Reklama

Reklama

Nevinnost

  • Francie Innocence (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Šestiletá Iris rychle objeví pravidla své nové internátní školy, kde se výuka soustřeďuje na tanec, tělesnou výchovu a biologii. Je zde vyžadována bezpodmínečná poslušnost a dívka, která by se pokusila o vzpouru, nebo dokonce o útěk, bude odsouzena k tomu, aby zůstala ve škole navždy. Iris si postupně zvykne na nový způsob života. Něco jí však stále nedává pokoj: každý večer v devět, když se v parku rozsvítí lampy, nejstarší z dívek Bianka odchází na tajné setkání. Jednoho večera ji Iris sleduje až do velkého domu, v němž bydlí učitelé... Film, který je volnou adaptací novely Franze Wedekinda z roku 1903 Mine-Haha oder Über die körperliche Erziehung der jungen Mädchen (Mine-Haha aneb O tělesné výchově mladých dívek), je zároveň velice stylizovaným, magickým a metaforickým snem s prvky divadla, psychologického thrilleru a se záhadnou atmosférou hororu. (MFF Karlovy Vary) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (26)

kitano 

všechny recenze uživatele

Expect unexpected. Innocence je predovšetkým štúdiom. Štúdiom źivota mladých dievčat a obdobia, v ktorom postupne prestávajú byť nevinnými, bezbrannými deťmi. Príbeh prakticky vo filme chýba a dianie sa zameriava na "všedné" udalosti, ktorým sa dievčatá na tejto zvláštnej škole venujú. Všedné v úvodzovkách preto, že ikeď hodiny tanca, štúdium biológie, či nevinné hry v parku síce skutočne niesú ničím nevšedným, no z dôvodu absencie naratívneho príbehu divák netuší čo i len to, aký je vlastne účel tejto skoly, kde je všetko obmedzené prísnymi pravidlami a opustiť areál školy obohnaný vysokým plotom je podmienený trestom doživotného ślúženia v tejto škole. Film je preto aj veľmi mysteriózny. Do školy je privezená malá truhla, v ktorej sa ukrýva dievčatko. Nový člen školy. Tak ako tomu však nerozumejú oni, nerozumie ani divák, pretože hlavnými protagonistmi sú práve oné deti a divák je obmedzený tým, čo mu detská myseľ ponúkne. Informácií divák dostáva naozaj máličko, prostredníctvom pár viet, čí scén a môže len tušiť kde a v akej dobe sa film odohráva. Mysterióznosť je silno umocnéná zvukovou (hudba takmer chýba) a vizuálnou stránkou. Film je zložený prevažne zo statických obrazov , ktoré sú podfarbené temnými zvukmi, čo často krát navodzuje až tiesnivú atmosféru. Po tejto stránke sa film nedá neprirovnať k tvorbe Davida Lyncha, dokonca sa tu nachádza scéna, ktorá divákom dá spomenúť na úžasný Mulholland Drive. Detaily prezradzovať samozrejme nebuďem, a každému odporúčam si tento jediňečný film zohnať. Perlička na záver, režisérka Lucile Hadzihalilovic je manželkou kontroverzného režiséra Gaspara Noeho. (9/10) ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Už dlouho mi žádný film nedal tak zabrat jako tento osobitý přepis Wedekinda Lucile Hadzihalilovic. Sice v tomto případě platí cca takové pravidlo, jakože kdo přežil první půl hodinu má vyhráno, protože až po té mezi ty holčičky přichází i několik dospělých postav hraných skutečnými herečkami, ale moje čtení komplikovala především předchozí znalost jiného přepisu stejné předlohy The Fine Art of Love: Mine Ha-Ha. A pakliže bych měla volit verzi filmově přijatelnější, tak by to byla ta druhá, protože dospívání je mi přeci jenom bližší než dětství. Nicméně oceňuji dva tak diametrálně odlišné přístupy k jedné látce. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Předškolní Hitlermädchen pobíhají v kalhotkách po lese, mají roztomilý stuhy ve vlasech, skákají přes švihadlo, pak tančí balet, aby následně byly vykopnuty do života__ Hmm, od francouzské kinematografie čekám vždycky pecku. Innocence je sice pecka, ale totálně červivá a pro dost trpělivé diváky. Příběh mi přišel mysteriózní až až (což je vždycky plus..), ale popravdě sledovat bandu holčiček, které jsou v jednom kuse nahý, zrovna nepřispívá k lahodný atmosféře á la Amélie z Montmartru. Klaním se k Bohu alespoň za to, že byla obsazena Marion Cotillard, která je opět skvostná a film tahá dost nahoru. Hudba taky na jedničku, ale prostě jako celek to vůbec nedrží pohromadě. Člověka to akorát rozladí, že nedokáže pochopit tak primitivní dějovou linku...Strašná škoda... ()

