbehu". A ten príbeh tiež nie je žiadna veľká sláva. Pod pomerne komplikovanou chrastou v podstate svrbí len klasická čínska báchorka o súboji viacerých skupín o nejaký zázračný predmet, ktorý dá držiteľovi absolútnu moc. Akurát tu nie je kung-fu a mágia, ide o žezlo pre nového vodcu triády. Záverečná scéna s "vraždou čínskym kameňom" je solídne brutálna, ale po nej si poviete - no dobre, a ďalej? Akékoľvek pocity z filmu vyprchajú do 2 hodín - videl som ho dnes večer a už som k nemu absolútne ľahostajný a nechcem ho nikdy vidieť znovu. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (3)

  • Scéna s pojídáním porcelánu byla převzata ze skutečnosti. (Rodriguez)
  • Původní plakát, který byl roku 2005 použit na filmovém festivalu v Cannes, nebyl v Hong Kongu povolen, jelikož zobrazoval gesta triád. Provádění těchto gest nebo vlastnění triádských symbolů je v Hong Kongu zakázáno. (Jigvell)

Reklama

Reklama