Tayen 

všechny recenze uživatele

Kdybych hodnotila napětí, atmosféru a poutavost, dala bych okamžitě 5 hvězd, ale na konci si uvědomíte, že žádný konec není, protože nikdy nebyla ani zápletka a připadáte si jako idiot. Tvůrce chtěl něco říci, ale já nevím co. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Už ako film to bolo nudné, ako kniha to musí byť otrasné. Komentár murderbirda vystihuje všetko. Dve hodiny prázdnoty s idealisticko-dramatickým vizuálom. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Jsem celkem zklamaný. Hadžihalilović opět vytvořila tajemnou atmosféru (i když mám dojem, že má sklony k pedofilii - natočila dva filmy a v obou jsou většinu času polonahá malá děcka), ale problém Nevinnosti je v tom, že je moc dlouhá. Mít to 80 minut jako má její druhý film Evolution, bylo by to lepší, jelikož je tady mnoho buď zbytečných, nebo zbytečně dlouhých záběrů. Mě nakonec i zklamal ten příběh, jelikož atmosféru to má vystavenou dobře, bohužel ten příběh, ačkoli je servírovaný dost složitě, je takový jednoduchý, přitom s takovou atmosférou klidně mohl vzniknout film jako Piknik na Hanging Rock (ale na atmosféru Pikniku by Nevinnost fakt neměla, ani kdyby se povedla víc. Chvílemi to dokonce působí i jako lynchovina, ale ten příběh prostě není nic extra, jenom je to dost složitě vyprávěný. Taky mi vadilo, že se nijak víc neřešil ten útěk a navíc, je tady tolik znaků, které víc rozvést a mohlo by z toho být něco fakt zajímavého, ale to by to zase bylo úplně o něčem jiném, než to být má... No jo, asi jsem neměl moc věřit tomu, že to bude něco ve stylu Pikniku na Hanging Rock. 2* ()

Loki81 

všechny recenze uživatele

Nebudu lhat. Prvni pulhodinka by se idealne hodila jako promo video urceneho pro nemeckou pedofilni klientelu. Kdo ovsem prekousne tento pro 'normalniho' cloveka na pokraji mravni unosnosnosti balancujici zacatek, musi byt postupne zakonite vtazen do uchvatneho mystery sveta tajemne baletni skoly za velkou zdi. Cim vice se film blizil konci, tim napjateji jsem ocekaval, co ze to po absolvovani drilu mlade absolventky ceka. Asi nebudu jediny koho konec prekvapil... deformace zpusobena dnesnim trendem krve a utrpeni nakonec nepotvrdila ocekavani znasilneni, prodani do sexualniho otroctvi ci nuceneho vyseku. konec vice nez netypicky, presto neohrozil patou * ;) ()

RonaMidu 

všechny recenze uživatele

než jsem zjistila,že jsem si nepustila titulky,uběhla skoro čtvrtina filmu :-),ale moc to nevylepšily....ke všemu mi hodně vadily příliš dlouhé záběry,většinou nezajímavých obrazů ()

KuZd 

všechny recenze uživatele

pro me jeden z nej filmu, ktere me nejvice ovlivnily. Film jsem videla na MFF v KV, kde ho uvadela samotna reziserka. Jak zde jiz bylo receno, film ma tajemnou az mysteriozni atmosferu a divaka nenecha v klidu, neustale premyslite o co v tom filmu jde. No a pak vam vsechno zacne docvakavat. Ze az tak mysteriozni pro nas to neni - spis pro ty male holky, ktere v tom filmu jsou. O cem je to divadlo, co nacvicuji? Co znamena podana rukavice a jednotlive pokroky devcat smerem k uvedomovani si sebe sama a sve zenskosti?...az pak internatni skolu (detstvi) opusti a zacinaji vnimat i o muzske okoli a jdou si svoji vlastni cestou. A zaver filmu:"Pani ucitelko, co se mnou bude, kam me to vedete"...ucitelka:"Nevim, ale jedno vim jiste...brzy na nas zapomenes"... V tomhle momentu si skutecne uvedomite, ze na detstvi zapominate bud uplne a nebo tim, ze se na neho divate s odstupem casu, jako dospeli. Ale tenkrat, jako deti, ten svet byl mnohem barvitejsi a adrenalinovejsi. ()

Dimo 

všechny recenze uživatele

Vizuálně nádherné, příběhově tajemné. Nevysvětlující, tíživě okouzlující. Složité - divákovi se nepodbízí, ale když se nechá filmem vtáhnout, odmění ho nevšedním zážitkem. ()

Šípek 

všechny recenze uživatele

Malé holčičky bloudící dvě hodiny po lese. Nezasloužilo by si to ani tu jednu hvězdičku, nebýt zajímavé práce s obrazem. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Oceňuji originalitu a magické kouzlo, kterým tvůrkyně opřede diváka. (Bohužel po druhém zhlédnutí už to tak překvapivě nepůsobí, a proto snižuji hodnoconí na čtyři hvězdy). /Podrobnosti viz komentář - kitano/. ()

Gertruda.W 

všechny recenze uživatele

Myslím, že chápu záměr režisérky a hluboce smekám před její odvahou natočit tento film i jejím umem. Mimo jiné mě to přimělo se zamyslet. A je to trochu znepokojivé. Neztotožňuji se s tímto viděním dětství a nevinnosti. Dokonce musím konstatovat, že jsem snad sama vůbec nebyla dítě. Nebo že by právě toto bylo ono zapomnění? ()

dogma97 

všechny recenze uživatele

Jalová, primitivní, dokola se opakující symbolika (zvířata v kleci, motýli na špendlíku, housenka, had svlékající kůži, motýlí tanec, motýli to dělají...), nesmyslně dlouhé statické záběry (děvčátka se mrcasí u tyče, některé se při tom šťourají v nose, jedna po druhé odcvičí svoji sestavu, pak znovu jedna po druhé odcvičí trochu jinou sestavu - vše v jediném záběru, holt velké umění...). Mysteriózní atmosféra? Jistě, a jak vynalézavě - živé dítě v rakvi, kulhající úča v ponurém baráku, tajné chodby... A teď jsem tě dostala, stereotypně uvažující diváku! Trefný komentář: PartyzanFilm. ()

Ronee 

všechny recenze uživatele

Tak nevinný film a všetci tu myslia na nejaké zvratenosti. A to je to, o čom ten film vôbec nie je, vidia to tam iba tí, ktorí už nevinnosť stratili. ()

NoRell 

všechny recenze uživatele

Abych pravdu řekla, jsem zmatená. Usínala jsem, ale usnout jsem nemohla. Očekávala jsem a vůbec si nejsem jistá, jestli jsem se něčeho dočkala. ()

Reklama

Reklama